BOJANA NAPUSTILA HRANITELJSKU PORODICU NA SVOJ ZAHTEV

0
Devetnaestogodisnja Bojana Kostić i njena dvomesečna beba došli su u žižu javnosti kada se apel za pomoć pojavio na fejsbuku. Jezivi uslovi za život, bez struje i vode izazvali su burne reakcije Jagodinaca koji su ponudili pomoć. Zbog panike na društvenim mrežama Centar za socijalni rad u ovom gradu rešio je da tuži one koji su objavili da radnici ove ustanove žele da oduzmu dete od majke, jer kako kažu, to nije istina već su ih zajedno zbrinuli u hraniteljskoj porodici.
„Bojana je juče zbrinuta kod hranitelja zajedno s bebom, ali je danas na svoj zahtev hranitelje napustila i vratila se u sobu koju je iznajmljivala gde nema uslova za život. Bojana Kostić rođena je 1999. g. u Jagodini, do juna 2017.g. bila je pod neposrednim starateljstvom Gradskog centra za socijalni rad. Živela je u hraniteljskoj porodici sve do završetka srednje škole, kada je porodicu dobrovoljno napustila sklopivši vanbračnu zajednici sa Aleksandrom Jovanovićem iz sela Bukovča. Bojana se od juna prošle godine nije obraćala Gradskom centru za socijalni rad Jagodina.
Na društvenim mrežama ove nedelje se pojavio video snimak uz komentar da se Bojana porodila, da nema porodicu i da je egzistencijalno ugrožena. 23.07.2018. godine Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja upućuje Gradski centar za socijalni rad Jagodina na hitno postupanje u ovom predmetu.
Nakon sprovedenih hitnih mera i aktivnosti Gradski centar za socijalni rad Jagodina je utvrdio da Bojana Kostić živi u gradskom romskom naselju u skromnim uslovima u jednosobnom iznajmljenom stanu, bez vode, za koju stanarinu plaća njen svekar, dok je vanbračni suprug na izdržavanju zatvorske kazne.
Bojana ostvaruje 12.000 din svakog meseca kao nezaposlena porodilja na osnovu Odluke grada Jagodine u trajanju od godinu dana. Ovo pravo imaju sve nezaposlene trudnice i porodilje. Grad Jagodina je isplatio iznos od 200 evra na ime jednokratne socijalne pomoći za novorođeno dete. Podnela je zahtev za ostvarivanjem roditeljskog dodatka u iznosu od 39.000 din. Uvidom u evidenciju utvđeno je da Centru za socijalni rad nije podnosila zahtev za ostvarivanjem prava na novčanu socijalnu pomoć, niti je podnosila zahtev za ostvarivanjem dečijeg dodatka“ kaže Biserka Jakovljević.
Danas smo posetili Bojanu i njenu bebu. Ova mlada majka nije želela da ostane u hraniteljskoj porodici već je istu napustila na svoj zahtev.
„Hoću da se vratim u Cersku, imam vodu u balonima, ljudi će mi pomoći i mislim da je za mene i bebu bolje da budemo tamo“ rekla je Bojana.
Bojana je od stručnih radnika Gradskog centra za socijalni rad procenjena kao dobra i funkcionalna majka koja ume da odgovori potrebama svog deteta i da je u najboljem interesu deteta da odrasta uz majku i da nema mesta drugačijem postupanju. Ovo mišljenje stručnih radnika uneto je u izveštaj koji je poslat nadležnom ministarstvu 23.07.2018.
Od bližih članova porodice Bojana ima muža koji je trenutno na izdržavanju zatvorske kazne, svekra zaposlenog u preduzeću PORR-WERNER & WEBER, majku zaposlenu u Opštoj bolnici u Jagodini i dedu po majci koji je inostrani penzioner i koji živi u selu Crnču.
Protiv određenih lica Gradski centar za socijalni rad Jagodina podneće prijave zbog ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti i širenja panike preko društvenih mreža.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime