PALMA: KOČIN HRAST NOVI SADRŽAJ U TURISTIČKOJ PONUDI JAGODINE

3

Predsednik Jedinstvene Srbije, narodni poslanik i predsednik skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma obišao je radove na uređenju izletišta u Kočinom selu kod čuvenog Kočinog hrasta.
„Grad Jagodina svake godine obogaćuje svoju turističku ponudu novim turističkim sadržajima. Ovo mesto je veoma važan lokalitet iz naše istorije. Ovde, ispod ovog hrasta čija se starost procenjuje na više od 300 godina, kapetan Koča Anđelković je 1788. godine započeo bunu protiv Turaka i stvorio tzv. Kočinu krajinu. Ova buna je bila najava konačnog oslobađanja Srbije od Turaka koje se desilo tridesetak godina kasnije. Grad Jagodina je Kočin hrast proglasio prirodnim dobrom a poznato je da mi puno vodimo računa o tradiciji jer samo onaj ko čuva tradiciju čuva i budućnost. Zato smo rešili da ovu važnu istorijsku lokaciju uredimo tako da veliki broj turista koji svake godine poseti Jagodinu može da poseti i Kočin hrast, da uživa u lepoj prirodi, da se odmore pored Morave ali i da se upozna sa istorijom ovog kraja i cele Srbije. Zato ovde gradimo više od 500m2 otvorenog i zatvorenog prostora namenjenog turistima iz zemlje i inostranstva“ izjavio je Marković.


Korun Koča Anđelković, po zanimanju trgovac, bio je vođa srpskih dobrovoljaca u Austrijsko – turskom ratu (1788—1791). Osnovao je i upravljao tzv. Kočinom krajinom.
Kočin hrast je jedan od najstarijih zapisa u Srbiji, ispod koga je kapetan Koča započeo bunu a koji u prečniku ima oko 2,50m koji je visok 23m a prečnik krošnje iznosi čak 40,0m a procenjena starost je više od 300 godina i veliki broj turista poseti ovu istorijsku lokaciju tokom čitave godine.

Prethodni tekstDIREKTOR DOMA ZDRAVLJA U SVILAJNCU DEMANTOVAO DA RADNIKU NIJE PRODUŽEN UGOVOR ZBOG SNS
Sledeći tekstLikovna škola u Jagodini upisuje nove polaznike

3 KOMENTARA

  1. To je Palma sigurno procitao za novine….a sto se tice zdravlje gradjana Jagodine I time ne prica jer ga to ne interesuje, vazno je da prica o kapetanu Koci I o hrastu….strasno dno dna….😱🤫

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime