8 ZANIMLJIVOSTI O PUŽEVIMA KOJE MOŽDA NISTE ZNALI

0

Obični baštenski puž je veoma česta pojava kod nas, ali koliko zapravo znate o njima i njihovim egzotičnim rođacima?

Većina baštovana uklanja puževe na razne načine; ručno ili pesticidima, međutim, najnovija istraživanja su pokazala, da je dovoljno da ih sklonite samo 20-ak metara od svoje bašte i oni se neće vaćati.

ZUBI:
Možda ne izgleda tako, ali obični baštenski puž ima zube-i to oko 14 000!

DUŽINA ŽIVOTA:
Puževi žive, u zavisnosti koja vrsta je u pitanju, od 5 do 25 godina.

KRETANJE:
Iako to, na prvi pogled, ne izgleda tako, puževi se kreću pomoću jednog dugačkog mišića koji se ponaša kao ljudski ekstremitet, i pomoću kojeg se odguruju po površini.

DA LI SU OTROVNI:
Većina morskih puževa je otrovna, a većina kopnenih nije. Ukoliko se ne osećate dobro nakon što ste pojeli kopnenog puža, to je verovatno jer ga niste pravilno pripremili.
Neki od morskih puževa spadaju u najotrovnije životinje na svetu.

SLUZ:
Sluz služi da se podmaže podloga kojom se kreće puž, i time smanji trenje da bi olakšao sebi. S obzirom da je to slučaj, neretko se dešava da puž koristi trag sluzi koji je već ostavio neki drugi puž koji je prolazio tuda. I pored svih tih “trikova“, puž spada u jedne od najsporijih životinja.

JESTIVA SLUZ?
Iako je popularno mišljenje da se voće ne sme jesti nakon što je puž prešao preko njega, dovoljno je samo da se malo opere u vodi, a neka nova istraživanja su pokazala da ta sluz pomaže kod problema sa čirom na želucu.

snail-mainee

OČI:
Oči, među decom poznate kao “rogovi“, pužu ne služe baš mnogo jer je puž gotovo slep. Uopšte nema nikakve mehanizme da bi hvatao zvuk, tako da se oslanja najviše i jedino na njuh, koji je veoma izražen i može da oseti hranu na razdaljini od par metara, što je za životinju njegovih dimenzija zaista fascinantno!

RASTUĆI PROBLEM:
Vlasti u Floridi su našli interesantan način suzbijanja džinovskih puževa-koristeći Labradore! Oko 128 000 puževa je uhvaćeno u agresivnoj kampanji istrebljivanja džinovskih puževa u toj američkoj državi.

Izvor: http://www.mirror.co.uk/news/weird-news/nine-facts-you-never-knew-3549604

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime