JAGODINSKE DEMOKRATE BEZ IJEDNOG MESTA U LOKALNOM PARLAMENTU

0

U prostorijama Demokratske stranke u Jagodini održana je postizborna sednica koalicije „Jagodina – moj grad“ na kojoj su prisustvovali čelnici Gradskih odbora potpisnica koalicije- DS, LDP, SPO i ZZS, kao i kandidati za odbornke i članovi odbora ovih stranaka.

„Jednoglasno je doneta odluka da ova četri jagodinska odbora nastave dalju saradnju koja će se odnositi na buduće zajedničke projekte, programe i nastupanja. Opšta ocena svih prisutnih je da je ovo bila jedna od najpozitivnijih kampanja u kojoj su članovi koalicije učestvovali  do sad i da je tokom cele kampanje vladao timski duh i besprekorna saradnja u izbornom štabu.

Što se tiče rezultata samih izbora, članovi koalicije su složni da nema mesta za nezadovoljstvo s obzirom da su uslovi u kojima su se izbori odvijali bili više nego neravnopravni, pogotovo jer je na lokalu stvorena referendumska atmosfera izmedju dve stranke u kojoj očigledno nije bilo mesta za bilo kakvu alternativu. Stranke demokratske orjentacije, sa skromnim finansijskim sredstvima i skoro bez ikakve medijske podrške, nisu imale šansu protiv dve vodeće političke partije iza kojih stoji finansijska moć i jaka medijska naklonost.

Na žalost, grad Jagodina koji je nekada bio uporište demokratskih promena 90.-ih godina, nakon ovih izbora neće u svom parlamentu imati ni jednog predstavnika iz demokratskog bloka. Razlozi za takvo stanje mogu se tražiti i u redovima samih stranaka, ali je činjenica da ovi izbori sasvim sigurno nisu protekli u fer i korektnoj atmosferi, da je kršena predizborna tišina, zbog čega su GrO DS i LDP podneli prijave, a dovodi se u pitanje i sama regularnost izbornog procesa, o čemu svedoče mnogobrojni prigovori Gradskoj izbornoj komisiji i poništeni izbori na dva biračka mesta.

Koalicija „Jagodina – moj grad“ osudjuje svaki pokušaj izborne kradje, kako na lokalu, tako i na teritoriji cele Republike Srbije. Ustavno pravo svakog gradjanina je pravo glasa i nedopustivo je da posle toliko godina borbi za to pravo ponovo imamo situaciju da se dovodi u sumnju izborni proces i govori o izbornoj kradji. Zbog toga insistiramo da se svaka sumnja razjasni, a eventualni počinioci izborne kradje kazne shodno zakonu Republike Srbije, kako se više nikada ovakva krivična dela ne bi ponovila.

Na kraju, koalicija „Jagodina – moj grad“ zahvaljuje se svim ljudima koji su 24. aprila izašli na birališta i bez ikakvog pritiska, slobodnom voljom dali podršku kandidatima za odbornike i programu naše liste“ navodi se u saopštenju ove liste.

U Jagodini je na lokalnim izborima glasalo 64.637 upisanih birača Jagodine. Za Jedinstvenu Srbiju/SPS glasalo je 18.676, za SNS 9.127, Srpsko ruski pokret 822, SRS 1216, Savez za bolju Jagodinu 1.624, Dveri 1.199, Jagodina naš grad 1.117, Romska 193, Ruska 516.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime