N1 – pola milijarde evra naplaćenih na ime ekoloških taksi potrošeno je nenamenski

0

Kao i ranijih dana, vazduh je zagađen, prema podacima aplikacije „AirVisual“, koja pri kreiranju svoje statistike koristi, između ostalog, i podatke sa mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine. Tokom dana podaci su ukazivali da je najzagađeniji vazduh u Valjevu. Prema oceni ovog sajta kategorisan je kao vrlo nezdrav. Nezdrav vazduh je i u Beočinu, Nišu, Smederevu, Kosjeriću i Beogradu, prenosi N1.

Vlada bez konkretnih mera, ali od juče prati kvalitet vazduha. Danas je ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio građanima da manje vremena provode napolju i ponovio da su najveći zagađivači automobili i individualna ložišta.

„Nećemo reći ‘nema zagađenja’. Ima, ali to nije takvog opsega da može da dovede do ozbiljnih posledica i da izaziva paniku. To je nešto što se dešava i što će se dešavati. Ovako će biti do subote, jer nema vetra. Još niko nije izmislio da stvori vetar i da rastera zagađenje“, naveo je Lončar.

Tvrdi da su elektrane i toplane krive za 49 odsto zagađenja u prestonici.

„Mi predlažemo podsticaje da građani koji se greju na ugalj imaju mogućnost da uz pomoć subvencija pređu na topolotnu pumpu, gas, imaju bolju izolaciju, i da tamo gde je moguće dobiju besplatne priključke za daljinsko grejanje. Ali to treba da prati i mere da grejanje u Beogradu pojeftini“, predlaže Jovanović.

Vladimir Đurđević sa Fakulteta za fitiku pita zašto termoelektrane nemaju filtere koji služe za smanjenje emisije sumpor dioksida?

„Radi se o lignitu vrlo lošeg kvaliteta koji je bogat sumporom i u tom smislu problem odsumporavanja treba staviti na listu prioriteta. To nije tako teško ni skupo kako se priča. Može da se reši za dve-tri godine“, ističe Đurđević.

Na osnovu istraživanja o finansiranju zaštite životne sredine u Srbiji koje je tokom osam godina sprovodio Ekološki centar „Stanište“ došlo se do sledećeg zaključka: gotovo pola milijarde evra naplaćenih od građana i privrede na ime ekoloških taksi potrošeno je nenamenski.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime