JOŠ JEDAN GAF SNS PARAĆIN, CILJALI OPŠTINU, POGODILI PUZOVIĆA

2

U nedostatku ideja vezanih za rešavanje komunalnih problema u nadležnosti lokalne samouprave, a možda i zbog neznanja ili čak svesne namere da izvrću istinu, paraćinski naprednjaci u poslednje vreme nižu akcije posle kojih nije jasno šta su zapravo hteli da poruče.

U najnovijem takvom slučaju su u predizbornoj kampanji okupili članove stranke na obali Velike Morave koja meandrira i pravi štetu ljudima koji u ovom delu opštine imaju zemlju. Iskoristili su snimke posete direktora „Srbijavoda“ Gorana Puzovića u februaru i obećali meštanima Svojnova da će problem Morave rešiti a usput optužili Opštinu Paraćin da nije preduzela ništa da se problem reši.

Međutim, kako u opštini kažu, a i kako u zakonu piše, Velika Morava je „državna reka“ u potpunoj nadležnosti „Srbijavoda“ i paraćinski SNS je u stvari optužio baš Gorana Puzovića za nerad – jer njegovo javno preduzeće je u obavezi da štete koje meštani Svojnova imaju spreči.

U opštini kažu i da su imali mnogo sastanaka sa predstavnicima „Srbijavoda“, za šta imaju i gomilu dokaza u vidu dopisa, zapisnika sa sastanaka, da problem traje već trideset godina i da je pripremljena i projektna dokumentacija, ali da „Srbijavode“ nikada nisu imale para da urade ono što je zaista neophodno – isprave tok reke. Taj posao se uopšte po zakonu ne može finansirati iz lokalnog budžeta, niti opština uopšte sme izvoditi radove u koritu Morave, pošto su za to isključivo nadležne i odgovorne „Srbijavode“ koje su sa problemom odlično upoznate i pred svake izbore poslednje dve decenije predstavnici „Srbijavoda“ dolazili su u Svojnovo da obećavaju ispravljanje reke  ako se glasa za tog trentka „vladajuću stranku“ u „Srbijavodama“…

„Ovo je problem star 30 godina jer Morava je ravničarska reka koja meandrira i da sada oštećuje levu obalu. Mi smo se ovim problemom bavili i vrhunski inženjeri dali su kvalitetan projekat ali Srbijavode tada nije obezbedila finansijska sredstva za rešavanje ovog problema. Paraćin sa Srbijavodama ima jednu kvalitetnu saradnju kao i sa Kancelarijom za javna ulaganja što Paraćinci znaju s obzirom na kapitalne radove na odbrani Paraćina od bujičnih voda i zaštitu od poplava. Mi smo imali mnogo sastanaka sa ljudima iz Srbijavoda i preduzećem Moravavode koje je zaduženo za ovaj deo Srbije. Osrednja rešenja koja su trenutna mogu doneti ogromne probleme“ kaže Miloš Tomić.

SNS je koristeći posetu Puzovića najavila rešavanje ovog problema uz nasipanje dela obale kamenom, a ne probijanjem novog toka reke, što je prema oceni inženjera, loše i samo privremeno rešenje koje nije u skladu sa projektom.

„Ni jedna vlada do sada nije odezbedila sredstva da se taj projekat implementira jer se radi o jedinom kvalitetnom rešenju ovog problema Sve što je do opštine mi smo uradili a vraćanje Morave u prvobitni tok koji je jedino trajno rešenje, mora da uradi država. O svim našim razgovorima postoji dokumnetacija. Koliko imam saznanja trenutno se rade neke pregrade i čišćenje korita ali to nije rešenje osim za one koji u kampanji na taj način skupljaju političke poene“.

Izvođenje radova nije u skladu sa projektom koji postoji a svako trenutno rešenje može napraviti još veću štetu. Kad prodju izbori.

 

 

2 KOMENTARA

  1. KAKVE SRBIJA VODE TO SU LOPOVI I SVE STO RADE SAMO PERU PARE. RADILI SU NA RECI GRZI U MESTU IZVOR NEKIH TRISTA METARA,I UNISTILI KORITO REKE. DRVECE KOJE JE BILO IZRASLO UZ OBALU SU ISKOPALI I KAD JE DOSLA PRVA BUJICA ODMA PROBLEM. RAZBIJENA OBALA NESTRUCNIM RADOM JE ODNESENA PA JE I MOST KOJI SU SAMI MESTANI IZGRADILI BUJICA ODNELA. VISE OD POLA SELA IMA IMANJE SA DRUGE STRANE REKE PA MORA DA IDE OKOLO TRI KILOMETRA. VODE SRBIJE SU STRUCNIM RADOM SREDILI, POTKOPALI MOST I OMOGUCILI BUJICI DA GA ODNESE. MOST JE PRE 25 GODINA IZGRADJEN DOBROVOLJNIM PRILOZIMA MESTANA , A UNISTILA GA „VODE SRBIJE“ NEK IM JE NA CAST.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime