Investitor napao aktivistu za zaštitu prirode, reagovala policija

0

Aktivista Udruženja „Odbranimo planinu Babu, Planu i Lešje“ u Paraćinu napadnut je, kako kaže, od strane investitora odnosno vlasnika firme „Kruševac put AD“ koji, uprkos tome što nema dozvole za rad, eksploatiše kamen iz kamenoloma na planini Baba.

„Meštanin sela Plane a ujedno i jedan od potpredsednika naše grupe doživeo je NAPAD od samog INVESTITORA B. M. On je na ucrtanom putu stajao uz prisustvu svedoka i slikao za potrebe dokaza sudskog utuženja i prilaganju dokaza Ministarstvu rudarstva i energetike (sa kojima je pre toga stupio u kontakt). Investitor B. M. je prišao i optuživao ga da nema prava da stoji na njegovoj imovini (što nije tačno jer je put ucrtan i kao takav je javno dobro a ne privatna svojina). Razgovor je eskalirao i investitor je zapretio „Hoćeš li da ti dodjem kući!!!“ i izbio telefon iz ruke podpredsedniku D. M.!!! Posle incidenta policija je došla i uzela izjave. Ovim činom SVI članovi GG Odbranimo planinu Babu, Planu i Lešje, kao i meštani koji su čuli za ovaj incident, se ne osećaju bezbedno u svojim domovima! Da li to znači da investitor može da dodje kući kod svakog od nas i sprovodi svoju torturu, pretnje i fizičko delovanje?! Ovim činom javnost OBAVEŠTAVAMO da ukoliko se bilo šta desi, bilo kom članu GG ili meštaninu smatramo odgovornim lično investitora B. M.!!! Upozoravamo na isto i nadležne institucije! Nismo više bezbedni u svojim kućama, svom životnom okruženju, staništu, u svojoj zemlji“ navedeno je u saopštenju Udruženja iz Paraćina.

Već mesecima traje borba meštana ovih sela za odbranu planine Baba na kojoj su već od ranije izgrađena dva rudnika, dok treći koji je otvorila firma Kruševac put DO bez, kako kažu u udruženju, neophodnih dozvola i izrade plana, preti da ugrozi sela u ovom očuvanom prirodnom ambijentu. Predviđeno je da seoskim putevima prolazi 70 šlepera što će dovesti do dodatnog povlačenja vode, potresa i potpunog urušavanja prirodne sredine.

„Mi smo obišli sve državne institucije. Ministarstvo je naložilo investotoru da prekinu eksploataciju ali investitor ne haje za to, nastavlja i dalje. Miniranje se obavlja svakog drugog dana, imamo snimke, materijal, dokaze. Predsednik opštine Paraćin nas nije primio da razgovaramo, zakazao je pa naprasno otputovao. Detonacije su strašne, uništiće nam i planinu i sela, odavde ćemo morati svi da se iselimo, kaže Dragan Ristić. 

„Oni su uložili sva sredstva ovde da unište prirodu našu koja je vekovima ovde“, navodi Dragiša Matić iz Plane.

Aktivista organizacije „Odbranimo planinu Baba, Planu i Lešje“, inženjer Dragan Ristić tvrdi da je planina sa svih strana opkoljena kamenolomima zbog kojih tlo podrhtava, kamena prašina je često u vazduhu, a bunari presušuju.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime