JAGODINA IZBACILA KANCEROGENE AZBESTNE CEVI

0

Jagodina i Apatin su jedina dva grada u u Srbiji gde su azbestne vodovodne cevi potpuno zamenjen plastičnim. U Jagodini je prošlog leta izvršena zamena starih azbestnih vodovodnih cevi, starih 60 godina, iskopano nekoliko novih bunara, izgrađen rezervoar na Đurđevom brdu i obezbeđeno snabdevanje grada zdravom pijaćom vodom u nekoliko narednih decenija. Jagodinci su često ostajali bez vode, ali su dobili zdravu vodu i pored Apatina jedini u Srbiji rešili ovaj veliki problem.

Zahvaljujući odlučnosti lokalne samouprave, kreditno tehničkom aranžamanu Vlade Nemačke, Vlade Srbije i JP ‘Standard’, zamenjene su sve azbestne cevi nakon 60 godina, novim ekološkim tipa “duktil” koje imaju stogodišnju garanciju, i dobijen jedan novi kvalitativni nivo snabdevanju vodom – rekao je Dragan Lukić, direktor JP „Standard“.

Od 2005. godine azbest je kao kancerogeni materijal zabranjen u Evropskoj uniji, ali je, ipak, u svetu 2007. godine potrošeno dva miliona tona. Najviše od toga potrošeno je u Kini – 30 odsto, zatim u Rusiji, Kazahstanu i Brazilu. Prema statistici, 125 miliona ljudi u svetu izloženo je delovanju azbesta, a godišnje sto hiljada umre od posledica dejstva ove supstance.

Prema studiji iz 2011. godine, kada je u Srbiji azbest zabranjen, od 30 do 70 odsto vodovodnih cevi bilo je od ovog materijala.

2005. i 2006. godine Srbiji je proizvedeno 8.600 tona azbesta, ali je i zatvoren najveći rudnik u Evropi Stragari u Šumadiji.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime