MALOLETNI PRESTUPNICI „KAZNU“ ĆE ODRAĐIVATI U „STANDARDU“ ZOO VRTU I CRVENOM KRSTU

0

U Jagodini će maloletna lica „u riziku“, od Nove godine biti uključena bez naknade u rad humanitarnih organizacija ili obavljanje poslova socijalnog, lokalnog ili ekološkog sadržaja, umesto ukora ili mere pojačanog nadzora, što su do sada dobijali.

To je omogućeno sporazumom koji su danas u Skupštini gradapotpisali Centar za socijalno preventivne aktivnosti (GRIG) i Gradski centar za socijalni rad, a sastanku su prisustvovali predstavnici Policijske uprave, Višeg tužilaštva i suda, Crvenog krsta, Gerontološkog centra…

Maloletnici će svoju „kaznu“ odrađivati u JP „Standard“, ZOO vrtu, Jagodinskom sportskom savezu (JASA) i Crvenom krstu, a sporazum definiše principe saradnje, ulogu i odgovornost strana potpisnica u primeni vaspitnog naloga, ali i pitanje poverljivosti podataka o maloletnom učiniocu krivičnog dela.

Izvršni direktor GRIG Nataša Raičković novinarima je objasnila da principi saradnje podrazumevaju ono što je najbolji interes deteta, te poštovanje prava deteta i princip poverljivosti.

Viši javni tužilac u Jagodini Radoslav Vučković, ocenio je da je ovo samo realizacija zakona i mogućnosti koje zakon dozvoljava vezano za postpuke nepunoletnih lica.

„Ideja je izvanredna, svi smo tu da pomognemo Centru za socijalni rad, koji je krenuo u postupak realizacije te ideje. Svi koji su u lancu prevencije protiv krivičnih dela maloletnih lica, mislima na policiju tužilaštvo Viši sud u Jagodini. Svi su spremni da se uključe maksimalmo. U čitavom tom lancu moramo biti usko povezani i u stalnom kontaktu kako bi se ova korisna, ali vrlo osetljiva tema realizovala jer su u pitanju maloletna lica“, rekao je Vučković.

U Jagodini je godišnje oko 20 takvih lica, objasnila je direktorka Gradskog centra za socijalni rad Biserka Jakovljević, naglasivši da je Jagodina među privima zahvaljujući lokalnoj samoupravi potpisala takav sporazum i što će moći da razvija takvu uslugu socijalne zaštite.

Jakovljević i ocenila da su usluge konkretne i adekvatne i takve da maloletniku pužajumogućnost da se uključi u zajednicu.

Mi imamo uslove da to sprovodeme a od nove godine otvorićemo i savetovalište za decu i omladini, dodala je Jakovljević.

(Kurir.rs/Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime