DR NENA MITROVIĆ: VIŠE ŽENA NA RUKOVODEĆIM MESTIMA U SRBIJI JE SAMO ŠMINKA

0

Dr Snežana Nena Mitrović, nekadašnja direktorka Zdravstvenog centra u Jagodini i političarka, na pitanje kako danas doživljava 8.mart s obzirom na svoju bogatu i trnovitu poslovnu, političku karijeru, kaže da žene nikada nisu bile ravnopravne sa muškarcima, da je put za ženu do cilja duplo teži nego put muškarca i da ima utisak da danas u Srbiji učešće žene u političkom u društvenom životu predstavlja samo šminku.

„Nisam nikada gledala na 8.mart kao na poseban praznik jer kad vidim muškarce kako tog dana sa cvetom u ruci idu kroz grad, oni isti muškarci koji se tokom cele godine ne sete da imaju žene. Ovaj praznik me podseća najviše na besmislene proslave na kojima su se muškarci opijali i proslavljali 8.mart. Muškarci nikada nisu uvažavali žene kao koleginice, čas izuzecima. Sećam se da dok sam bila lekar, iako je pacijent bio zadovoljan mojom uslugom, opet bi me pitao „Je l nema ovde neki muški doktor“. Narod ima više poverenja u muškarce nego u žene bez obzira ko je stručniji“ priča dr Nena Mitrović sada već kroz osmeh s obzirom da je u penziji. 

Kako kaže, i kada je postala direktorka Zdravstvenog centra, mnogi su smatrali da ženi nije mesto na toj poziciji. 

„I u politici i u rukovođenju bolnicom, uvek su mi „lomili noge“ iza leđa jer sam žena. I to nisu radili samo muškarci već i žene. Sigurna sam da se ni danas to nije promenilo iako već neko vreme nisam deo društvenih tokova s obzirom da sam u penziji. Srbija danas sigurno ima veći broj žena na rukovodećim mestima, na ministarskim mestima, ali da li je suštinski nešto drugačije? Iskreno, mislim da je to samo šminka. I to je stvar na koju su takođe pristale – žene. Srbija je danas takva da su uzor nekim devojčicama žene u rijaliti programima koje srozavaju ugled žena u Stbiji. Žao mi je što je to tako ali to mnogo jasnije pokazuje šta se promoviše i kakav smo pelcer posadili“.

Ona dodaje da u Srbiji još uvek važi da ako je neka žena lepa onda je ona do nekog uspeha stigla zahvaljujući tome.

„To je jako daleko od istine. Podela na lepe i glupe žene i ove ružne a pametne, je potpuno pogrešna. Svaka žena ma kako ona izgleda, mora mnogo truda da uloži ako želi da bude uspešna. Ženama je taj put mnogo trnovitiji nego muškarcima. 

A.Đ.


Rad Infocentrale podržala je Fondacija za otvoreno društvo kroz projekat – Podrška lokalnom mediju „Portal Infocentrala“

Fondacija za otvoreno društvo je nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija koja razvija i podržava projekte i aktivnosti usmerene na razvoj demokratske kulture, otvorenosti, uvažavanja različitosti, punog poštovanja ljudskih prava svih i na promovisanje principa vladavine prava, dobrog upravljanja i odgovornosti i učešća građana u javnim poslovima, a u cilju stvaranja pretpostavki za održivi razvoj demokratskog i otvorenog društva u Srbiji.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime