U SVILAJNCU POČELI „SINĐELIĆEVI DANI“

0

„Sinđelićevi dani“ počeli su juče, a na programu koncerta su bile „Igre i zvuci Balkana“. „Sinđelićeve dane“, u Ulici Kriva čaršija, kraj monumentalnog spomenika Stevanu Sinđeliću pred oko hiljadu građana Svilajnca i Resave, otvorio je zamenik predsednika opštine Svilajnac Miroslav Marinković.

Pokrovitelj manifestacije je Skupština opštine. Manifestacija se završava 12. avgusta koncertom Vlatka Stefanovskog.

Večeras, drugog dana manifestacije, biće pestavljena knjiga novinara i publiciste Gojka Zorića iz Svilajnca, „Stevan Sinđelić, potomstvo u čast legendarnom junaku“.

U četvrtak 10. avgusta, na programu je Koncert grupe „Divanhana“, rok sevdah benda iz Sarajeva. Pretposlednjeg dana, 11. avgusta, KUD „Sinđelić“ održaće koncert.

Knez, resavski vojvoda, junak Prvog srpskog ustanka i jedan od najveći junaka srpske istorije Stevan Sinđelić, poginuo je 1809. godine braneći šanac na Čegru kod Niša. „Uvidevši da će izgubiti bitku od Turaka barutom je digao u vazduh utvrđenje“, zapisali su hroničari tog vremena.U eksploziji su izginuli njegovi vojnici, kao i veliki broj Turaka. Od lobanja srpskih ratnika Turci su posle toga sazidali Ćele kulu u Nišu.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime