GORAN MILANOVIĆ: U OVOM TRENUTKU NE BIH BIO PREDSEDNIK FUDBALSKOG SAVEZA

0

Na pitanje medija ko može na čelo Fudbalskog saveza Srbije,  aktuelni predsednik Tomislav Karadžić rekao je „Pet ljudi. Četiri potpredsednika: Ivan Ćurković, Željko Kojić, Savo Milošević, Goran Milanović i generalni sekretar Zoran Laković.“ Infocentrala je kontaktirala predsednika FK Jagodina Gorana Milanovića kako bi prokomentarisao ovu Karadžićevu izjavu.

„Ja o tome ne razmišljam, a pretpostavljam da je Karadžić mislio na one koji imaju kontinuitet u rukovođenju. Izbori su tek 2016. godine to je daleko i besmisleno je sada o tome razmišljati. Takođe, pitanje je kako ja sebe vidim u fudbalu a ne kako me drugi vide. Ja želim da radim u FK Jagodina i to je moj zadataka br 1. U ovom trenutku ne bih ušao u tu priču, rekao je Milanović.

„U ovoj godini imali smo dva cilja: prva finansijska stabilnost a to znači da u ovom teškim vremenima da se ne zadužimo mnogo. Smatram da smo u tome uspeli. Drugi cilj je bio što bolji rezultat. Ova godina nam je donela najveći uspeh u istoriji kluba. Na kraju prošle sezone bili smo treći i time smo bili izutetno zadovoljni. U Kupu Srbije smo nastavili sa tadicijom da igramo u finalu i kada je u pitanju ovo takmičenje jedan smo od nauspšenijih klubova u Srbiji, istako je na početku razgovora Goran Milanović.

Kako ocenjujete proteklu jesenju sezonu?

„Jesenju sezonu smo odradili na momente traljavo. Ali, posle odredjenih poteza, tu mislim u prvom redu posle smene trenera, može se reći da smo izvukli sezonu i zauzeli pozciju koja nam omogućava da se u prolećnoj sezoni borimo za mesto koje će nas odsvesti u Evropu.To su neki glavni ciljevi kluba koje smo uspeli da realizujemo.

Jagodina je visoko pozicionirana u srpskom fudbalu.

„Mi smo klub iz relativno malog grada, ali to nam ne smeta budemo već nekoliko godina u vrhu srpskog fudbala. Mi smo sami sebi nametnuli obavezu koju moramo da poštujemo. Moramo, dakle, da ostvariumo rezultate na nivu predhodnih godina. Možda za nijansu bolje ili za nijansu lošije ali ne mnogo lošije. Tako smo sebi ostavi prostor za bolje rezultate na proleće, kako u prvenstvu tako i u kupu što nam garanuje izlazak u Evropu.

Protivnik na putu do finala je Partizan. Šta očekujete od tog dvomeča?

„Partizan je favorit, ali u kup ne pobedjuje uvek bolji. Igraju sve dve utakmice. Iskreno se nadam da ćemo mi u tom dvomeču biti bolji. Na taj način doćićemo u poziciju da se borimo za još jedn atrofej u ovom našem najmasovnijem takmičenju. I da osvajanjem tog trofeja izborimo mestu u Evropi. Da li ćemo u Evropu preko uspeha u kupu ili kroz prvenstvo manje je važno. Najvažnije je da do tog ciolja moramo stići kvalitetom prvog tima, kvalitetom čitavog kluba i kavlitetom finansijskog stanja. Moramo biti u vrhu srpskog fudbala, to je cilj kojim se rukovodimo koji će se i ove godine ostavriti.

Kakav će biti budžet za narednu godinu?

„Ništa manje važna stvar je da mi 2015. godinu moramo da dočekamo sa jasnim i stabilnim budžetom. To znači da taj budžet mora da bude smanjem za 30 posto. Sa tako smanjenim budžetom kluba u narednoj godini očekujemo završetak terena sa veštačkom travom. Na realizaciji tog projekta uveliko radimo. Pripremili smo prostor za teren sa veštačkom travom, očekujemo ponude od izvodjača radova. Sredstva ćemo obezbediti prodajm nekog igrača u prelaznom roku.

Jagodina je u ovoj godini izgradila još jedan teren.

„Zna se da je finansijsko stanje jako teško, ali i pored toga ove godine smo uspeli da izgradimo jedan teren u Jagodini. U Tabanu smo zajedničkim snagama, u skladu sa sporazumom sa ekipom Tabana, uspeli da izgradimo najsavremeniji teren, kakvih ima malo u Srbiji. Jedini smo klub u Srbiji koji je u ovoj godini izgradio teren, po svim snadardima, sa kompletonom drenažom i sa eletričnim sistemom zalivanja terena.

Kako ocenjujete rad sa mladjim kategorijama kluba?

„Ako uzmenmo u obzir da smo u predhodnom periodu nivo rada u mladjim kategorijama podigli značajno, na proleće će svi pogoni u našem klubu imati još bolje uslove za rad sa još ta dva terena. Treba samo da čekamo da prodje vreme, koje je faktor u svemu, da kvalitetnim radom sa kvalitetnim stručnjacima uberemo prlodove tog rada. Jagodina ne treba da brine za budućnost. Svi oni koji su očekivali, kada smo ušli u Super ligu, da će Jagodina trajati kratko moraju da se razočaraju. Moraće, dakle, da promene mišljenje jer je Jagodina postala sistem koji funkcioniše na najbolji mogući način.

Šta očekujeto od predstojećeg prelaznog roka?

„Jagodina ima zacrtanu politiku kada je u poitanju prelazni rok. Moramno, pre svega, da zadržimo kostur tima.    Taj kostur tima nam obezbedjuje da možemo da prodamo dva-tri igrača. Srdedstva od prodaje nam omogućuje da izmirimo obaveze i dugove koje imamo i omogućuje nam da prolećnu sezonu dočekamo sa finansijskom stabilošću. To je osnovnin koncept prelaznog roka.

Koji su to igrači potencijalni članovi Jagodine iz mladjih kategorija i filijale?

„Sa stručnim timo smo već o tokme rezgovarali. Konačnu odluku ćemo doneti naknadno, ali ćemo na pripreme prvog tima priključiti jedan broj igrača iz oba pogona. Koji su to igači, videćemo, još uvek raspravljamo o tome. Ali, sigurno je da će to biti tri do četiri igrača. Još analiziramo koji će to igrači biti, ali to zavisi i od toga koje ćemo igrače prodati ili sa kojima ćemo sporazumno raskinuti saradnju. Sve je ovo sa ciljem da napravimo mlad, kompaktan tim i jeftiniji tim a sve u cilju smanjenja budžeta za 30 posto, a da ne gubimo od kvaliteta.

Da li će neko od maldjih igača dobiti šansu da igra u prvom timu?

„Dobiće sigurno. Medjutim, mora da postoji proces prilagodjavanja. Ne možeš jedno igrača iz omladinskog i kladetskog tima odmah da staviš da igra u prvom timu. Mi sada u prvom timu imamo Igora Ivanovića, koji je poslednjih 6 meseci u prvom timu. U slučaju prodaje Milana Djurića očekujemo da on zaigra na nejgovoj poziciji.

Šta je sa Aleksićem i i El Monirom?

„Što se tiče Aleksića čekamo 16. januar da ga konačno registrujemo za Jagodinu, a što se tiče El Monira on je otišao na odmor nešto ranije upravo sa ciljem da u Libiji pokuša definitivno račisti sa papirima. Na toj poziciji imaćemo Aleksića, kao i Filipovića ako ne ode u instranstvo.

Koji je strateški cilj kluba?

„Moj cilj nije, da kada jednog dana odem iz kluba, da ostvaim dug od nekoliko miliona evra. Namera mi je da vodim klub kako valja, mi smo jedan koncern, jedan holding, jedan sistem koji u svom sastavu ima prvi tim, devet selekcija omaldinskog pogona, dva tima ženskog fudbala i koji ima svoju filijalu. Mi smo za sve to projektovali budžet sa samo 19 posto dotacila iz budžeta grada Jagodine a pre šest godina taj procenat je išao i do 80 posto. Moj cilj će biti vrlo brzo ostavren a to znači da ćemo moći da kažemo: nama nisu potrebna sredstva ni od koga, može i sami da funkcionišemo. To je konačan cilj Jagodine.

Da li je Jagodina spremna za buduću privatizaciju?

-Mi smo klub koji nema ni dinara kredita, koji nije ništa stavio pod hipoteku i klub koji funkcioniše bez dugova. Mi spremno čekamo privatizaciju. Svi koji pogledaju krvni sluku klubova u Srbiji sigurno će se napre opredeliti za Jagodinu jer klub nema dugova i može da krene u prvaljenu novih vrednosti a ne da razmišlja kako će da vraća dugove. Po tome je Jagodina specifična koja se drži politike da seme biti zadužena više od onoga što može sam iz svojih prihoda da vrati. Mi danas jednom prodajom igrača od 300.000 evra možemo da izmirimo sva dugovanja i obaveze i da imamo za normalno funkcionisanje kluba, zaključuje na kraju razgovroa Goran Milanolvić.

A.M. Z.M. foto Novosti

 

DJURIĆ NAJTRAŽENIJI

-Imamo interesovanje za Djurića. To je ono što je nakonkretnije. Traže ga klubovi iz elitne lige Kine, interesuju se i klubovi iz Južne Koreje. Imamo iznetersovanje i za Šušnjara iz dva kluba: iz Poljske i Češke. Za Vuka Mitoševića ponovo se pojavilo od strane francuskog Tuluza gde je letos otišao Aleksandar Pešić. Sa Ninbergom i Frajburgom iz Nemačke smo obnovili razgovore u vezi sa zlatnim omaldincem sa Aleksnadrom Filipovićem. To je nešto što je u ovom trenutku konkretno.

 

PRIPREME U ANTALIJI

Jagodina će po već ustaljenoj praksi zimske pripreme obaviti u Antaliji. Put Antalije krenuće 29. januara i tamo će ostati 14 dana. za to vreme odigraće osam prijatelsjkih utakmica. Inače, fudbaleri Jagodine će na odmoru biti do 10. januara. Prva dva dana obaveiće se testiranja u Beogradu. Prozivka je zakazana za 12. januar kada će početi pripreme za prolećna iskušenja na dva koloseka: u prvenstvu i Kupu Srbije.

 

PROMENA PUN POGODAK

-Promena na kormilu tima tokom jeseni bila je un pogodak. Kada smo doneli odluku da promenimo trenera nismo imali nikakvo loše mišljenje o Dodiću, naprotiv. Sa njim smo bili treći u prvenstvu i igrali u fimalu Kupa Srbije. Biti treći u zemlji sa Jagodinom je ravno biti prvi u državi.

Da li klub ima zamenu u slučaju da Zvezda uzme Krunića?

            -Klub uvek ima zamenu, uvek imamo rešenje. Ali, ja o tome ne razmišljam. Ne očekujem da se to dogodi. Ne može tek tako neko nekog da uzima. Ako Simo Krunić bude želeo da ode u Zvezdu, Dinamo iz Zagreba, u Panatanikos… gde god bude želeo da ode, dobiće zeleno svetlo. To je uvek zavisiti isključivo od nejgove želje. On ima status u ovom klubu i on je taj status zaslužio svojim radom, ponašanjem i odnosom prema Jagodini i on može da radi šta hoće.

 

 

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime