OŠ „17. oktobar“ u Jagodini dobila je probne modele đačke garderobe. Od sledećeg polugodišta svi đaci, njih oko 800 ukoliko predlog prođe Savet roditelja nosiće uniforme.

18

Biljana Milanović

„Samo osmaci neće nositi, videćemo da za njih uradimo neke marame. Takođe, uniforme će sledeće godine nositi i prosvetni radnici. Uniforma će koštati 1.000 dinara i može da se plati na dve rate. Prva rata plaća se u januaru. Imamo oko 30 uniformi za socijalno ugrožene koje oni neće plaćati, kaže direktorka OŠ „17.oktobar“ Biljana Milanović.

Milanović je dodala da uvođenje uniformi za razlog nema prljanje i da se školska garderoba ne nosi kako se deca ne bi prljala.

„Neki roditelji pitaju zašto uniforme nemaju duge rukave kako bi se zaštitila odeća. To nije cilj uvođenja uniformi. Radujem se da ćemo biti jedna škola koja ima i vizuelni identitet. Unforma se slaže uz svaku garderobu koja se nosi ispod. Imamo dobvljača iz Turske, materijal je odličan i vrlo kvalitetan. Većina nastavnika je oduševljena, deci se sviđa, idemo na Savet roditelja i ako to prođe, od sledećeg polugodišta bićemo obučeni u školsku garderobu, dodala je direktorka OŠ ,,17.oktobar“

Kako je ona naglasila, cilj uvođenja školske garderobe je da sva deca izgledaju isto i da ne budu uočljive socijalne razlike. Sa džepa će biti sklonjeno slovo ,,O“ i ostaće samo 17.

Jagodinska osnovna škola je prva u Pomoravlju i treća u Srbiji koja je uvela obavezno nošenje đačke garderobe.

22

Ako Savet roditelja donese odluku o nošenju đačke garderobe i škola to unese u svoj tvz. kućni red, ne postoje sankcije za nenošenje već kako je istakla Milanović, dete može da ide u drugu škola gde se uniforme ne nose.

„Radi se o poštovanju kućnog reda škole koga moramo da se pridržavamo. Sve škole u razvijenim zemljama sveta imaju đačku garderobu, ali mi ne možemo sebi da priuštimo na primer sakoe za dečake što bismo voleli.“

Uniforme je osmislila profesor likovne kulture Nataša Krstić.

5

Nataša Krstić

23

Mališani se postideli zbog fotografisanja

 

 

 

 

100 Komentara

 • Odgovori
  marko
  19. novembra 2014.

  Ne razumem svrhu…objašnjenje jedne učiteljice-da se ne prljaju.Besmisleno!Objašnjenje druge učiteljice-da se prepozna uljez u školskom dvorištu.Objašnjenje treće učiteljice-ako neko dete nešto ukrade ili zgreši van školskog dvorišta da se zna iz koje je škole.Aman bre!!!!Prisustvovao sam malom odmoru starijih razreda,deca trče od kabineta do kabineta (kabinet za engleski ima zalepljen poster abecede pa je zato kabinet a i sa drugima nije bolje)i vuku svoje jakne i rančeve po podu i tu im unoforma pomoći neće.Neviđena besmislica,razlozi za izlaganje roditelja troškovima su besmisleni.I ko će naterati roditelje koji su glasali protiv da ih plate,a takvih je puno

  • Odgovori
   Jelena
   26. novembra 2014.

   U pravu ste. Ja sam bila za uniforme, ali prave uniforme gde su deca stvarno jednako obučena. Da sam znala da će to biti prsluci, ne bih nikad bila za njihovo uvođenje. Samo mi nije jasno kako se neće videti socijalne razlike kad se i sa prslucima vidi kako je koje dete obučeno od glave do pete.
   Dobra ideja, loše rešenje!

   • Odgovori
    Uniforme???
    27. novembra 2014.

    UŽAS!!! Neće ni moja deca nositi!

   • Odgovori
    15. novembra 2016.

    Mukice bre!Pa sta radite ovoj deci,pogledajte na sta ovo lici!?! Nastavnice likovnog,stidite se!!!Deca izgledaju kao djubretari!Ovo je uzas stvarno!

  • Odgovori
   Ana
   14. novembra 2016.

   Ova provesorka likovne kulture je definitivno pala na ispitu.Biti umetnik draga provesorka,znači biti kreativan i konsultovati se sa decom , kada već radite u školi. Nego to vaše stečeno znanje o umetnosti je isključivo da biste nešto završili u životu i čisto da obezbedite sebi posao.Ružnije uniforme nisam videla , a nosila sam ih i u srednjoj školi. Ako vam je namera da decu bacite u depresiju, čestitam vam.Vi ste kao kreativac bruka za našu profesiju, ja bih vam oduzela diplomu, a takođe i onome ko je ovaj užas odobrio.Sramota je što ste nastavnik likovne kulture.

   • Odgovori
    Vesna
    15. novembra 2016.

    Slažem se sa Vama, ovo je više nego ružno.

   • Odgovori
    Danijela
    15. novembra 2016.

    Tako je. Uniforme MORAJU biti lepše, treba da ih kreira neko sa stilom, neko ko voli i razume decu. Ovo morbidno sivo, pa još prsluk… s t r a š n o

   • Odgovori
    Dalibor
    15. novembra 2016.

    Ovo je sramota od uniformi. Dperesivna bezbojna tkanina bez imalo ideje i stila. Kao uniforma u Severno Korejskom radnom logoru. Sramoooota i bruka nevidjena.

 • Odgovori
  19. novembra 2014.

  Pa ja sam u soku,kao diplomirani dizajner odece i tekstila moram da odreagujem.Uniforme su zaista toliko ruzne da nemam reci,o modernom dizajnu da ne pricamo tek,toga nema ni u najavi,a ljudiiiiiii 21. je vek,to su deca,uniforme u najmanju ruku izgledaju kao od pre 30 godina i tako ozbiljne,cemu to,o kombinaciji boja tek da ne pricam,pritom cena od 1000 dinara,sramota je sta su dobili za taj novac,Ako uzmemo u obzir da je velika serija sasivena,dakle na neki nacin masovna proizvodnja,stvarno cena nije u skladu ni sa dizajnom,a kako preko slike mogu videti ni sa kvalitetom.Jednom recju strasno! Meni je pomalo i smesno,moram priznati,jer prvo mi je izazvalo grohot smeha,a onda zaljenje!

  • Odgovori
   21. novembra 2014.

   Slažem se. U ovo vreme kada su mladi naraštaji ionako ugroženi sa svih strana, nametati im OVO, strašno je i za osudu. Nisam protiv uniformi, nose ih u čitavom svetu, ali je to tamo – zaista lepo.

   • Odgovori
    Norveška
    25. novembra 2014.

    Živim u Norveškoj i deca ovde ne nose uniforme.

  • Odgovori
   Danica
   23. novembra 2014.

   Delim Va[e mi[ljenje po pitanju iygleda uniformi.

  • Odgovori
   16. novembra 2016.

   Sramota za tih 1000 din ….Mozda do 250din eventualno, toliko su ruzne da bi ih uporedila ladno sa robijaskim uniformama …..

 • Odgovori
  Nikola
  19. novembra 2014.

  Uniforme u stilu kasirki u maxiju.

 • Odgovori
  AndjelaKristina
  19. novembra 2014.

  Uniforme u maksiju izgledaju mnogo lepse,veselije boje.tetkice u skoli imaju mnogo lepse.Ova
  umetnica je promasila temu nacisto.Ruglo

 • Odgovori
  Sanja
  19. novembra 2014.

  posle duzeg razmisljanja setila sam se nasta uniforma lici.Fabricki radnici imaju nesto slicno
  a zovu ga „KOZUCE“.Strasno

 • Odgovori
  jelena
  19. novembra 2014.

  HA,ha,ha!!!Kako je uredno proširen tekst nakon negativnih komentara.Draga direktorka,socijalne razlike se ne ogledaju samo u garderobi već i u obesnom ponašanju maminih i tatinih sinova i kćeri,sredite vi prvo to umesto što brinete o garderobi.Deca vam se dele na onu koja imaju fensi telefone koje uredno nose u školu,skupe patike nece moci da se sakriju ispod ovih kecelja niti ce jeftine i pocepane izgledati lepše uz njih.Sve imamo i sve nam je potaman,samo nam još te unoforme fale.Nije stvar u 800 dinara već u tome da nam se nešto nepotrebno nameće.

 • Odgovori
  dragana
  19. novembra 2014.

  Uzas na sta lice! Pa ovo je moglo svako prvace da osmisli……

 • Odgovori
  zg76
  19. novembra 2014.

  Uzas, strasno!
  Glupost je ocigledno neunistiva. Pogled djecaka sve govori.

 • Odgovori
  Sasa
  19. novembra 2014.

  Ruzno do bola… neprakticno 100%… glupandere koji zahtevaju nosenje ove uniforme odstraniti iz skolskih odbora.

 • Odgovori
  D.M.
  19. novembra 2014.

  Ja sam bila za uniforme, ali ovo je ponižavajuće. Deci su obećane drugačije uniforme. Ovo je verovatno bila najjeftinija solucija. Trebalo je da se uradi nekoliko modela pa da se deca izjasne šta im se svidja. Strašno. Ja ne verujem da ću ovo da platim, pa ovo ne vredi ni 200 dinara, a o 1.000 i da ne pričam. Neko će ovde dobro da profitira.

 • Odgovori
  maja
  19. novembra 2014.

  Cak je i devojcica pokrila lice,verovatno je blam sto je ovo obukla!

 • Odgovori
  Stefan
  20. novembra 2014.

  Hebote lepše uniforme su imali logoraši u Auschwitz-u, zatvorenici u Alcatraz-u, šalteruše devedesetih…

 • Odgovori
  marina
  20. novembra 2014.

  mnogo su ružne, boja je mnogo sunorna, dajte nešto veselije, nešto što će deca voleti da nose bez obzira što je to uniforma

 • Odgovori
  Dragan
  20. novembra 2014.

  Nastavnica likovnog se igrala i pokusala da bude dizajnerka. Samo je pokazala da je i ovo radno mesto (nastavnice likovnog) preveliki zalogaj za njiu. Bolje da su dali deci visih razreda da kreiraju svoje uniforme pa da se vrsi odabir. Siguran sam da bi resenja bila daleko kreativnija, veselija, prakticnija i zivopisnija. Lepa ideja i pkusaj (mislim na uvodjenje uniformi) ali zalosna realizacija. Jednom recju JADNO.

 • Odgovori
  20. novembra 2014.

  Strasno-.-
  Bio sam za uniforme i to da ce svi da izgledaju isto
  ideja je bila super, ali ove uniforme…
  ODVRATNO

 • Odgovori
  Dragan
  20. novembra 2014.

  E, ne mogu da verujem!!!!!! Ja, koji sam cistio konzerve u starom Yuhoru da bi u skoli dobili golove i koseve….. 30 godina kasnije dozivljavam da mi neka kvazi direktorka ispisuje dete iz skole jer ne zelim da ovo ruglo od uniforma ….???? Slika dece koja se stide govori vise od bilo kakvih komentara….samo treba imati malo zdrave pameti da se to shvati!!!!!
  PS: ..bar da smo tri skole u zemlji koje nemaju uniformu, pa da me bude sramota…Ovako sramota za skolu „17. oktobar„ sto ima ovakvu direktorku…..

 • Odgovori
  ms
  20. novembra 2014.

  „Nastavinice likovne kulture“, sedi jedan!!!!!

 • Odgovori
  mia
  23. novembra 2014.

  Dobra ideja, jadna realizacija….

 • Odgovori
  Zoran
  23. novembra 2014.

  Strasno i zalosno, u 21 veku mi razvrstavamo decu na musku i zensku. Ne shvatam zasto deca nisu dobila istu uniformu, nego, devojke imaju duze a muskarci krace.
  Shovinizam! To ne treba da ucite decu!

 • Odgovori
  Jagodinka
  24. novembra 2014.

  A gde su im „borosane“ i da li ce biti u istoj boji? :p

 • Odgovori
  Jasmina
  24. novembra 2014.

  Ne mogu da verujem kako su ruzne!!!

  Nijedno dete ne zeli da nosi ove uniforme a o ceni ne zelim ni da pomislim koliko je naduvena. Nesto ovako ne moze da kosta ni 200din.
  Odmah treba prijaviti ministarstvu pa da vidimo ko zeli da pljacka roditelje, jer je ovde samo rec o novcu a ne o stvarnoj potrebi.
  Deca se nikako ne razlikuju po odeci koju nose vec po mobilnim telefonima a to uniforma ne pokriva pa je samim tim i besmislena.

 • Odgovori
  Aleksandar
  25. novembra 2014.

  Pa Aušvic Birkeanau je imao ljudskije uniforme od ovog smeća.
  Popila bi momentalni otkaz da radi kod mene i ona i onaj koji je unajmio da smisli ovo ruglo.Bruka za sve uniforme ikada napravljene.

 • Odgovori
  Tea
  25. novembra 2014.

  Mislim da je profesorka likovne kulture a ne profesor.

 • Odgovori
  Ana Stefanović
  26. novembra 2014.

  Još im samo nataknite na noge Borosane, pa da izgledaju kao čistačice u seoskoj zadruzi 1954.

 • Odgovori
  Adam
  26. novembra 2014.

  Neko od ovoga pravi sebi biznis. Kako je mogao Turski dobavljač da se javi na tender? Ustvari, da li je ispoštovan Zakon o javnim nabavkama i da li raspisan tender?

 • Odgovori
  Sinisa
  26. novembra 2014.

  Profesorice Natasa Krstic, dali ste culi za sajt http://www.google.com? odete tamo, kliknete na slike i kucate: School uniforms i videcete kako to normalne skole sirom sveta rade i kako izgledaju deca na slikama koja su ponosna sto nose te uniforme a ne kao vasi ucenici koji ih se stide. A za 1000 dinara bi moglo mnogo vise da se dobije, uniforme sa Google-a bi mozda kostale 2000 ali bi sigurno svi to podrzali. Ne bi im deca isla u skolu kao radnici gradske cistoce i zelenila.

 • Odgovori
  Agerba
  26. novembra 2014.

  Umesto da unapređuju nastavu, troše vreme na ovakve gluposti. Sledeće treba da bude kao što Severna Koreja ima spisak legalno dozvoljenih tipova frizure. Muškarci ih imaju deset, a žene 18.

 • Odgovori
  Paja
  26. novembra 2014.

  Kol’ko se direktorka i nastavnica likovnog „ugradile“? Hahahahahhaha.

 • Odgovori
  26. novembra 2014.

  Auuuu!!!!!!!!!! Sta je bre ovo ?! Pa to su neke kecelje za piljarnicu < PIJACU ! Nema veze sa skolskim uniformama . DRAGI RODITELJI OVE DECE ! NE DOZVOLITE DA VAM DECA OVO CUDO NOSE ! Ja sam u skoli nosila uniformu < Ali pravu skolsku uniformu a ne nekakvu pijacnu kecelju .

  Nataša Krstić i Biljana Milanović < RAZMISLITE DOBRO STA RADITE DECI SA OVIM DIZAJNOM ! Inace nosila sam i ja uniformu u skoli ali pravu skolsku uniformu .

 • Odgovori
  vesna
  26. novembra 2014.

  ma ovo je sigurno šala!!….ovaj članak je izmišljotina!!!!

 • Odgovori
  Ime
  26. novembra 2014.

  I to je 1000 dinara? Smeshno.

 • Odgovori
  Lula
  26. novembra 2014.

  Uniforma kao zatvorska…

 • Odgovori
  Kaktus
  26. novembra 2014.

  Jedna stvar, koju ocigledno jos ne shvatamo, je da su i deca ljudi, a ljudi su individue koje cu uvek biti razlicite na svoj nacin. Pol, drugacija interesovanja, fizicki izgled, status, poreklo… To sto preko toga stavite sumornu sivu uniformu ne znaci da ce se ta osoba momentalno pretvoriti u drona kao sto zelite. U inostranstvu koliko znam samo privatne i skupe skole tj. internati imaju uniforme i to su daleko bolje dizajnirani komadi odece od ovoga.

  Usput, jeste li svesni one stare izreke da su deca surova? Ako je neko odlucio drugog da vredja, nacice razlog. Skolama trebaju pedagozi a ne tekstilni dizajneri bez pola mozga.

  „Ne postoje sankcije za nenosenje“ a odmah potom da dete moze da leti iz skole, haos xD

 • Odgovori
  Jelena
  26. novembra 2014.

  Nemam reci za one koji ucestvuju u ovoj gluposti. Krenuvsi od one koja je ,,dizajnirala,, uniforme (kakve nose i cistacice u Ja. bolnici-od materijala do forme) izgledaju toliko jeftino i ruzno. Pa zar je tesko razumeti da ove uniforme nisu ni za likovnu sekciju kada se deca stide nosici ih samo za fotogfradisnje. Mene je kao dipl.tekstilnog dizajnera zao sto neko mlad i po svemu sudeci skolovan zeli da deca ovako izgledaju. Ako je to lepo sto i sama ne naruci jednu za sebe kao dobar primer. I jos nesto znajuci cene materijala i rada ova ,,kosulja,, vredi do 500 dinara. Jedino ako neko ne zeli da uzme polovinu za ,,izum,,

 • Odgovori
  ceca
  26. novembra 2014.

  davne 76/77 mi smo imali mnogo lepse uniforme i to smo kupovali sami, ko je sta hteo,devojcice kracu -duzu,a decaci su imali lepe kratke kao jaknice ,ovo je katastrofa ,sta im znaci 17 kao da so sifrovani strasno slazem se sa vecinom komentara

 • Odgovori
  NIKOLIC
  26. novembra 2014.

  CIRKUS,,,PA OVAKVE UNIFORME NE BI NOSILI NI U SEVERNOJ KOREJI,,,,,,,

 • Odgovori
  zagorka
  26. novembra 2014.

  Sva sreća da moja deca ne idu u 17.oktobar.Ovo je strašno.I dokle će sve po školama da se radi da neko uzme procenat,nabaci posao partijskim prijateljima i to sve preko leđa nažalost roditelja i posredno dece.Počev od udžbenika raznih izdavača,preko izleta i ekskurzija pa evo do ovih krpa koje je neko prozvao đačkom uniformom.

 • Odgovori
  Siniša
  26. novembra 2014.

  Obično izbegavam komentarisanje na internetu ali sada moram jer u pitanje je moje dete. Potpisao sam, kao i većina roditelja, da nam deca nose uniforme smatralući da će to biti nešto vedro, zanimljivo i inspirativno za decu koja će to da nose. U šoku sam. Neću da plaćam ovu sramotu jer smatram da je ovo amatersk urađeno. Kao i sve u Jagodini i ovo je svedeno na to da se neki tender dobija preko veze. Takozvanoj kreatorki (namerno nisam napisao modnoj), savetujem da ako eć nezna neka onda bar ukrade od onih koj to od nje puno bolje rade. I sam Goran Bregović, naš čuveni muzičar, kompozitor ali plagijator je svojevremeno izjavio…“Bolje da mi pesme liče na nešto nego ni na šta“. Ovo neće proći.

 • Odgovori
  Nikola
  26. novembra 2014.

  Sta pusi ova profesorka likovnog? 😀

  • Odgovori
   DRAGANA
   26. novembra 2014.

   Ona je diplomirala vajarstvo,njeno oblacenje deluje kao radi u cirkusu,glumi ludilo,povladjuje „odredjenoj“ deci na casovima,a sa ovim osmisljenim uniformama pokazala je koliko je to umetnicka dusa.

 • Odgovori
  bla
  26. novembra 2014.

  Deca zbog ovih uniformi ne mogu da izrace zvoje ja. Ne mogu da se oblace kako oni zele i kako se njima svidja, nego ko roboti svi isto obuceni i jos pise kao 17. o. Vise mi se svidjaju one uniforme iz maxija kao sto kaze neko gore u komentarima, one su bar crvene. Ako su bas hteli uniforme mogli su da izdvoje malo vise sredstava i naprave nesto kao u Engleskoj (ali svestan sam da za to nema potrebe i mi nemamo para). Ovaj klinac se bas odusevio svojom novom odecom, vidi mu se po faci, izgleda ko neki matori pecaros sa ovim modnim detaljem a ne ko dete

 • Odgovori
  Bo
  26. novembra 2014.

  Kako to da niko nije komentarisao sledeće: zašto će osmaci biti pošteđeni nošenja uniforme? HA!

 • Odgovori
  Neda
  26. novembra 2014.

  Da li ce i uciteljice nositi ove uniforme? Treba njih da isto obuku da se vidi u kojoj skoli rade, sto da ne, ako deca moraju, onda moraju i ucitelji i uciteljice

 • Odgovori
  Abrakadabra
  26. novembra 2014.

  „Mališani se postideli zbog fotografisanja“, piše ispod poslednje slike. Neće biti, postideli su se zato što su im navukli tu sivu krpetinu koja na školsku uniformu liči taman onoliko koliko voštana figura Novaka Đokovića (da, baš ona „legendarna“ iz jagodinskog muzeja) liči na njega.

 • Odgovori
  walker
  27. novembra 2014.

  …stvarno mi nije jasno šta žele da postignu ovim „uniformama“, ovo je toliko ružno, nepraktično i bespotrebno da uopšte i ne vredi trošiti reči. Ja lično nikad ne bih dozvolio da neko mom detetu nameće šta će da nosi u školi, pogotovu ako se radi o ovakvoj krpi koju su nazvali uniformom…dokle će raznorazni iskompleksirani likovi da eksperimentišu na tudjoj deci, nek direktorka i ostali profesori nose ove krpe, al’ moja deca ovo svakako nositi neće.

 • Odgovori
  Zorana
  27. novembra 2014.

  Uniforme su odvratne.Boja, model….katastrofa.Moje dete ovo sigurno neće nositi!!!!

 • Odgovori
  Mirella
  27. novembra 2014.

  Ideja je stvarno dobra tj. tacnije kod uvodjenja uniformi i velika sam pristalica skolske uniforme (iako je mi nikada nismo imali 🙁 ). Ali mi se ne svidja resenje profesorke likovnog,nije tacno da se uniforma i odabir boja slazu uz sve moguce odevne kombinacije boja djaka. Ideja za kragnu je super i mnogo mi se dopada,ali bi bilo prakticnije da za oba pola postoje rukavi,za decake pantalone i gornji deo (kosulja,prsluk(sa rukavima),a za devijcice da budu 2 dela suknja(do kolena) i kosulja/bluza ili prsluk sa dugim rukavima…
  Samo mi se cini da je materijalmnogo tanak i da bi bio super samo za letnju verziju,ne i za zimsku…

 • Odgovori
  BBB
  30. novembra 2014.

  Pa da li je moguce !!! Kao za vreme Tita a osmaci ce da nose marame ,hahaha
  1000 din. nije nista a opet je mnogo da bi se trosilo na te gluposti……

 • Odgovori
  Anonimna
  2. decembra 2014.

  Zasto niko od roditelja nije dao predlog kako treba da izgleda uniforma i koliko bi trebala da kosta? Najlakse sve prepustiti jednoj osobi, a posle kritikovati… Zena je imala ogranicena sredstva. Da je moglo bolje, bilo bi.

 • Odgovori
  Davor
  6. januara 2015.

  Znao sam ružne, ne kreativne sive… Šta drugo očekivati od glupavih tupavih šumadijskih Srbijanaca koje je pregazilo vreme…idite bolje gledajte Sekula se ženi ili selo gori a baba se češlja samo ste za to sposobni…Krezavo ograničene budale koje vodite zemlju u srednji vek. Naravno čast pojedincima.

 • Odgovori
  Sanja
  8. novembra 2016.

  Jel ovo za logor uniforma?????

 • Odgovori
  Zoka
  13. novembra 2016.

  pa u doba SSSR-a su bile lepše uniforme!! GospoDŽA dizajnerka odma’ da menja profesiju, bo je učitelj !!

 • Odgovori
  suzana
  14. novembra 2016.

  Moje dete nece nositi owo,pa owo je bljak,mogu samo da zamislim kakwa je owo sintetika,pitam se da li ce i u toku leta kada je +40 nositi owo? Uzas zgranuta sam….i protiwnik uniformi ,moje dete ce oblaciti se kako zeli a ne kako mu neko odredi u skoli bas me zanima da li ce i nastawnice nositi owo 😀

 • Odgovori
  Marija
  14. novembra 2016.

  Profesorka likovnog je odradila fantastican posao, ali za Zabelu a ne za osnovnu skolu!

 • Odgovori
  Anoniman iz inata
  14. novembra 2016.

  Ja sam web dizajner, nisam likovni umetnik, ne umem da crtam. Ali ono sto znam, to je da je gospodja koja je dozvolila sebi titulu „likovni umetnik“ nije trebala da osmisljava uniformu na osnovnu crteza odraslih ljudi. Zna se da su deca vecinom jos uvek nerazvijena, i da cesto figurom ne lice na odrasle, odakle kukovi/strukovi/siroka ramena i izvajane noge(uz to duge) na crtezima? Gospodjo, batalite likovno, idite u neku snajdersku kompaniju, tamo se to trazi.

 • Odgovori
  Marko
  14. novembra 2016.

  Kao i obicno kod nas – fenomenalna ideja a egzekucija nula! Ja ne razumem ljude koji imaju san i onda ih mrzi nesto pa osakate ovako svoju ideju. Zasto jednostavno niste uzeli bele kosulje od nekog proizvodjaca ne veliko, uzeli djacima mere… i za decake pantalone a devojke suknjice ili pantalone po izboru deteta. Makar da se od toga pocne i lepo na rate da se uradi da ne bude pritisak roditeljima… mislim sramota kako ovo izgleda!

 • Odgovori
  Tatjana
  14. novembra 2016.

  Uniforme kao da su iz Južne Koreje!
  Dno!
  A likovnjača umislila da je dizajner!
  E kad bi svaka buba brala med!

 • Odgovori
  Bojana
  14. novembra 2016.

  Kada sam cula da ce deca nositi uniforme bila sam odusevljena. Nisam ni sanjala da nas sacekati ovo. Strasno. Ovo bas izgleda ponizavajuce. Kao kasirke u Maxi-ju.

 • Odgovori
  vvv
  14. novembra 2016.

  Juuu, kao radnici na traci u trecoj smeni. Nesto ovako ruzno i neuskladjeno sa svrhom davno nisam videla. Pa naravno da su se postideli zbog fotografisanja! Mogla bi dizajnerka da proba da se proseta malo u ovoj uniformi, bas me zanima bi l’ joj prijalo.

 • Odgovori
  Nina
  15. novembra 2016.

  Uniformisanje dece da ,ali na ovako loš način nikako ,lice na tetice spremacice …

 • Odgovori
  Alexandar
  15. novembra 2016.

  I ja sam nosio uniformu i nista nije strasno slazem se sa tim samo da je bolje dizajnirana i prihvatljiva za decu

 • Odgovori
  Nemačka
  15. novembra 2016.

  Užas! I to deca da nose?! I sa kojim pravom ih razvrstavate u kratke ( muške) i dugačke ( ženske) uniforme?
  Odgovorno tvrdim da u nemačkim javnim ( gradskim, državnim) školama NEMA UNIFORMI. NEMA!!! Mislim da ih nisam videla ni u Švajcarskoj, ni u Austriji. Čak ni privatne škole u Nemačkoj koje znam, Montesori i Walldorf grupacija, nemaju uniforme. Deci je prepustena kreativnost izraza.
  Ukinite tu bezgraničnu glupost.

 • Odgovori
  Marija
  15. novembra 2016.

  Ovo je strasno,mislim da ova“ kreatorka uniforme“ treba da bude otpustena sa posla…Deca ovo treba da nose ,lice na ulicne cistace!!!Strasno

 • Odgovori
  15. novembra 2016.

  .Uzas mogle je lepse da osmisli,uniforme izgledaju kao radnicka odela!

 • Odgovori
  Aron
  16. novembra 2016.

  zbog ovakvih stvari sam se preselio na mesec 🙂
  ljudsku glupost je najbolje posmatrati sa daljine

 • Odgovori
  ana
  16. novembra 2016.

  Uzas! Uzas! Jadna deca! Nastavnici likovnog prvo da se da uniforma da nosi! Nije normalna sta je smislila za decu jedne osnovne skole! Kao da su radnici JURE! Katastrofa! 21. vek! I dalje ne mogu da verujem sta sam videla!!!!!

 • Odgovori
  ana
  16. novembra 2016.

  Bitno da su njeni nokti „umetnicki“ !

 • Odgovori
  aca
  16. novembra 2016.

  MA KAKO IH NIJE SRAMOTA DA OVAKO UNAKAZE DECU! BILE SU PRIČE O TOME DA DECA MOGU DA BIRAJU BOJU UNIFORMI A DOBILI SU ĐUBRETARSKA ODELA!!! MA BRAVO PROFOSERKA, UMETNICE!

 • Odgovori
  Нишлија
  16. novembra 2016.

  Da li je neko video da je ovo tekst iz 2014…Da li je ovo usvojeno.? A ,svakako,ovo je ružno i za taj period…?

 • Odgovori
  16. novembra 2016.

  Jadna deca, kao u zatvoru da su.. Kakva je to uniforma?.. Strasno, zalosno…

 • Odgovori
  Ana
  16. novembra 2016.

  Nece se videti socilane razlike? Ok, da progutamo to. A sta cemo sa polnim razlikama? Da li samo meni pada u oci vidna razlika u duzini izmedju zenskih i muskih grozota od prsluka? Da li mi to jos malo ucimo devojcice kako da ne budu zrtve umesto da ucimo decake kako da ne budu nasilnici? I idemo od malih nogu, a?

 • Odgovori
  Alex
  16. novembra 2016.

  Strašno… ja se iskreno nadam da ovo neće da prodje… pre svega je potrebno da prosvetni kolektiv razume poentu uvodjenja uniformi u škole i šta one treba da predstavljaju da ne kažem kao da izgledaju, inače će ovo da bude slučaj u svim gradovima ili školama pre ili kasnije… papazjanija jednom rečju
  Mislim, za ove što su namerili da se obogate preko tih uniformi: ALO BRE, uzmi novce svakako samo napravi nešto normalno i pre svega pristojno…. MALO TRUDA SAMO ionako smo svi već jeftini (dizajneri) SRAMOTA

 • Odgovori
  dizajner
  16. novembra 2016.

  ma nastavnica je pokazivala nokte pogresili ste

 • Odgovori
  Milica
  16. novembra 2016.

  Lepse su bile uniforme koje smo mi nosili pre 30 godina, tada su bile sve iste, nije bilo muskih i zenskih, ove su ocajne, ja necu da platim takvu uniformu.

 • Odgovori
  Nodi
  16. novembra 2016.

  Ma trebali su samo one iz maksija odmah da im daju, ionako ih školuju da budu robovi…

 • Odgovori
  Zoka
  17. novembra 2016.

  Ovo izgleda grozno i tužno, da su bar u boji. I zašto ih nabavljati preko, zar kod nas nema ko da šije ovako nešto?

 • Odgovori
  Maki
  17. novembra 2016.

  Uzas! Kao prvo sta bre tu kosta 1000 din? Kako ih nije sramota. Kao drugo zna se sta je uniforma, ovo je kao kecelja za domacice, a kao trece neka se profesorka drzi crtanja a ne kreiranja. Ja kao roditelj za ovo ne bih potpisala

 • Odgovori
  Sanya
  17. novembra 2016.

  Pa ovo je fantastično! Treba još obezbediti deci i borosane a na vrata škole na pisati Arbeit mach frei! za celokupan vizuelni doživljaj. Da li su ovi ljudi normalni?!? Svaka čast nastavnici likovnog što je tako lepo nacrtala i osmislila uniforme, što i sebi ne dizajnira tako lepu garderobu pa da se diči po svojoj selendri i postavlja modne trendove? Kakva sramota. Degradirali su školstvo i kulturu a ovo je samo završni udarac. Još su se osmelili da napišu da će ovu gadost morati da plate roditelji – ali na dve rate, molim … Fala vam! I zašto se onda uvozi roba iz Turske pored našeg Arilja i pored srpskog pamuka??? Opet svojim crkavicama finansiramo strane kompanije i tudje interese i džepove umesto da negujemo lokalnu privredu? Sramota!

 • Odgovori
  Tito
  17. novembra 2016.

  Ja gledam ovaj clanak i ne mogu da verujem da se ovako nesto desava u 21. veku.
  Uniforma moze da bude jako dobra stvar, ali osnovce svakako ne treba obuci u zastarele krajnje depresivne prsluke.

  „Kako je ona naglasila, cilj uvođenja školske garderobe je da sva deca izgledaju isto i da ne budu uočljive socijalne razlike“, da, pa hajde da ih sve obucemo da izgledaju kao da su krenuli u radnu akciju izgradnje autoputa Bratstvo-Jedinstvo 1978-e.
  I pisem ovaj komentar samo zato sto sam ja dizajner i znam kako ovo moze da se uradi da bude funkcionalno, deci primamljivo a da vrsi prvobitnu ulogu uniforme.

  Sve u svemu, 1000 dinara za ovu krpu je pljacka, a ove dece mi je najvise zao.

 • Odgovori
  Jelena
  17. novembra 2016.

  Ovo nisu uniforme.Unioforma za skolu podrazumeva kosulju,prsluk i pantalone (za decake) suknje ispod kolena (za devojcice) i cipele.To bi trebalo vratiti

 • Odgovori
  Krle
  18. novembra 2016.

  Hocu majko, hocu, u „Gradsku cistocu“…… rece jedan pesnik. Cisto da deca znaju koja ih sudbina ceka, da se naviknu na sivilo koje im namecu, svi znamo ko. Ovo je odvratno. Meni je mnogo zao te decice koja ce morati da se blamiraju i budu izlozena svakodnevnom ruganju ostale dece (iz ostalih skola) pa i osmaka koji su za sad postedjeni. Ovi ljudi su definitivno promasili profesiju kao pedagozi, a to im je osnovna uloga u ranom obrazovanju dece. Moje dete bi menjalo skolu jer je lakse naci nove prijatelje nego prelezati psihicku torturu.

 • Odgovori
  2. februara 2017.

  fuj ovo je odvratno povraca mi se ne zelim ovo da nosim kao neka djubretarica znaci odvratno niko nece ovo da nosi dizajniraj nesto normalno

 • Odgovori
  irena
  16. marta 2017.

  Uniforme su odvratne.Ovo je samo smisljeno da roditeljima otmu pare,a neko da zaradi iz samog vrha.Ako uniforme uvedu u skole nosice ih deca godinu dana i svi ce na njih da zaborave.Ovo je sve smisljeno,OTIMANJE PARA PREKO DECIJIH UNIFORM

 • Odgovori
  Jovica
  11. maja 2017.

  40 godina proizvodim radnu uniformu za sve profile zanimanja.
  Zaista mi se ne dopada !!!

 • Odgovori
  Nikola
  29. novembra 2017.

  FUCK OFF UNIFORME!!!!!