U UTORAK POČINJU „DANI KOMEDIJE“

0

Početak festivala u 20 časova najaviće fanfare, a festival će svečano otvoriti dojaen srpskog glumišta Predrag Ejudus.

Tradicionalni 47. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Dani komedije“ u Jagodini počinju sutra i traju do 27. marta, Međunarodnog dana pozorišta.

Prvu predstavu, posle svečanog otvaranja, izvešće Atelje 212 iz Beograda. Reč je o „Urnebesnoj tragediji“ Dušana Kovačevića, u režiji Marka Manojlovića.

U konkurenciji za nagrade je sedam predstava, pozorišta iz Beograda, Kikinde, Vranja i Subotice, po izboru selektora, teatrologa dr Ane Tasić.

Reč je o predstavama koje se ponekad nalaze na granici komičnog i tragičnog izraza, rekla je ranije Tasić na konferenciji za štampu u Jagodini i dodala da je „selekcija festivala rezultat ponuđenih dela“.

„Program ne može biti odraz imaginarne produkcije, već je (subjektivno) ogledalo postojeće“, rekla je ona i istakla da „ova pozorišna sezona u Srbiji nije donela mnogo komedija, još manje kvalitetnih“.

Imajući ovo u vidu, pod naslov festivala je: „Komične tragedije našeg vremena“, istakla je Tasić.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Jagodine.

Prva prestava, u konkurenciji za nagrade, na festivalu ove godine, po izboru Tasićeve, je „Urnebesna komedija“.

Sledećeg dana, 21. marta na programu je „Smrt čoveka na Balkanu“ tekst i režija Miroslav Momčilović u izvođenju Narodnog pozorišta Kikinda. Trećeg dana, 22. marta, je predstava „Amateri“ Borivoja Radaković, režija Andrea Ada Lazić u izvođenju Narodnog pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja.

Na repertoaru 23. marta je „Avgust u okrugu Osejdž“ autora Trejsija Letsa, u režiji Aleksandra Božina i izvođneju Narodnog pozorišta Subotica.

„Florentinski šešir“ Ežen Labiš, režija Darijan Mihajlović, je peta predstava na „Danima komedije“, biće izvedena 24. marta u izvođenju Pozorišta „Boško Buha“.

Šesta predstava je „Moj deda je aut“ Dušana Jankovića, režija Ðurđa Tešić u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta.

Poslednja predstava u zvaničnoj konkurenciji je „Sumnjivo lice“ Branislava Nušića, režiser Andraš Urban u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd.

Nagrade su statuete „Ćuran“ – za najbolju predstavu, režiju, scenografiju, tekst, za mladog glumca i glumicu, epizodnu ulogu…

Najbolja predstava po oceni stručnog žirija, dobija nagradu „Mija Aleksić“, a najsmešnij, po oceni publike, nagradu „Miodrag Petrović Čkalja“.

Predstave će ocenjivati stručni žiri u sastavu: reditelj Nikola Zavišić, urednica kulturne redakcije RTS Olivera Milošević i glumac Srđan Aleksić.

„Zlatnog ćurana“, za životno delo ove godine je dobio Predrag Ejdus.

Izvor: Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime