U SRBIJU STIGAO PRVI UREĐAJ ZA PUNJENJE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA

0

Prvi uređaj za punjenje električnih automobila u Srbiji počeo je sa radom na naplatnoj stanici Preševo, na granici sa Makedonijom.

Ovo je prvi od ukupno pet punktova na kojima će vozači elektroautomobila moći da“dopune svoje vozilo, a svaki elektropunjač je poslednja generacija uređaja koja ujedno omogućava i besplatnu internet konekciju.

Instaliranje punjača za ekološke elektroautomobile na Koridoru 10 sprovodi se na inicijativu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, a u saradnji sa JP Putevi Srbije.

Već u narednih nekoliko dana očekuje se i instaliranje drugog elektropunjača na granici s Hrvatskom, na naplatnoj stanici Šid, saopšteno je iz resornog Ministarstva.

Treći uređaj za punjenje elektroautomobila biće instaliran na Koridoru 10 tokom naredne nedelje, i to na auto-putu u Beogradu, na Bubanj potoku, gde će Putevi Srbije imati prodajno mesto za tagove – uređaje za elektronsko plaćanje putarine.

„Cilj nam je bio da ove letnje sezone privučemo još više vozača na našu najznačajniju saobraćajnicu – Koridor 10. Ne samo da će ova Vlada završiti izgradnju ovog koridora koji je najbolja i najkraća veza Istoka i zapadne Evrope, već intenzivno radimo na tome da to bude i najmoderniji putni pravac prilagođen i potpuno ekološkim elektroautomobilima“, rekla je potpredsednica Mihajlović.

U avgustu se očekuje instaliranje još dva punjača na stanicama Dimitrovgrad, na ulazu i izlazu iz Bugarske, kao i Subotica jug, na ulazu i izlazu iz Mađarske.

Na ovim punjačima moguće je u isto vreme puniti tri automobila, a svuda gde je instaliran uređaj, dostupan je i besplatan internet.

„Signal za internet je napravljen po sistemu kišobrana, kako se ne bi stvarale gužve i ugrožavala bezbednost na putu“, rekla je Mihajlovićeva.

Vozači već mogu da računaju na besplatan internet na Koridoru 10 i na mestima na kojima nisu instalirani elektropunjači.

Internet signal je uveden na odmorištu Jerina, na auto-putu od Beograda ka Nišu kod isključenja za Smederevo, zatim na odmorištima Šimanovci 1 i Šimanovci 2 (auto-put od granice sa Hrvatskom ka Beogradu u oba smera), Feketić 1 i Feketić 2 (auto-put od granice sa Mađarskom ka Beogradu u oba smera).

novaekonomija.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime