EPS da izoluje žice i stubove kako cela jata ponovo ne bi stradala

0

Kako se ne bi ponovilo stradanje ptica kao što se pre par dana dogodilo u Potočcu kod Paraćina kada je 40 ptica stradalo od strujnog udara, neophodna je izolacija stubova, izolacija žica na stubovima, kako ptice koje slete na stub ne bi mogle da izazovu strujni udar, odnosno da stradaju od elektrokucije.

Stradalo je čitavo jato belih roda, gavranovi i orlovi mišari. Prema dostupnim podacima, ovaj slučaj je do sada najdrastičnije stradanje ptica od takozvane elektrokucije u Srbiji.

Nakon poziva više zabrinutih građana iz sela Potočac kod Paraćina, koji su se žalili na česte nestanke struje, članovi Društva za zaštitu ptica izašli su na teren jer su im u lokalnoj elektrodistribuciji rekli da je to od masovnog stradanja ptica na srednjenaponskom dalekovodu.

„Mi smo momentalno izašli na teren i zatekli stravičnu situaciju. Izborojali smo 28 roda na terenu. Obišli smo 13 stubova tih opasnih dalekovoda i ispod svakog stuba je bilo mrtvih ptiica, radi se o čitavom selidbenom jatu roda – to je najstrašniji slučaj elektrokucije i nije izolovan, ali je najdrastičniji“, rekao je Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Reakcija nadležnih će pokazati spremnost države i svih aktera u sistemu da li su spremni da se nose sa ovim problemom, kaže Knežević.

Prema njegovim rečima, Elektrodistribucija treba da garantuje bezbednost živog sveta na svojoj infrastrukturi, kao i da građanima pruži kvalitetnu uslugu – da imaju redovno struju.

„Obavestili smo ih, svesni su problema, spremni su da problem reše, sada ćemo videti kako“, istakao je Knežević.

Dolinom Velike Morave ptice se sele, prolaze tuda, tu se nalazi gradska deponija Paraćina i ptice tu pronalaze hranu. Red dalekovoda prolazi između dve važne tačke za ptice. One na dalekovodima pokušavaju da se odmore, ali, kaže Knežević, dalekovodi bivaju kobni po njih, tako da je ovaj slučaj urgentan.

„Očekujemo da posle ovog slučaja rešavamo problem proaktivno, da zaista brinemo i o živom svetu i da se ovo ne dešava“, zaključio je Knežević.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime