Krivična prijava protiv prvog čoveka Sokobanje i direktorke azila za ubijanje i zlostavljanje pasa

3

Udruženje za zaštitu životinja „Udruženje Pit“ podnelo je Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu krivičnu prijavu protiv predsednika Opštine Sokobanja dr Miodraga Nikolića i direktorke Prihvatilišta za napuštene životinje u ovom gradu Ane Veljković, krivične prijave za krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja iz čl. 269 st. 2  u vezi st.1 KZ i u vezi cl.33 KZ. 

„Podneli smo krivične prijave zbog toga što su u dužem vremenskom periodu zanemarivali pse koji se nalaze u prostorijama JKP „Napredak Sokobanja“ u Sokobanji na prihvatu i smeštaju u okviru zoohigijeničarske službe ovog JKP, na taj način što psima koji tu borave nisu pružali adekvatnu veterinarsku negu i veterinarsku pomoć, te se na malom ograđenom prostoru trenutno nalaze 22 nesterilisane ženke pasa, nevakcinisane redovnom i zakonom obaveznom vakcinom protiv besnila, neoznačene na zakonom propisan način, među kojima su skotne ženke, takođe mužjaci pasa od kojih se jedan mužjak psa nalazi u ograđenom prostoru tzv „boxu“ koji ne ispunjava odgovarajuće uslove za ovu namenu i u kome pas boravi već 11 meseci, a o psima ne postoji evidencija niti kakava dokumentacija, evidencija o njihovom boravku i zdravstvenom stanju a sve u skladu sa pravilnikom o prihvatilištima i Zakonu o dobrobiti životinja kao ni zaposleno lice koje bi vršilo kontrolu smeštaja pasa te je nepoznato na koji način su psi smešteni u prostorijama JKP “Napredak Sokobanja” , kada su uhvaćeni, koliko dugo borave u prihvatilištu niti ko o njima brine, takođe JKP „Napredak Sokobanja“ Zoo služba ne poseduje potrebna sredstva za boravak pasa, odgovarajuće činije za hranu i vodu, smeštajne jedinice za svakog psa, sredstva za dezinfekciju prostora i sl. a bili su svesni zabranjenosti ovog dela i hteli  njegovo izvršenje čime su izvršili krivično delo ubijanje i zlostavljanje životinja“ navodi Nikolina Vidergar zakonski zastupnik Udruženja Pit. 

Udruženje Pit je u poslednja dva meseca kako navode što je ugovorom označeno, uložilo oko 4.000 e za izgradnju delova prihvatilišta, sterilizacije, lečenja, zbrinjavanje pasa koji su bili u lošem stanju, dok je oko 3.000 e potrošeno za plaćanje veterinarskih troškova, kupovinu dezinfecije i opreme što je sve bila dužnost lokalne samouprave. Ovo udruženje spasilo je iz sokobanjskog prihvatilišta i udomilo 60 pasa. 

„Dana 21.05.2021 prihvatiliste JKP NAPREDAK nije imalo osnovne uslove za pse. U prihvatilištu se u tom trenutku nalazilo 27 pasa. Nijedan pas nije bio čipovan, vakcinisan ni sterilisan, kao i da nije postojala prateća dokumentacija koja prati psa u prihvatilistu. Psi nisu imali slobodu kretanja. Pse koji su nestručna lica okarakterisala kao agresivne, sedeli su u bočnim kavezima 1mx1m godinama unazad. Psi nisu imali dovoljan broj cčnija za vodu i hranu. Takodje nije postojala nikakva zaštita na kavezima od sunca, kiše, snega. Veličina prihvatilista nije bila odgovarajuća za taj broj pasa, niti je JKP NAPREDAK ikada vršio program udomljavanja pasa. Čak su i povećali problematiku pasa u opštini Sokobanja, zbog parenja nastalog u prihvatilistu i okota istih ženki, gde su ženkama odmah nakon okota ostali psi pojeli štence. Nisu se odvajali muzijaci od ženka. NESTERILISANI PSI SU TAMO SEDELI OD 2019 god. Protiv zakona su vlasnici redovno dovodili svoje ČIPOVANE pse i ostavljali u prihvatilistu. Iste smo sa vlasničkim čipom udomili iz prihvatilišta. Znači udomljavali su vlasnićke pse bez prenosa u bazi podataka. Hvatane su visoko gradvidne ženke kao i štence mladje od 6 meseci. Svi psi su bili zajedno. Vidno bolesni psi, mršavi, sa oboljenjima koze, ujednim ranama, nikada nisu bili lečeni, niti je o tome bila obaveštena veterinarska stanica “Fauna”.

Kućice – jedna od donacija Udruženja Pit

Sklopljen je dogovor da će “Zavod Pit” da finansira sve sto bude potrebno, samo da jedan radnik bude prisutan 8h dnevno. Prvo je ograđen prostor kod vet ambulante kao šetalište. Nije uslovno, ali opstina Sokobanja nije dozvolila drugačije. Sredjena je prostorija da bude vet ambulanta, kupljen sterilizator kao i sva potrebna sredstva za dizinfekciju. Psi su nakon našeg sastanka čipovani od strane veterinarske stanice “Fauna” posle 2 god. Krenule su sterilizacije i kastracije svih pasa u prihvatilistu kao i lečenje oboljelih životinja na racun “Zavod Pit”. Volonterka našeg udruzenja je redovno čistila prihvatilište, postavljala cirade, prala činije. Na najavljene velike vrućine kupljena su velika korita da psi mogu da se rashlade. Nakon oporavka od sterilizacije, sami svojim vozilom smo vraćali pse na stanište, isto tako hvatali nove pse“ navodi Udruženje Pit.

Stravične slike teške nebrige opštine Sokobanja prema napuštenim životinjama mogu se videti na fejsbuk stranici OVDE 

Udruženje Pit traži hitno zatvaranje Prihvatilišta u Sokobanji.

Udruženje Pit organizovalo i platilo sterilizacije pasa koji su dve godine živeli u prihvatilištu u Sokobanji čija je bila obaveza da steriliše pse i vrati na lokaciju

3 KOMENTARA

  1. strasno,,,kakva drzava,kakvi ljudi…sramota,tuga bijes,,,svaki dan,novi grad ,nova jama,,,neki nebeski narod,,,u regionu smo najsvirepiji,placamo da ih muce..uz to smo i kukavice,placati dzelate da obave prljav posao…jadu

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime