GRCI ISKEŠIRALI 40.000 EVRA ZA SRPSKE PROIZVODE! FOTO

0

Na prvom Srpskom etno sajmu u Paraliji u Grčkoj večeras je za dva sata prodato robe u vrednosti 40.000 evra, potvrdio je predsednik Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma, koji je idejni tvorac tog sajma i organizator dolaska 350 zanatlija iz Pomoravlja u ovu oblast Grčke.

„Sve sam prodao, nikad bolje nisam proš’o u životu, ni po vašarima, nigde!“ uzviknuo je na kraju sajma pletar Mladen Milanović iz sela Lovci.

18
Pletar Mladen (desno) oduševljen pazarom

A tako su prošli i ostali. Na sajmu je prodata roba za neverovatnih 40.000 evra. Samo su vlasnici pet hotela u Paraliji pazarili korpe, asure, balarne lonce, brašno, kolače, ukrase za skoro 15.000 evra.

30
Grcima pomažu naši ljudi da nose ono što su kupili
20
Vlasnica hotela u Paraliji kupuje na sajmu

1213

„Zanatilije su već samim dolaskom u Paraliju pokazali da su uspeli, jer su uspeli da očuvaju svoje zanate od gašenja. Hteli smo da pokažemo kako treba pomoći ljudima koji se bave zanatima. Ne možemo da čekamo da nam Evropa da ,,zeleno svetlo“, doskoro smo imali ,,crveno, sada je ,,žuto“ i mi to koristimo da uđemo u Evropu. Na ,,žutom svetlu“ se ne plaća kazna, neko ima korist od toga. Zanatlije su većinom prodale sve što su donele iz Pomoravlja, napravili su kotakte sa kupcima i obezbedili novo tržište, rekao je Marković.

17
Predsednik opštine Despotovac Dejan Nenadović i proizvođač iz Despotovca

34

On je podsetio da su turisti iz Srbije na najbrojniji u ovoj regiji i da su do sada figrativno napravili ,,pet Paralija“.

„Bili smo pasivni i nismo tražili paritet od Grka, ne moramo toliko da dobijemo koliko ostavimo novca, ali treba i Srbi da imaju korist. Nije dovoljno samo da nas spaja vera i istorija, jer ako ne postoji obostrani interes ta ljubav je kratog daha, istako je Marković.

9
Poljakinja kupila suknju iz Jagodine
5
Srpski turista sa Kosova kupio rakiju
6
Grkinje u povratku s plaže kupovale
7
Atanasis plaća 50 evra za jagodinski proizvod
16
Vlasnici Central hotela u Paraliji, Nikolas Bicidis sa suprugom

Četvorica grčkih hotelijera Nikolas Bicidis, Atanasis Kavakidis, Kostas Ziskos i Samaris Janis, inače poznati ugostitelji u Paraliji, potrošli su večeras oko 20.000 evra za kupovinu Srpskih etno proizvoda. Najskuplji etno proizvod gusle vredele su 1.000 evra, ali nisu našle kupca, jer su Grci nudili duplo manju svotu. Nije ih prodao, ali je deda Milan Jovanović iz sela Lovci na njima svirao a i sam je predtavljao atrakciju na večerima grčke i domaće muzike.

14
Atanasis Kavakidis, Kostas Ziskos i Samaris Janis
1
Deda Toma

„Ja sam se mnogo lepo proveo. Došao sam da vidim i Grčku i mnogo mi se sviđa, izveselio sam se, igrao, plesao i nisam obrukao ni sebe ni Srbiju ni Jagodinu“ rekao je deda Toma.

Odlično su prošli i pčelari koji su prodali sav med.

10
Jagodinske žene prave najlepše kolače i slatkiše

15

U organizaciji Skupštine grada Jagodine do 29. maja u Grčkoj boravi delegacija od 350 zanatlija, privrednika, medicinara, vaspitača u predškolskim ustanovama i studenata iz Jagodine i Pomoravskog okruga.
Reč je o kovačima, pčelarima, stolarima, pinterima, tkaljama, opančarima, slikarima, izrađivačima narodnih nošnji, proizvođačima ruža i pečurki, vodeničarima, ikonopiscima, pletarima korpi, asurdžijama, proizvođačima tekstila, zdrave hrane…

23 2425Svoj štand su imale i članice udruženja koje se bavi očuvanjem starih zanata iz Jagodine “Etno-forma”. Srebra Stanisavljević, članica ovog udruženja kaže da su članice zadovoljne prodajom.

– Gradonačelnik i svi iz opštine nam je puno pomogao. Spojili smo lepo i korisno, lepo smo se proveli a zaradili smo i džeparac tako da smo zadovoljne. Radimo narodne nošnje, krparice, ćilimove, sve tradicionalne proizvode i baš smo zadovoljne – kaže ona.

 

 

26

Svoj štand su imale i članice udruženja koje se bavi očuvanjem starih zanata iz Jagodine “Etno-forma”. Srebra Stanisavljević, članica ovog udruženja kaže da su članice zadovoljne prodajom.

Gradonačelnik i svi iz opštine nam je puno pomogao. Spojili smo lepo i korisno, lepo smo se proveli a zaradili smo i džeparac tako da smo zadovoljne. Radimo narodne nošnje, krparice, ćilimove, sve tradicionalne proizvode i baš smo zadovoljne – kaže ona.

2728

DEDA ATRAKCIJA

Deda Milan Jovanović iz sela Lovci kod Jagodine bio je atrakcija na večeri grčke muzike. Evo kako je on igrao.

dedaded

tekst i FOTO Anita Đukić, Infocentrala

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime