BANE TRIFUNOVIĆ: HVALA NA NAGRADI, ALI JA NISAM MLAD GLUMAC! FOTO

0

Uručenjem nagrada i čitanjem, povodom Svetskog dana pozorišta, poruke poljskog reditelja Kšištofa Varlikovskog, prethodne večeri spuštena je zavesa na 44. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Dani komedije“ u Jagodini. Ovogodišnji „Dani komedije“ bili su u znaku srpskog komediografa Branislava Nušića, od sedam predstava u zvaničnoj konkurenciji četiri su bile po tekstovima ili kao montaža različitih tekstova jednog od najvećih komediografa.

aCS2_0350
Torlaković se poklonio jagodinskoj publici
aCS2_0336
„Ćuran“ u rukama Biljane Keskenović
aCS2_0308
Milica Janevski, nagrada za najbolju mladu glumicu

Jedna od njih, po oceni stručnog žirija, je pobednik festivala. Reč je o predstavi „Doktor Nušić“ Branislava Nušića, režija Kokan Mladenović, u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta. Ovoj predstavi je dodeljena nagrada „Mija Aleksić“.

Najbolja prestava po oceni publike je „Potpuno skraćena istorija Srbije“ Maje Pelević i Slobodana Obradovića, režija Olja Đorđević u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Publika je ovoj predstavi dala ocenu 4,79. Novosađanima je uručena nagrada „Miodrag Petrović – Čkalja“ i statueta „Jovanča Micić“, specijalna diploma dnevnog lista „Politika“ i specijalna nagrada „za kolektivnu igru“.

Nagradu „Zlatni ćuran“ za životno delo, ove godine dobila je srpska filmska, pozorišna i televizijska glumica Svetlana Bojković. Žiri je tri ravnopravne nagrade „statuetu ćuran“ „za najbolja glumačka ostvarenja“ dodelio Biljani Keskanovć za ulogu Mare u prestavi „Doktor Nušić“, Draganu Petroviću za ulogu Spasoja u predstavi „Rođendan gospodina Nušića“ Dušana Kovačevića, režija Nebojša Bradić u izvođenju Zvezdara teatar Beograd i Saši Torlaković za ulogu Živote u „Doktoru Nušiću“.

Statuetu „ćuran“ za najbolje rediteljsko ostvarenje žiri je dodelio Snežani Trišić za režiju predstave „Mister dolar“ Branislava Nušića u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica.

Nagradu „Nikola Milić“, za epizodnu ulogu, koja se dodeljuje u znak sećanja na glumca Milića, rodom iz Jagodine, žiri je dodelio Zoranu Karajiću za ulogu gospodina Paliveca u predstavi „Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka“ po Jaroslavu Hašeku u režiji Aleksandra Lukacac i izvođenju Šabackog pozorišta.

Najboljom mladom glumicom, žiri je proglasio Milicu Janevski za ulogu Slavke u predstavi „Doktor Nušić“, a najbolji mladi glumac je Branislav Trifunović za ulogu Milorada u istoj predstavi.

14
Bane Trifunović

„Hvala jagodinskoj publici, hvala svima. Ja sam jednim delom Jagodinac, iz sela Mali Popović odakle je moj otac. Posebno mi je zadovoljstvo da me je jagodinska publika nagradila aplauzima, i ovim sada, kao da sam dobio nagradu, ali moram da apelujem na ljude koji vode ovaj festival da se starosna granica za najboljeg mladog glumca, dramatično smanji. Ja imam 37 godina i nisam mlad glumac. Bilo bi bolje da ovu nagradu zaista dobije mladi glumac kome će više značiti, rekao je Bane Trifunović.

Nagradu za kostimografiju dobila je Marina Vukasović Medenica za kostim u predstavi „Rođendan gospodina Nušića“ a nagradu za scenografiju Marija Kalabić za scenografiju predstave „Doktor Nušić“. Posle uručenja nagrada, u čast nagrađenih, Gradsko pozorište iz Jagodine izvelo je predstavu „Heroji“ Predraga Perišića, režija Branislav Nedić.

aCS2_0403
Ivana Vujić

Žiri je radio u sastavu dramski pisac Željko Hubač (predsednik), glumica Ljiljana Dragutinović i direktor JNP „Novi put“ iz Jagodine Ljubiša Vujić.

Selektor ovogodišnjih „Dana komedije“ bila je profesor režije na FDU Beograd Ivana Vujić.

„Posebnu zahvalnost dugujemo Dobrici Milićeviću koji bdi nad ovim festivalom. On nije želeo većeras da izaže na binu ali ja mu poručujem da sma mu spremila poklon. To je kuća, kuća svih umetnika. Naša obaveza je da budemo još bolji od onoga što jesmo, da se odupremo neracionalnosti svakodnevnice. Time što ste punili ovu salu besprekorno, vi ste to već učinili. Vaša predstava je takođe zaslužila sve ove nagrade“ rekla je Vujić i u rukama držala malu drvenu kuću kao simbol okupljanja svih umetnika.

heroji
Heroji

Festival, koji je otvoren 20. marta, održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Jagodine, pod motom „I smej i suze dolaze od srca“ Jovana Popovića – Sterije.

U čast svih nagrađenih, glumci jagodinskog Gradskog pozorišta odigrali su predstavu „Heroji“, po tekstu Predraga Perišića i u režiji Branislava Nedića.

 

Tanjug, Infocentrala, foto Nenad Đukić

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime