NA DANAŠNJI DAN UMRO VELIKI NUŠIĆ

0

19. decembra 1938. godine umro je Branislav Nušić, najveći srpski i jugoslovenski komediograf, član Srpske kraljevske akademije. Uzori su mu bili Gogolj i raniji srpski komediografi Sterija i Trifković. Njegove komedije i danas su na pozorišnim repertoarima („Sumnjivo lice“, „Gospođa ministarka“, „Narodni poslanik“, „Protekcija“, „Ožalošćena porodica“, „Pokojnik“).

Nušić je rođen kao Alkibijad Nuša. Njegov otac bio je ugledni trgovac, ali je ubrzo po Nušićevom rođenju izgubio svoje bogatstvo. Porodica se seli u Smederevo, gde Nušić provodi detinjstvo, završava osnovnu školu i prva dva razreda gimnazije. Zatim se seli u Beograd gde i maturira. Diplomira na Pravnom fakultetu u Univerzitetu u Beogradu 1884. godine. Tokom studija provodi jednu godinu u Grazu, Austrija.

U vrijeme odsluženja vojnog roka Nušić je bio učesnik u srpsko-bugarskom ratu koji je započeo 1885. godine. Nakon rata objavljuje kontroverznu poemu Dva raba u Dnevnom listu, zbog koje biva osuđen na dve godine zatvora. Poema je ismevala srpsku monarhiju, posebno kralja Milana Obrenovića.

Godine 1889. Nušić se zapošljava u državnoj službi. Kao državni službenik Ministarstva spoljnih poslova radi u konzulatu u Bitolju, gdje se 1893. godine i ženi. U južnoj Srbiji i Makedoniji provodi decenije. Posljednje mjesto na kojem je radio u ovom području bilo je mjesto vice-konzula u Prištini.

Godine 1900. Nušić je postavljen na mesto sekretara Ministarstva obrazovanja, a ubrzo nakon toga postaje dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu. Godine 1904. postavljen je za upravnika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Na tom mestu ostaje tek godinu dana. Seli se u Beograd kako bi radio kao novinar.

Godine 1912. Nušić se vraća u Bitolu kao državni službenik. Godine 1913. osniva pozorište u Skoplju, u kojem živi do 1915. Tokom Prvog svetskog rata Nušić živi u Italiji, Švajcarskoj i Francuskoj.

Nakon rata upravnik je Umetničkog odseka Ministarstva obrazovanja. Na toj poziciji ostaje do 1923. Nakon toga upravnik je Narodnog pozorišta u Sarajevu[1]. Godine 1927. vraća se u Beograd.

Nušić je veliki pisac, čuven po svom neponovljivom smislu za humor. Nušić je pisao satiru.

 

Prethodni tekstBEČ ZA JEDAN DAN!
Sledeći tekstOSNOVANO UDRUŽENJE „LEKALIZACIJA SRBIJE“ ZA LEGALIZACIJU KANABISA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime