MILANOVIĆ: HOĆEMO DA OD FK „JAGODINA“ NAPRAVIMO FIRMU!

0

Predsednik FK Jagodina i potpredsednik FSS, Goran Milanović sumirao je učinak srpskog fudbala u 2014. godini.

FK Jagodina iz godine u godinu izrasta u vrhunski sportski kolektiv, i jedan je od najcenjenijih klubova u našoj zemlji kao i sve ostale selekcije u sistemu kluba  i infrastruktura koja je na zavidnom nivou zato je jagodinski superligaš iz godine u godinu u samom vrhu srpskog fudbala.
– To je rezultat rada iz prethodnih godina i mi smo već dostigli taj nivo profesionalizma da bi mogli da se uključimo u tu trku u ekonomskom smislu, jer je fudbal odavno postao veliki biznis. Mi pokušavamo da od Jagodine napravimo firmu u oblasti fudbala koja će moći i u budućnosti da se uhvati u koštac sa tržištem.
Prekretnica u ovoj polusezoni je bila pobeda nad Partizanom u prvenstvu, da bi u nastvaku polusezone FK jagodina ponovo ušao i u polufinale najmasovnijeg takmičenja, fudbalskog Kupa Srbije.
– Rezultatski je to dobro, jer smo mi sebi sami postavili visoke ciljeve. Prethodne tri godine smo obezbedili da igramo u Evropi, tačnije u kvalifikacijama za Ligu Evrope. U prethodne tri godine smo osvojili Kup Srbije i igrali u finalu Kupa, dva puta bili četvrti u prvenstvu, a ove godine treći u prvenstvu odmah iza Zvezde i Partizana. To je za mene kao jagodinca jedan nemerljiv istorijski uspeh. Mislim da smo prekretnicu u ovoj polusezoni napravili pobedom protiv Partizana u prvenstvu i uhvatili zamajac, s druge strane ušli smo u polufinale Kupa u četiri najbolje ekipe, kao po tradiciji koja je poslednjih godina. Mi rezultatima u poslednje tri, četiri godine potvrđujemo da je FK Jagodina u vrhu srpskog fudbala, tačnije među četiri najbolja kluba u zemlji i mislim da to već postaje noramalna stvar.
FK Jagodina se naročito ponosi svojim mlađim selekcijama.
– Plejada ljudi u našoj omladinskoj školi radi odlično taj posao već godinama sa velikim entuzijazmom. Sistematski način rada je pokazao da smo veliki broj mladih igrača, kako bih rekao približili prvog tima Jagodine, a neki su u  srpskoligašu „Tabane“ kao deo sistema koji služi za nadgradnju tih mladih igrača. U dogovoru sa stručnim ljudima iz kluba, pre svega sa Simom Krunićem šefom stručnog štaba, ljudima iz omladinske škole i iz Tabana, da pratično politiku kluba prilagodimo onim igračima koje imamo u „FK Tabane“, kadetskoj i omladinskoj ekipi, i već se zna da će se neka grupa igrača već priključiti prvom timu, obzirom da već imamo nekolicinu mladih igrača između 20 i 21 godine. Zato očekujem da ćemo iz ovog resursa mladih i talentovanih igrača, a među tim mladim igračima ima dosta jagodinaca, uspeti da izvučemo maksimum u narednom periodu i da neko od njih postane član prvog tima.
FK Jagodina je jedna velika sportska porodica, seniorski tim, FK „Tabane“, ŽFK Jagodina, omladinske selekcije, međutim, u fudbalu se poslednjih godina kao gorući problem spominje problem finansija, tačnije para kojih nema dovoljno.
– Tačno je da novca nema dovoljno, svi to vidimo i osećamo, rekao bih da je situacija u fudbalu nikad teža. Fudbal kao i svi ostali sportovi su uvek bili ogledalo kakvo nam je stanje u društvu, iz prostog razloga ako nam je društvo bogatu onda ima para za takvu društvenu nadgradnju kao što su sport i kultura. Nedostak novca nadoknađujemo sa tom vrstom amaterskom i volonterskom rada, sa ljudim a koji rade u FK „Tabane“, ŽFK Jagodina i omladinskoj školi. Način na koji ćemo dođi do novca je naravno od prodaje igrača, ali isto tako pokušaćemo da zadržimo i kostur tima. Što se tiče ugovora i obaveza prema igračima Jagodina je jedan od najstabilnijih klubova, i prva smo „udavača“ kad bude bilo prilike za privatizaciju, jer nemamo ni dinara kredita niti smo bilo kakvu hipoteku dali na bilo kakve objekte i ono što je naše vlasništvo. Naravno da imamo tekuće obaveze prema igračim ai zaposlenim u klubu, i sve to nadokanđujemo prodajom igrača. Na primer sami smo uspeli da obezbedimo nekih 80% finasiranja kluba, a ostalih 20% smo dobili od grada Jagodina.  Osim toga što radimo i funkcionišemo, zapošljavamo i 62 radnika trenutno, i radimo naravno da se to pojača, ukoliko budemo pojačavali aktivnosti. Naša strategija je bila da se ne zadužujemo jer čekamo spremni privatizaciju jer je ona jedino rešenje, jer neki oblik privatizacije je jedin rešenje kako dođi do više para. rekao je predsenik jagodinskog superligaša Goran Milanović

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime