JEDAN INSPEKTOR RADA POKRIVA 1.550 PREDUZEĆA

0

U Srbiji je registrovano blizu 400 hiljada privrednih subjekata koje kontroliše 247 inspektora za rad, pokazuju podaci Agencije za privredne registre.

To znači da jedan inspektor rada „pokriva“ više od 1.550 preduzeća.
Kako bi se ispunili standardi Evropske unije u pogledu bezbednosti i zdravlja na radu u Srbiji, neophodno je povećanje broja inspektora za rad, kaže načelnica Odeljenja za studijsko-analitičke poslove Inspektorata za rad Maja Ilić.
Konstantno povećanje broja privrednih subjekata, otežano funkcionisanje privrede, kao i sve veći broj zakonskih i podzakonskih akata koje poslodavci treba da primenjuju, a nad čijim sprovođenjem nadzor vrše inspektori rada, svakako zahteva veći broj inspektora rada na terenu„, ističe Ilić.
Istovremeno, ocenjuje ona, prihvatanje i dosezanje evropskih radnih standarda, razvoj privrede i informacionih sistema, zahtevaju i adekvatnu tehničku opremljenost inspekcije kako bi se zaštitila prava zaposlenih.
Količinu posla koju svakoga dana obavljaju inspektori rada širom Srbije, Ilić ilustruje podacima da je samo u prvih osam meseci ove godine, inspekcija rada dobila 15.432 obaveštenja poslodavaca o početku svog rada na gradilištima.
Najviše obaveštenja o početku rada, inspekciji su dostavili poslodavci koji izvode radove na teritoriji Beograda, ukupno 6.007 obaveštenja„, navodi Ilić dok je, na primer, za celu teritoriju Šumadije stiglo 689 „pisama“ investitora da su krenuli sa izvođenjem radova na terenu. Na osnovu ovih obaveštenja poslodavaca o početku rada na gradilištima, svega 242 inspektora „procešljalo“ je više od 7.000 gradilišta u zemlji.
Podaci Inspektorata pokazuju i da je najviše inspekcijskih nadzora bilo u Odeljenju inspekcije rada Smederevo, 90 odsto, Leskovcu 77 odsto, Prokuplju 69 odsto, dok je najmanje kontrola bilo u Zrenjaninu, svega četiri, i Somboru pet odsto.
Autor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime