BILJKE KOJE ČISTE VAZDUH OD TOKSINA

0

U vašoj kući se, bilo da je ona stara ili nova, talože toksini. Oni se nalaze u farbi, plastici, tepisima, rastvorima za čišćenje i u građevinskom materijalu. Ali, srećom, priroda ima način da vazduh održi čistim – neke biljke prirodnim putem mogu da pročiste vazduh od zagađivača. To je naročito bitno u vreme kada zahladni, kada se prozori ređe otvaraju i kad vazduh u kući postaje zagušljiv. Nabavite ovih pet biljaka.

FIKUSFIKUS

Fikus je zimzelena biljka koja potiče iz Indije. Istraživanja su pokazala da je fikus posebno dobar za uklanjanje formaldehida iz vazduha.

 

 

 

 

 

 

 

bambusova palmaBAMBUSOVA PALMA

Bambusova palma je još jedna od kućnih biljaka koje pročišćavaju vazduh. Osim toga, ona tera i insekte. Bambusova palma iz vazduha uklanja benzen, formaldehid, hloroform, ugljen-monoksid i ksilen.

 

 

 

 

brsljanBRŠLJAN

Bršljan je zimzelena biljka puzavica koja se dobro prilagođava unutrašnjim uslovima. Lako se uzgaja u kući i ne treba joj mnogo svetlosti. Bršljan je, osim za prečišćavanje vazduha, dobar i za uklanjanje alergena kao što su buđ i životinjski izmet. Iz vazduha eliminše benzen, ugljen-monoksid, formaldehid i trihloroetilen.

 

 

djavolji brsljanĐAVOLJI BRŠLJAN

Đavolji bršljan može da se gaji u dekorativnoj saksiji, u visećoj korpi ili postavljen uspravno. Potrebno mu je malo svetlosti, a ako ima više svetlosti, listovi su mu šareniji.

 

 

 

 

 

 

 

hrizantemaHRIZANTEMA

Hrizantema je jedan od najboljih cvetova za pročišćavanje vazduha. On tehnički nije kućna biljka, ali može da traje u kućnim uslovima do šest nedelja. Kada se osuši, zamenite ga novim. Hrizamntemama je potrebno mnogo svetlosti, ali ne direktne, kao i mnogo vlage. Pročišćava vazduh od formaldehida, ksilena, benzena i amonijaka.

 

 

izvor Blic Žena

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime