SAVET ZA ŠTAMPU: INFOCENTRALA NIJE PREKRŠILA ODREDBE KODEKSA NOVINARA!

2

Povodom žalbe Savetu za štampu od strane direktorke Termoelektrane „Morava“ Marije Stevanović (SNS) na tekstove “Direktorka Termoelektrane u Svilajncu dobila žuti karton u SNS-u”, “U debljini lima na krovu TE Morava nestalo tri miliona” i “Direktorka TE Morava preti zabranom rada portala” na portalu „Infocentrala“ – Komisija  za žalbe ovog tela donela je odluku da – Infocentrala NIJE prekršila odredbe Kodeksa novinara!

Odluku su jednoglasno doneli Ivan Cvejić, Petar Jeremić, Zoran Ivošević, Tamara Skrozza, Vlado Mareš, Zlatko Čobović, Stojan Marković i Božo Prelević.

U obrazloženju ove odluke se navodi:

marija-stevanovic-600x300
Marija Stevanović, direktorka TENT Morava (SNS)
anita press
Anita Đukić, urednica Infocentrale

„Žalbu Savetu za štampu, u ime Marije Stevanović, direktorke Termoelektrane u Svilajncu podnela je advokatica Anđelija Vasić. U žalbi je navedeno da su obavljenim tekstovima, uz više zakonskih odredbi, prekršene i odredbe Kodeksa novinara koje se odnose na istinitost izveštavanja, odnosno na objavljivanje neosnovanih optužbi, pretpostavku nevinosti i novinarsku pažnju, kao i da medij nije objavio izvor informacije. Kako se ističe, portal “Info centrala” “konstantno objavjuje informacije o Mariji Stevanović, kao učiniocu krivičnog dela, a na osnovu krivične prijave koju je podnelo NN lice”, kao i da na ovaj način portal i njegova urednica“iskorišćavaju lakovernost gledalaca i slušalaca i ne vrše istinito, objektivno i potpuno informisanje”, na šta ih obavezuje zakon.

U tekstu žalbe nije navedeno čime je prekršen Kodeks u tekstovima “Termoelektrana ostaje bez direktora”, u kojem se prenose informacije iznete na sednici Kolegijuma TENT-a, kao i u tekstu “Direktorka termoelektrane u Svilajncu dobila žuti karton u SNS-u”, u kojem se prenosi nezvanična informacija da je Marija Stevanović suspendovana u stranci, ali i da je ona to demantovala. U tekstu kojim je, po oceni podnosioca žalbe, prekršena pretpostavka nevinosti i iznete neosnovane optužbe, ne navode se imena osoba protiv kojih je podneta krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja, već samo inicijali. Istina, na osnovu ostalih informacija iz teksta verovatno je moguće zaključiti o kome je reč, ali bez obzira na to, nije prekršena pretpostavka nevinosti, koja je Kodeksom definisana tako da “novinar ne sme nikoga proglasiti krivim do izricanja sudske presude”.

Komisija podseća i na to da je pravo na privatnost javnih ličnosti, a posebno nosilaca javnih funkcija suženo u odnosu na ostale građane, tako da oni moraju biti spremi da “istrpe” i pojačano interesovanje javnosti za ono što rade.

Komisija takođe ukazuje i da novinari moraju biti oprezni kada prenose krivične prijave NN lica, jer onda nije jasno koliko je ono što je navedeno u prijavi relavantno, ali u postupku “Info centrale” ipak ne vidi drugu nameru sem želje da upozna javnost sa mogućim zloupotrebama u termoelektrani.

Zbog svega navednog, Komisija je jednoglasno odlučila da “Info centrala” nije prekršila Kodeks novinara Srbije“.

Tekstove zbog kojih se Marija Stevanović žalila Saveti za štampu možete pročitati ovde:

http://infocentrala.rs/direktorka-termoelektrane-u-svilajncu-dobila-zuti-karton-u-sns/

http://infocentrala.rs/direktorka-te-morava-marija-stevanovic-preti-zabranom-rada-portala/

http://infocentrala.rs/svilajnac-u-debljini-lima-na-krovu-te-morava-nestalo-tri-miliona/

 

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime