Dete koje poseduje biometrijsku putnu ispravu Republike Srbije, može da putuje sa jednim od roditelja ili trećom osobom. Pisana saglasnost može biti potrebna prilikom kontrole graničnih organa države u koju se putuje ili preko čije teritorije se tranzitira.

Situacije su različite i ne može se predvideti reakcija granične policije. Naime, može vam se dogoditi da vam jednom traže dozvolu na primer, oca ukoliko vodite dete preko granice a drugi put, da vam pisanu dozvolu niko ne traži. To se zove saglasnost roditelja za putovanje dece u inostranstvo i možda je bolje imati papir uz sebe. Roditelj koji daje dozvolu može potpisati ovu saglasnost u Službi za overu potpisa u gradskoj upravi ili policiji. U gradskoj upravi ona košta 380 din kada potpisuje jedan roditelj ili 760 kada potpisuju oba (u slučaju da baka i deka vode decu na more).

U Jagodini na šalteru Skupštine grada, (šalter za overe dokumenata) saglasnost se plaća 380 dinara po roditelju, a možete pozvati broj 035 8150531 za detaljnije informacije.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu, međutim, da zakon ne predviđa obavezu posedovanja saglasnosti ukoliko dete putuje samo, sa pratiocima ili s jednim roditeljem. Radi se o Zakonu o prelaženju državne granice i kretanju u graničnom pojasu koji ovako nešto ne reguliše već samo obavezu posedovanja važeće putne isprave.
Ono što, međutim, ostaje nepoznanica jeste činjenica da u MUP-u sugerišu da je poželjno posedovati pismenu saglasnost roditelja, pre svega zbog sve učestalijih kriminalnih pojava, poput trgovine decom i sl. Na taj način se pojednostavljuje i skraćuje procedura kontrole prelaženja granice. Ono što je možda važnije jeste činjenica da je u nekim zemljama tranzita ili destinacije saglasnost potrebna.
Potvrda, odnosno izjava o saglasnosti roditelja za putovanje može da se dobije u ambasadi zemlje koja to traži ili na šalterima opština i sudova.

220 Komentara

 • Odgovori
  18. jula 2016.

  Postovani,

  Obracam Vam se u cilju dobijanja inofmracije povodom putovanja cerke u Grcku. Moja cerka, STARIJI MALOLETNIK, putuje 20-og jula sa drustvom iz odeljenja na Zakintos. 23-eg avgusta puni 18 godina.
  Moje pitanje je da li joj je za prelazak granice neophodna saglasnost roditelja.
  Do sada je vec prelazila granicu mnogo puta u prisustvu roditelja, a prosle godine je bila takodje sa drustvom iz skole i saglasnost roditalja je imala.
  Ovogodisnje putovanje je iznenada organizovano i sada nismo u stanju da pribavimo saglasnost jer je moj suprug, otac devojocice, sluzbeno odsutan. U konkretnom slucaju kome bi smo mi, kao roditelji, trebali da damo saglasnost obzirom da nasa cerka putuje sa svojim drugarima iz odeljenja od kojih su pojedinci stariji od nje svega dva ili tri meseca?
  Molim Vas za hitan odgovor jer se radi o devojcici koja strahuje od bilo kakvih neprijatniih situacija na granici zbog neposedovanja saglasnosti roditelja, koja je u ovim uslovima suvisna jer samim tim sto smo potpisali, kao roditelji, saglasnost za pribavljanja putne isprave…pristali smo da ona putuje, a posebno u uslovima kada nasa cerka za mesec dana postaje punoletna.
  MOLIM VAS ZA HITAN ODGOVOR
  UZ ZAHVALNOST ZA ODGOVOR, KORISTIM PRILIKU DA VAS POZDRAVIM

  majka Stanojevic Dusica, diplomirani pravnik

  • Odgovori
   admin Autor
   18. jula 2016.

   Poštovana gđo Stanojević,
   odmah smo proverili kod nadležnih službi i odgovor na Vaše pitanje je – saglasnost je POTREBNA.

   • Odgovori
    18. avgusta 2016.

    Mozete li mi odgovoriti koliko vazi saglasnost od drugog roditelja za dete koje treba da se preseli i zivi u Nemackoj sa svojom majkom.Nisu bili vencani a dete nosi prezime oca koji je saglassn da da saglasnost

    • Odgovori
     Jelena
     6. maja 2018.

     Dragi,imam jedno pitanje.Naime samohrani sam roditelj decaku od 8 godina,planiramo ove godine na more.Danas smo saznali da bivsi muz i otac deteta nije u Srbiji i da se nece vratiti do zime,radi u Nemackoj.E sad kako da ja dobijem tu saglasnost,s tim da dete i ja nismo na istom prezimenu

     • admin Autor
      8. maja 2018.

      Morate se obratiti MUP – u

    • Odgovori
     vaclava
     31. jula 2018.

     u januaru 2018 je izdata i potpisana saglanost za putovanje deteta preko granice,interesuje me da li moze sa istom da se putuje u avgustu 2018,hvala

   • Odgovori
    27. oktobra 2016.

    Napunio sam sedamnaest godina,zivim u republici Srbiji,preko majke mogu da napravim domovnicu,Hrvatski pasos i sve sto je potrebno,isao bih sa drugarom u Austriju,da li je potrebna saglasnost roditelja,vidim da se tu radi o nekom papiru/resenju,ako sam ja dobro razumeo,sa tim papirom mogu da predjem preko granice ? ako je uopste potrebno
    Hvala unapred !

    • Odgovori
     admin Autor
     4. novembra 2016.

     Nije Vam potrebna.

   • Odgovori
    22. avgusta 2018.

    Poštovani,
    Putovala bih sa sinom od 17 godina na letovanje u Grčku, suprug je na radu u inostranstvu. Da li je neophodna saglasnost?
    Hvala

  • Odgovori
   Mateja
   8. juna 2018.

   Cerka ti je debil

 • Odgovori
  Vesna
  19. jula 2016.

  Poštovani,

  potrebna mi je sledeća informacija: dvoje dece putuje bez roditelja u inostranstvo (Evropska unija) sa pratiocima/vodičima u istom periodu, znam da je potrebna saglasnost oba roditelja. Pitanje je: da li oba deteta mogu da se navedu na istoj saglasnosti jer putuju u istom periodu i sa istim vodičima.
  Hvala

  • Odgovori
   admin Autor
   19. jula 2016.

   Poštovani, odmah smo proverili kod nadležnih službi, odgovor je – oba deteta MOGU da se navedu na istoj saglasnosti.

 • Odgovori
  Snezana
  19. jula 2016.

  Postovani,
  Zelim da putujem sa detetom u Grcku na more, imamo placen paket aranzman,suprug je trenutno na radu u inostranstvu,i pridruzice nam se malo kasnije, Da li je u tom slucaju potrebna saglasnost mog supruga za izlazak iz zemlje, jer on je u nemogucnosti da da izjavu.Napominjem, dete ima sopstveni biometrijski pasos i on ce nam se pridruziti sa malim zakasnjenjem.Unapred hvala.

 • Odgovori
  Snezana
  19. jula 2016.

  Postovani,
  Zelim da putujem sa detetom u Grcku na more, imamo placen paket aranzman,suprug je trenutno na radu u inostranstvu,i pridruzice nam se malo kasnije, Da li je u tom slucaju potrebna saglasnost mog supruga za izlazak iz zemlje, jer on je u nemogucnosti da da izjavu.Napominjem, dete ima sopstveni biometrijski pasos.Unapred hvala.

  • Odgovori
   admin Autor
   19. jula 2016.

   Poštovana, za svako putovanje deteta, ukoliko su roditelji u braku ili imaju zajedničko starateljstvo je potrebna saglasnost drugog roditelja. Da li će ga i tražiti na granici, pitanje je…

   • Odgovori
    mirjana
    13. juna 2017.

    Dete !6 god je dobila nagradno putovanje za Segedin,pitanje za vas da li otac cerke treba da da saglasnost za putovanje,jer sam ja ko majka jedini staratelj cerke,razvedeni smo.

    • Odgovori
     admin Autor
     15. juna 2017.

     Ukoliko u resenju o razvodu pise da je dete povereno Vama na samostalno vrsenje starateljstva, saglasnost nije potrebna.

 • Odgovori
  Aleksandra
  19. jula 2016.

  Postovani,
  Interesuje me koliko vazi pismena saglasnost jednog roditelja da drugi roditelj moze sam da vodi maloletni dete van granica nase zemlje?
  Npr. meni je muz prošlo leto dao saglasnost i vise puta smo putovali,pa sad da li mora opet da plati u opstini ili nam ova vazi,podaci nam se nisu peomenili.

  • Odgovori
   admin Autor
   19. jula 2016.

   Poštovana, potrebno je da izvadite saglasnost za ovu godinu, saglasnost od prošle godine ne važi.

   • Odgovori
    Marija
    13. marta 2017.

    Postovani,ja treba dete da posaljem na ekskurziju van granica Srbije,kako ja svoje dete da posaljem ako nemam saglasnost drugog roditelja,otac dete nije video mnogo godina jer je otisao,zanima me kakva je procedura?

 • Odgovori
  Suzana
  20. jula 2016.

  Postovani, da li saglasnost moze da se izvadi u pisarnici u opstinskom sudu, i kolika je taksa?

  • Odgovori
   admin Autor
   21. jula 2016.

   Saglasnost može da se da u sudu i kod notara.

 • Odgovori
  20. jula 2016.

  Poštovani,da li je potrebno ovlašćenje i za povratak u Srbiju,pošto dete sa jednim pratiocem ide a sa drugim se vraća iz EU? Da li treba u tom slučaju ovlašćenje za oba pratioca i da li može na istom formularu? Hvala

  • Odgovori
   admin Autor
   21. jula 2016.

   Ne bi trebalo da je saglasnost potrebna za povratak.

 • Odgovori
  Maja
  25. jula 2016.

  Poštovani, da li mi je neophodna saglasnost bivseg muza za odlazak sa maloletnim sinom u Hercegovinu i Crnu Goru? Ja imam dokument, tj presudu da sam ja detetov staratelj, pa da li je mozda to dovoljno, posto sa bivsim muzem nisam u kontaktu? Hvala.

  • Odgovori
   admin Autor
   25. jula 2016.

   Ukoliko imate resenje o razvodu u kome pise da ste nosilac roditeljskog prava, saglasnost Vam nije potrebna. Ponesite resenje sa sobom, mada je velika verovatnoca da Vam ga nece traziti na granici. Svakako ponesite.

 • Odgovori
  Valentina
  25. jula 2016.

  Sta je potrebno za ulazak u crnu goru od dokumenata maloletnom licu koje ide uz pratnju punoletnog lica ali ne roditelja. Hvala unapred molim vas za brz odgovor

  • Odgovori
   admin Autor
   26. jula 2016.

   Saglasnost oba roditelja. Mozda je nece traziti, ali je potrebna.

 • Odgovori
  Marija
  26. jula 2016.

  Postovanje. Suprug je na radu u Nemackoj a mi bi sredinom avgusta trebali ici k njemu, dvoje dece i ja. Imamo srpske pasose ali bi putovali iz Hrvatske za Nemacku.
  Da li je potrebna saglasnost supruga s obzirom da idemo kod njega, na spajanje porodice, da smo u brakui, da su nam u pasosima ista prezimena i da kod sebe imam medjunarodni izvod iz knjige vencanih?
  Na sajtu Mupa Hrvatske pise da od 2015.god nije potrebna saglasnost. Imate li drugu informacija? I kako je sa prelazom Nemacke granice ?
  Unapred zahvalna
  Marija Blagojevic

  • Odgovori
   admin Autor
   26. jula 2016.

   U Vasim okolnostima, nije potrebna.

 • Odgovori
  26. jula 2016.

  Koliko vremenski traje ovlascenje za putovanje dece sa 1 roditeljem izdato od strane drugog ( putovanje u Crnoj Gori )

  • Odgovori
   admin Autor
   26. jula 2016.

   Za jedno putovanje.

 • Odgovori
  Lazar
  27. jula 2016.

  A ako su roditelji razdvojeni (ne i razvedeni),oba roditelja su potpisala,ali ne žele da overe u opštini da se ne bi videli,može li se nekako ova situacija rešiti?

  • Odgovori
   admin Autor
   8. avgusta 2016.

   Nemamo odgovor…

 • Odgovori
  Valentina
  3. avgusta 2016.

  Poštovani
  Moje dvoje dece odputovala sa babom u Egipat na more. Bez mog saznanja i mog ovlašćenja. Inače samo ja posedujem starateljstvo. Podnela sam krivičnu prijavu. Sa kojom kaznom mogu da računam za takav postupak.
  Hvala

  • Odgovori
   admin Autor
   9. avgusta 2016.

   Postovana Valentina, raspitivali smo se kako bismo adekvatno mogli da Vam odgovorimo, medjutim posto se radi o osetljivom slucaju, nas savet je da posetite policiju i oni ce Vam dati odgovor na Vasa pitanja. Takodje, mogu Vam odgovoriti na pitanje o eventualnoj „kazni“. Takodje, mozete se posavetovati sa advokatom.

  • Odgovori
   batko
   23. januara 2017.

   Prvi put cujem da je neko tuzio samoga sebe

  • Odgovori
   Pera
   4. jula 2017.

   Razmislite o tome sta radite svojoj deci. To sto vi zelite, da napakostite nekome ko cini dobro vasoj deci, mnogo govori o vasem psihickom stanju.

 • Odgovori
  Mila
  3. avgusta 2016.

  Postovani,
  Zelim da putujem sa drugaricom u Crnu Goru, obe smo maloletne(16 god), i zelimo da idemo same bez pratnje punoletne osobe da li mi mozemo preci granivu uz saglasnost roditelja i sta je jos potrebno pored toga?
  Hvala unapred

  • Odgovori
   admin Autor
   8. avgusta 2016.

   Maloletnik moze samostalno preci granicu iz vazeci pasos i saglasnost.

 • Odgovori
  5. avgusta 2016.

  Postovani, meni je suprug trenutno u Austriji a ja bih htela da odem kod njega u posetu sa troje maloletne dece. Kako ja mogu da dobijem njegovu saglasnost?
  Srdacan pozdrav, Bojana.

  • Odgovori
   admin Autor
   8. avgusta 2016.

   Ne treba Vam saglasnost. Srecan put.

 • Odgovori
  5. avgusta 2016.

  Postovani, meni je suprug trenutno u Austriji a ja bih htela da odem kod njega u posetu sa troje maloletne dece. Da li mi je potrebna njegova saglasnost?
  Srdacan pozdrav, Bojana.

  • Odgovori
   admin Autor
   8. avgusta 2016.

   Ne treba Vam saglasnost. Srecan put.

 • Odgovori
  Manuela
  7. avgusta 2016.

  Imam vrlo hitno pitanje. Trebalo bi sa bracom da putujem u Hrvatsku, mladji brat ima 14 god ja imam 19 a stariji 20 godina. Da li cemo moci da predjemo granicu bez ikakvih problema samo sa pasosima Iako je mladji brat maloletan. Pritom on cesto putuje iz londona za beograd sam I ne traze nikakvu saglasnost roditelja.

  Molim Vas da mi odgovorite na pitanje sto pre.
  Hvala

  • Odgovori
   admin Autor
   8. avgusta 2016.

   Starija maloletna lica (od 12 do 18 godina) ako putuju sami bez pratnje roditelja (ili staratelja) onda treba da poseduju njihovu saglasnost. Neophodno je da se oba roditelja (ili staratelja) potpišu i da se saglasnost overi u opštini ili sudu. Tako predvidja zakon, ali ne znaci da ce vam na granici saglasnost traziti.

   • Odgovori
    admin Autor
    8. avgusta 2016.

    Aviokompanije ne propisuju posebno putovanje starijih maloletnika i za njih ne traže nikakvu dodatnu dokumentaciji, ali je ovakvo putovanje potrebno da bude usklađeno sa domaćim propisima o putovanju u inostranstvo maloletnih lica (Zakon o putnim ispravama).

 • Odgovori
  8. avgusta 2016.

  Postovani, razvedena sam i imam dva maloletna sina. Imaju svoje pasose. Ja imam devojacko prezime, razlikuje se od decijeg, koja nose ocevo prezime. Da li mi treba saglasnost ili mozda jos neki dokument da ponesem sa sobom. Planiram da ih vodim u Dubai pa ne bih volela neku neprijatnost da imam.

  Hvala unapred

  • Odgovori
   admin Autor
   8. avgusta 2016.

   Maloletnici do 5 godina ne mogu da putuju samostalno. U interkontinentalnom saobraćaju ova granica je podignuta na 7 godina.

   Deca stara od 5 (ili 7) do 12 godina mogu da putuju bez pratnje roditelja, staratelja ili druge odrasle osobe, ali se za njihovo putovanje mora obezbediti službena pratnja.

   Stariji maloletnici uzrasta od 12 do 18 godina mogu putovati samostalno bez pratnje odraslih osoba i bez pomoći aerodromskog i kabinskog osoblja tokom putovanja.

   Aviokompanije ne propisuju posebno putovanje starijih maloletnika i za njih ne traže nikakvu dodatnu dokumentaciji, ali je ovakvo putovanje potrebno da bude usklađeno sa domaćim propisima o putovanju u inostranstvo maloletnih lica (Zakon o putnim ispravama).

   Prama propisima Republike Srbije, sva maloletna lica u Republici Srbiji moraju imati sopstvenu putnu ispravu (pasoš) za putovanje u inostranstvo.

   • Odgovori
    Biljana
    9. marta 2017.

    Živim u Nemackoj a putovala bih sa kćerkom,16 godina,iz Srbije sa Dubai.Ona ima italijanski pasos a ja srpski. Da li je neophodna oceva saglasnost?

 • Odgovori
  Valentina
  9. avgusta 2016.

  Poštovani
  Dali mi možete dati odgovor na postavljeno pitanje od 03.08.15 ili mi možda možete reći gde mogu, pod kojim zakonu (članom) da pogledam?!
  Hvala

 • Odgovori
  11. avgusta 2016.

  Postovani Admine zivimo na Kosovu i metohij i zelimo da idemo u Guču. Na finale htela bi da sa nama dodje i moja sestricna koja ima 14 godina i samo pasos. Pa nas zanima jel moze bez saglasnost roditelja da predje granicu jer idemo samo njeni baka deka i ujak. Bili biste veoma ljubazni kada biste nam odgovorili u sto kraćem roku

 • Odgovori
  Jelena
  18. avgusta 2016.

  Poštovani,
  Imam 17 godina i htela bih da idem sa tetkom u Austriju na nekoliko dana i da se potom vratim sama autobusom. Da li mogu da izvadim samo saglasnost roditelja za samostalno putovanje ili moram izvaditi i saglasnost roditelja da ovlašćuju moju tetku da me ona vodi ili kako već?
  Nadam se što bržem odgovoru jer mi je hitno, trebala bih krenuti u ponedeljak…
  Unapred zahvalna!

  • Odgovori
   admin Autor
   19. avgusta 2016.

   Samo saglasnost roditelja za samostalno putovanje.

 • Odgovori
  Marija
  18. avgusta 2016.

  Postovani, otac deteta i ja zivimo odvojeno, dete zivi sa mnom, i zelim da ga vodim na more ali otac ne zeli da da saglasnost da vodim dete preko granice. Inace odbija bilo kakvu saradnju pa me zanima postoji li drugi nacin da se to resi? Ne zelim da dete vodim na more prvi put kad napuni 18 god.
  Pozdrav!

  • Odgovori
   admin Autor
   19. avgusta 2016.

   Ukoliko ste razvedeni i u resenju Vam pise da Vam je dodeljen roditeljsko pravo, slobodno putujte. Cak i ako nemate, putujte jer carinici imaju obzira prema ovakvim situacijama.

 • Odgovori
  Milos
  25. avgusta 2016.

  Postovani zanima me dali postoji mogucnost da dete putuje van drzave dva puta sa jednom saglasnoscu,izvadjena je u julu ove godine? Hvala unapred.

 • Odgovori
  27. avgusta 2016.

  Dobar dan,
  Zamolila bih vas da mi odgovorite sto pre…Imam isto pitanje kao I predhodnici ali obrnutu situaciju. Mi zivimo u inostanstvu a dete saljemo na raspust u Srbiju kod bake.Ona ima vazeci Srpski pasos I inostranu resident karticu . Odavde I u Srbiji niko nije trazio nikakvu saglasnost roditelja, ali sada me brine povratak iz Srbije,jer I da hocemo ne mozemo izvaditi saglasnost u Srbiji kad smo oboje (roditelja) u inostanstvu…???

  • Odgovori
   admin Autor
   27. avgusta 2016.

   Nista ne brinite, neka dete slobodno putuje.

 • Odgovori
  Ivana
  27. avgusta 2016.

  Poštovani,
  U februaru mesecu naredne godine planiram put u Ameriku, sa dvoje maloletne dece (4 i 6 godina). Suprug će u tom periodu već biti tamo. Interesuje me da li mi je potrebna saglasnost za decu i da li tu saglasnost, ukoliko je potrebna, mogu da izvadim sada, dok je suprug još uvek u Srbiji? Da li ona važi za sledeću godinu, ako se izvadi ove ?
  Unapred Vam se zahvaljujem na odgovoru.

  • Odgovori
   admin Autor
   27. avgusta 2016.

   Izvadite saglasnost iako Vam u sustini ne treba, ali ipak uradite to, za svaki slucaj. Mozete sada.

 • Odgovori
  Natasa
  2. septembra 2016.

  Poštovani,
  moja situacija je sledeća. Imam sina koji ima 17 godina i koji treba da putuje na ekskurziju 20.09.2016. u Grčku. Od bivšeg supruga sam razvedena još od 2000. godine i zapravo i nemamo kontakt ( niti dete ima kontakt sa njim ). Ja sam potpisala odobrenje za putovanje deteta u pratnji profesora, ali u školi ne znaju da mi kažu da li je u takvoj situaciji potrebno i od oca. Inače, dete je oduvek kod mene i u Rešenju o razvodu braka stoji da se „Maloletni M.F. poverava na negu, čuvanje i vaspitavanje majci….“. Pretpostavljam da je to ono što nazivate „starateljstvom“ u prethodnim odgovorima, ali kod mene je tako formulisano. (Ako je od nekog značaja, viđanje oca sa detetom je u tom Rešenju određeno dva vikenda u mesecu, ali se to ne događa ).Zanima me da li je dete u obavezi da ima i pismeno odobrenje od oca u ovoj situaciji. Molila bih Vas za brz odgovor. Hvala unapred!

  • Odgovori
   admin Autor
   2. septembra 2016.

   Nije potrebno, srecan put decaku i lep provod. Ukoliko skola ima nejasnoce u vezi sa tim, moze odgovor potraziti u policijskoj stanici.

 • Odgovori
  aleksandra
  8. septembra 2016.

  Zelim da odvedem sina na odmor u crnu goru ali nemam pasos a sin ima 4 godine. Zivim u vanbracnoj zajednici a sin nosi ocevo prezime. Da li mogu sama da izvadim sinu pasos??

 • Odgovori
  Marijana
  8. septembra 2016.

  Poštovani/a,

  Obraćam Vam se sa pitanjem u vezi prelaska granice. Naime, pre 8 dana smo moj partner, naše dete od godinu i po dana i ja doživeli neprijatnost na srpskom prelazu granice sa Rumunijom. Gospođa koja nam je pregledala pasoše nam je pravila problem oko prelaska, tvrdeći da ne može da nas pusti jer za naše dete nemamo saglasnost roditelja, u ovom slučaju oca, jer dete nosi majčino prezime, a nismo u braku. Napominjem da smo otac deteta i ja bili prisutni u datom momentu, pa ne mogu da razumem zašto bi nam trazila saglasnost koja se daje ukoliko jedan roditelj nije prisutan, a u našem slučaju, oboje smo bili tu. Takođe nam je rekla da bi isti problem bio i da je dete nosilo očevo prezime, a majka ne, pa bi tada bila potrebna moja saglasnost. Prešli smo sigurno tridesetak graničnih prelaza u poslednjih godinu dana i niko nam nije niti postavio pitanje, niti pravio problem. Isto tako, iskustvo drugih ljudi iz okoline mi potvrđuje da nikom nisu pravili po pitanju prelaska granice u slučaju različitih prezimena, kada su oba roditelja prisutna. Molim Vas za razjašnjenje ove neprijatne situacije i informacije o zakonskom članu u vezi sa tim. Ne želim da dođemo ponovo u istu situaciju, i bila bih Vam jako zahvalna kada bi me uputili na zakon koji o tome govori, ne bi li znali za ubuduće.

  Hvala unapred,
  Veliki pozdrav,
  Marijana

 • Odgovori
  9. septembra 2016.

  Dobar dan imam i ja jedno pitanje molim vas da mi odgovorite što pre je moguće unapred hvala. Ja sam rumunski državljanin bio sam oženjen sa ženu iz srbije ali nismo bili venčani živeli smo tako 11 gd imamo jednog sina 12gd dete se vodi na nju u krstenicu mene nema kao otac jer nosam bio u mogucnosti tad da ga priznam mene interesuje pošto sad živim u italiju i želim da moj sin dodje kod mene na 15. 20 dana majka njegova slazese da on dodje kod mene dali mogu sa njena saglasnost da prodje granicu samnom. molim vas odgovorite mi. Hvala

  • Odgovori
   admin Autor
   11. septembra 2016.

   Postovani Bogdane, najbolje bi bilo da se obratite Upravi granicne policine MUP-a na 011/3118890, 011/3117679 ili borederpolice@mup.gov.rs

 • Odgovori
  Natalija
  15. septembra 2016.

  Dobar dan, imam jedno pitanje. Ja posedujem svajcarski pasos i imam 17godina. Treba da idem na ekskurziju sa skolom u Italiju (iz Srbije). Kako moji roditelji da izvade saglasnost, da li to sto imam svajcarski pasos nesto menja? Gde treba ici? Hvala unapred

  • Odgovori
   admin Autor
   15. septembra 2016.

   Postovani, najbolje bi bilo da se obratite Upravi granicne policine MUP-a na 011/3118890, 011/3117679.

 • Odgovori
  snežana
  22. septembra 2016.

  Moja ćerka treba da putuje na ekskurziju u Italiju 08.10. 2016.a tog dana puni 18 godina.
  Da li je potrebno da izvadimo saglasnost z aputovanje?

  • Odgovori
   admin Autor
   23. septembra 2016.

   Nije.

 • Odgovori
  Aleksandar
  2. oktobra 2016.

  Postovani, cerka treba da putuje sa babom u svajcarsku, supruga i ja cemo da napravimo saglasnost, pitanje je da li overena saglasnost treba da se prevodi na nemacki jezik ili postoji mogucnost da se saglasnost napise na oba jezika pa onda da se overi ili je dovoljna klasicna overa na srpskom, i da li moze da se da saglasnost za duzi period(vise putovanja) ili svaki put mora nova? Hvala unapred

  • Odgovori
   admin Autor
   3. oktobra 2016.

   Ne treba da se prevodi. Ne moze za vise putovanja, samo jedno.

 • Odgovori
  Svetlana
  3. oktobra 2016.

  Postovani,
  maloletni ucenik treba da putuje na ekskurziju sa skolom u inostranstvo, ali je otac ucenika na privremenom radu u inostranstvu. Da li je i na koji nacin moguce dobiti saglasnost za ovo putovanje? Da li dva svedoka mogu da potvrde da je otac saglasan i da samo majka uz tu izjavu popuni saglasnost?
  Hvala

  • Odgovori
   admin Autor
   3. oktobra 2016.

   Skola bi trebalo da Vam da precizne podatke u vezi sa ovim, ali nece biti problema da samo majka potpise saglasnost s obzirom da je otac opravdano odsutan.

   • Odgovori
    Aja
    22. jula 2017.

    Da li ja sa 17 godina mogu ici u Crnu Goru bez roditelja i saglasnosti uz pratnju starije sestre

    • Odgovori
     admin Autor
     23. jula 2017.

     Mozete

 • Odgovori
  17. oktobra 2016.

  Postovani,
  muz mi je derasirani radnik u nemackoj, i isla bih kod njega u posetu u Nemackoj sa 2 deteta ( 3 god i 9 mesecu).Deca imaju biometrijske pasose, prezimena su nam ista.Da li mi je potrebna saglasnos muza?

  • Odgovori
   admin Autor
   18. oktobra 2016.

   Nije.

 • Odgovori
  Petar
  18. oktobra 2016.

  Postovani da li za odlazak na ekakurziju maloletnig lica moze saglasnost jednog roditelja posto je drugi u inostranstvu sluzbeno ???

 • Odgovori
  Petar
  18. oktobra 2016.

  Postovani otac mi je u inostranstvu imam saglasnost majke za odlazak na ekskurziju. Da li ce mi praviti problem na granici zbog toga ?

  Molim vas da brzo odgovorite
  Posto za 2 dana idem na ekskurziju !!!

 • Odgovori
  milan
  18. oktobra 2016.

  Postovani idem na ekskurziju u inostranstvo imam saglasnost majke ali otac mi je u inostranstvu sluzbeno i ne moze da mi izvadi saglasnost, da li je to neki problem ?

  Hitnoo

  • Odgovori
   admin Autor
   19. oktobra 2016.

   Nece praviti problem, ali odgovore na ovakva pitanja MORA dati skola. Pitajte ih.

 • Odgovori
  31. oktobra 2016.

  dobar dan ja sam sa decom u ch. imam starateljstvo i deca su ovde u skoli. potrebna mi je za decu posto dobijaju drzavljanstvo izjava majke da se slaze da deca zive samnom u inostranstvu. ta izjava overava se u sudu. da li moze neko da mi objasni kako izgleda? izjava ili saglasnost. hvala

 • Odgovori
  Ema
  9. novembra 2016.

  Cerka mi je rodjena 01.09.2000 godine i treba da putuje iz njemacke za bosnu avionom dali mora imati saglasnost roditelja… Nadam se brzom odgovoru Hvala

 • Odgovori
  monika
  13. novembra 2016.

  Poštovani,
  Moje dete, koje je napunilo 17 godona, treba da putuje sa srpskim pasošem za Nemačku.
  Zemlju će napustiti sa roditeljem, ali iz Temišvara-Rmunije pututje sam avionom za Nemačku.
  Da li mu je potrebno nešto od dokumentacije_?
  Unapred hvala

  • Odgovori
   admin Autor
   14. novembra 2016.

   Nije.

 • Odgovori
  14. novembra 2016.

  postovani..ja sam samohrana majka i zanima me ako otac deteta nece da da saglasnost za prelazak granice(ja imam strateljstvo za cerku) i drugo dete imam snjim vanbracno (9meseci ima) on nezivi snama,kome da se obratim za saglasnost??? putovala bi u hrvatsku… molim vas za sto pre odgovor..hvala unapred.

 • Odgovori
  Slab
  15. novembra 2016.

  Postovani
  Imam jedno pitanje mnogo bi mi znacio odgovor. Suprug i ja smo u braku imamo dete maloletno i svi imamo isto prezime. Dete ima biometrijski pasos i ja zelim sa njom da putujem u inostranstvo na odmor. Problem je sto je suprug u zatvoru i sto ne znam kako da dobijem saglasnost od njega u ovom slucaju? Inace on i nije nas drzavljanin. Molim vas za odgovor. Hvala

  • Odgovori
   admin Autor
   16. novembra 2016.

   Ne treba vam saglasnost za odmor.

   • Odgovori
    Slab
    21. novembra 2016.

    Hvala puno na odgovoru

 • Odgovori
  Radoznala
  18. novembra 2016.

  Postovani, zanima me da li sud moze da da ovlascenje za putovanje sa detetom i koliko dugo traje taj proces? Starateljstvo je pripalo meni, ali bivsi suprug ne zeli da mi da saglasnost za putovanje. Molim Vas sto pre za odgovor. Unapred zahvalna

  • Odgovori
   admin Autor
   18. novembra 2016.

   Ne treba Vam saglasnot ukoliko Vi imate starateljstvo. Ponesite oduku suda.

 • Odgovori
  25. novembra 2016.

  Molim odgovor.
  Muz mi je u nemackoj. Jztrebada idem kod njega radi spajana porodice sa detetom od 10 meseci. Da li mi je potrebna muzeva saglasnost? Hvala

 • Odgovori
  Ivana
  28. novembra 2016.

  Postovani,

  treba da puutjem u Ameriku sa detetom koje ima 6 godina, a ja sam apsolutni staratelj.
  Da li treba da prevedem razvod gde pise da sam apsolutni staratelj ili ipak treba od bivseg supruga da uzmem ovlascenje da dete moze putovati sa mnom i prevod tog dokumneta kod ovlascenog prevodioca?

  pozz

 • Odgovori
  Jovana
  6. decembra 2016.

  Postovani,

  Moj muz je drzavljanin Srbije, dijete i ja smo drzavljani BiH, on zivi u Beogradu, mi u Bosni, da li je neophodno da svaki put kad mi odlazimo kod njega u Srbiju imamo i njegovu potvrdu da dijete moze da putuje sa mnom. Idemo preko bosanske, hrvatske i srpske granice.

  • Odgovori
   admin Autor
   6. decembra 2016.

   Nije.

 • Odgovori
  9. decembra 2016.

  postovani,jel mogu preci granicu sa maloletnom decom(2 dece) za koja imam presudu da su meni dodeljena na samostalno vrsenje roditeljskog prava,naprimer u hrvatsku. il treba saglasnost i drugog roditelja?

  • Odgovori
   admin Autor
   9. decembra 2016.

   Mozete preci.

 • Odgovori
  19. decembra 2016.

  Pozdrav,imam 17 godina za 10ak dana bih zeleo da putujem u Zagreb koda devojke (iz Beograda sam).Da li mi je potrebna saglasnost I da li uz saglasnost mogu sam da putujem ili moram da imam nekog punoletnog pored sebe?
  Hvala unapred. 🙂

  • Odgovori
   admin Autor
   20. decembra 2016.

   Mozete putovati bez punoletnog lica.

 • Odgovori
  Aleksandar
  27. decembra 2016.

  Postovana/i,

  Vodim 14-ogodisnjeg brata u Italiju na par dana. Da li je potrebna saglasnost roditelja i da li ju je potrabno i prevesti na engleski/italijanski? Takodje, da li je potrebno dostaviti umrlicu majke ukoliko je potrebna saglasnost oba roditelja?

  hvala najlepse

 • Odgovori
  27. decembra 2016.

  postovani….zanima me jos nesto,,samohrana majka sam i imam starateljstvo za cerku i sina,a treba da putujem. jel mogu da predjem granicu za hrvatsku sa decom i imam presudu da su meni dodeljena,a pitanje glasi jel moze bivsi da me prijavi i tuzi sto sam presla granicu sa decom bez njegove saglasnosti..? molim vas sto pre mi odgovorite hitno mi je,,hvala.

  • Odgovori
   admin Autor
   29. decembra 2016.

   Mozete

 • Odgovori
  Marija
  25. januara 2017.

  Postovani ,
  Da li ako sporazumno dobijem samostalno vrsenje starateljsta, mogu da vodim dete na more.bez saglasnosti drugog roditelja? Pozdrav

 • Odgovori
  vlada
  13. februara 2017.

  Poštovani,

  Da li sam obavezan da dam saglasnost supruzi da vodi naše dete od 5 godina u Mađarsku na pola dana? Dakle, ulaze i izlaze isti dan iz Mađarske. Nismo razvedeni, samo nisam u mogućnosti taj dan da idem sa njima.

  Hvala unapred na odgovoru.

  Srdačan pozdrav.

 • Odgovori
  Marja
  16. februara 2017.

  Dobar dan! Imam dete koje je bilo rodjeno u vanbracnoj zajednice sa drzavljaninom Srbije. Htela bih da povedem dete u Rusiju jer mi otac tesko bolestan (ja sam drzavljanka Ruske Federacije). Da li treba mi saglasnost oca deteta?

 • Odgovori
  Miodrag
  18. februara 2017.

  Poštovani, moj sin koji ima 15 godina i ide u gimnaziju želi da za vreme letnjeg raspusta putuje u SAD kod prijatelja. Da li je moguće da putuje sam, bez pratnje, ukoliko dobije saglasnost samo majke, pošto se ja ne slažem sa tim jer mislim da je premlad za takav put?
  Da li je uopšte moguće da dobije američku vizu?
  Hvala unapred na odgovoru.

  • Odgovori
   admin Autor
   18. februara 2017.

   Najbolje je da se raspitate u americkoj ambasadi.

   • Odgovori
    Miodrag
    19. februara 2017.

    Mnogo Vam hvala. Pozvaću sutra ambasadu.

 • Odgovori
  Dragan
  2. marta 2017.

  Postovani

  Zivim u Austriji i nedavno smo se razveli sa suprugom sporazumno i podelili starateljstvo. Tada smo svi bili Srpski drzavljani,a sada je samo ona dobila austrijsko drzavljanstvo.Trazi da je opunomocim da odjavi i dete iz Srbije da bi uzela ,cime se ja ne slazem.Sada me tuzi na sudu i vrse pritisak da joj to potpisem.Gde da se obratim? I ima li poente boriti se protiv ovoga ?

  • Odgovori
   Dragan
   2. marta 2017.

   ….Izvinjavam se ! Trazi da je opunomocim u austriji ,da bi mogla da odjavi dete iz Srbije. Na sudu su na njenu stranu i mislim da ce sve uraditi da bude po njenom.Ako nastavim da se odupirem ,mislim da ce mi oduzeti pravo na starateljstvo.

 • Odgovori
  MARA
  12. marta 2017.

  Imam nepunih 17. godina. , svoju licnu kartu i pasos. Zanima me da li bi mogla da predjem granicu Crne Gore ili avionom tamo do Podgorice, bez saglasnosti rodjitelja? Negde pise da moze jer sam stariji maloletnik i imam svoju licnu, negde pise da ne moze. Pa me zanima sta je ispravno, da me ne bi vracali.

 • Odgovori
  Slavica
  31. marta 2017.

  postovani, saljemo cerku od 11 g u maju u CG sa bakom i dekom koji imaju kucu u cg., dacemo saglasnost saglasnost (oba roditelja).. Vraca se pa opet ide sa njima u avgustu. Da li moze jedno ovlascenje za oba puta?
  Iz CG se vraca sama avionom u avgustu. Da li treba da mi kao roditelji damo i saglasnost baki i deki da je mogu poslati samu avionom?

  Hvala

  • Odgovori
   admin Autor
   31. marta 2017.

   Ne moze jedna sagasnost, mora dve. Svakako cete dati i za povratak ali u vezi sa ovim obavezno pitajte u stanici MUP-a.

  • Odgovori
   Slavica
   6. aprila 2017.

   Hvala

 • Odgovori
  Seka
  7. aprila 2017.

  Poštovani,
  suprug je potpisao saglasnost u januaru mesecu da mogu da vodim dete na more u Grčku. Tu saglasnost još nisam overila, jer idemo tek u junu. Da li ću imati nekih problema imajući u vidu da je datum potpisivanja saglasnosti i datum overe različit? Koliko Važi vremenski overena saglasnost?
  Hvala mnogo!

 • Odgovori
  Srdjan
  12. aprila 2017.

  Pozdrav,imam 15 godina i zeleo bih ici u Sisak kod mojih prijatelja za nekih nedelju dana.Da li mi je potrebna saglasnost i da li uz saglasnost mogu sam da putujem ili moram ici sa punoletnim licem?Molim vas da mi sto pre brzo odgovorite! 🙂

 • Odgovori
  12. aprila 2017.

  Pozdrav putujem sa dva brata od tetke u Hrvatsku oba su punoletna, ja imam neounuh 16 pa me zanima da li mi treba saglasnost posto roditelji nisu stigli da izvade?

 • Odgovori
  27. aprila 2017.

  Postovani hitno mi treba infrmacija…. muz ide na obuku za posao odinu dana u Hrvatsku a ja bih zelela za to vreme da idem sa dvoje dece u Crnu Goru pa u Hrvatsku…. na koliko dugo moze da se dobije saglasnost…da li mora vise puta da se vadi ili jednom za tih godinu dana.
  Hvala

  • Odgovori
   admin Autor
   1. maja 2017.

   Saglasnost se vadi svaki put kad prelazite granicu.

 • Odgovori
  Nikola
  8. maja 2017.

  Da li roditelji mogu da potpisu saglasnost da dete samostalno predje granicu? Bez 3. osobe. Ako je odgovor ne da li znate na koga se moze navesti saglasnost?

 • Odgovori
  Emilija
  9. maja 2017.

  Visitor
  Molim Vas da mi pomognete
  . Zivim sa Detetom(12)godina ima decak i njegov otac je Ozenjen i zivi u Nemackoj. Ovog leta dete zeli da ga poseti na 2 meseca i ja moram da napisem Babi koja ce ga voditi potvrdu o saglasnosti o putovanju. Za ima me da li je i on duzan da posalje potvrdu iz inostranstva da mu dete putuje, s obzirom da mu pravo nije uskraceno ali sam ja staratelj. Ne bih volela da ih vrate sa granice a nisam sigurna da li detetu treba Oba potpisa Jer Ipak kod oca i putuje ali opet Baba je trece lice. Unapred hvala

  • Odgovori
   admin Autor
   9. maja 2017.

   Najsigurnije je da oboje date saglasnost.

 • Odgovori
  Bozidar
  11. maja 2017.

  Postovani
  Odlazim na rad u Nemacku na 9 meseci.Ne znam da li cu dolaziti.Potrebno je da da m supruzi ovlascenja za 3 dece koji su malololetni i bave se muzikom tako da putuju van granice .Tacno vreme i datume njihovih putovanja se ne zna.kakp to da izvedem i da li moze na jednom obrascu i sa nekim duzim vremenskim periodom.
  HVALA

  • Odgovori
   admin Autor
   12. maja 2017.

   Moze. Posetite policijsku stanicu i sve ce Vam objasniti.

 • Odgovori
  Anja
  12. maja 2017.

  Imam 17 godina i htela bi na leto da putujem BiH sama,imam ličnu i pasoš, da li mi treba saglasnost od oba roditelja? I da li ću moći da pređem granicu pošto nemam nikog punoletnog da ide sa mnom?

 • Odgovori
  Sanela
  17. maja 2017.

  Postovani. ..molim odgovor
  Razvedeni..starateljstvo jednicko ..majka i deca Maloletna imaju hrvatske pasose isto prezime i istu adresu u pasosu. ..dali punomoc od oca dece koja glasi da je saglastan da ist deca van zemlje da zive Sa Majkom i da se skoluju dali tu saglasnost otac nekad moze da ponisti ..kako i Sta se tada desava ..HVALA unapred

  • Odgovori
   admin Autor
   18. maja 2017.

   Moracete da pitate neko gadvokata ili radnika Centra za socijalni rad. Tako je najsigurnije.

 • Odgovori
  21. maja 2017.

  Postovani,
  Da li bi bili ljubazni da navedete na osnovu kog zakona ili zakonske odredbe clan/datum…. je potrebno odobrenje roditeja za putovanje dece u i nostranstvo?

  Hvala

  • Odgovori
   admin Autor
   21. maja 2017.

   Zakonmo prelaženju državne granice i kretanju u graničnom pojasu

 • Odgovori
  Tijana
  21. maja 2017.

  Postovani, da li mozda znate: Dete se nalazi u Nemackoj sa majkom, otac je u Srbiji (rastavljeni, i dalje u braku), da li je moguce da se dete vrati sa dedom u Srbiju bez saglasnosti? Dete ima madjarski pasos a deda srpski. Hvala unapred!

 • Odgovori
  Ivana
  22. maja 2017.

  Da li saglasnost mogu da izvadim mesec dana pre putovanja, posto u vreme kada sin putuje ja necu biti u zemlji…hvala

  • Odgovori
   admin Autor
   22. maja 2017.

   Da

 • Odgovori
  Mila
  23. maja 2017.

  Postovani,

  Molim Vas za informaciju da li mi je potrebna saglasnost drugog roditelja,odnosno oca moje cerkice koja ima 8 godina da bih je izvela iz zemlje?Inace sam samostalni staratelj po sudskoj presudi i pri vadjenju pasosa nam on nije trebao ,samo ta presuda.Problem je jer se on preselio u Ameriku ,pa ne zna niko kako bi i da je potrebno on mogao da nam obezbedi saglasnost.Hvala unapred!Ena i Mila 🙂

  • Odgovori
   admin Autor
   24. maja 2017.

   Nije Vam potrebna

 • Odgovori
  Boban
  25. maja 2017.

  Postovani,

  Nameravam da posaljem maloletno dete u Italiju u pratnji porodicnih prijatelja.
  Da li mogu osim notara jos negde da pribavim dokument i gde?
  Ako dam saglasnost overenu kod notara, moram li prevesti na italijanski jezik?

  Hvala, pozdrav,

  Boban

 • Odgovori
  26. maja 2017.

  Imam jedno pitanje,molim vas sto pre da mi odgovorite.Putujem samostalno za Cirih,imam 16 godina,rekli su mi da u saglasnost naglasim sa kojom firmom putujem,ali ja putujem autobusom kada idem,a avionom kada se vracam.Zanima me da li mogu da se vratim sa saglasnoscu sa kojom odem?

  • Odgovori
   admin Autor
   29. maja 2017.

   Da

 • Odgovori
  26. maja 2017.

  I sta da radim u tom slucaju?

 • Odgovori
  Natasa
  26. maja 2017.

  Postovani, dali je mom detetu od 16 godina potrebna saglasnost oba roditelja za izlazak iz zemlje.

 • Odgovori
  Boban
  29. maja 2017.

  Nameravam da posaljem maloletno dete u Italiju u pratnji porodicnih prijatelja.
  Da li mogu osim notara jos negde da pribavim dokument i gde?
  Ako dam saglasnost overenu kod notara, moram li prevesti na italijanski jezik?

  Hvala, pozdrav,

  Boban

 • Odgovori
  Nemanja
  31. maja 2017.

  Trebam da idem sa sestrom preko granice.Roditelji ne mogu da se usklade.Da li moze da se izvadi saglasnost sa obrascem za njega koji sam skinuo preko interneta.Hvala unapred.

  • Odgovori
   admin Autor
   1. juna 2017.

   Moze

 • Odgovori
  Vladimir
  1. juna 2017.

  Postovani,
  supruga namerava da sa nasom dvomesecnom bebom, uz moju saglasnost, otputuje u Letoniju. Kako direktna avio linija Beograd-Riga ne postoji, u odlasku ce imati jedno sletanje u Becu. Za prelazak granice na aerodromu Nikola Tesla znamo da nam treba moja pisana saglasnost overena kod notara. Ono sto nas zanima je:

  1) Da li nam treba ta ista saglasnost prevedena na nemacki jezik ukoliko od supruge budu tako nesto trazili na beckom aerodromu? Predpostavljamo da dokument na srpskom jeziku u Austriji ne bi mnogo znacio.

  2) U povratku (preko Berlina) predpostavljamo da ne bi trebalo da bude neke kontrole sto se ovoga tice jer cemo se svi zajedno vracati porodicno (oba roditelja sa bebom) pa onda zbog toga necemo biti pitani za neku saglasnost. Da li sam u pravu?

  Napominjem da je majka strana drzavljanka iz Republike Letonije koja zivi i radi legalno u Srbiji, odnosno ima izdatu boravisnu i radnu dozvolu, ima u Beogradu otvoreno preduzece na svoje ime i udata je za srpskog drzavljanina.

 • Odgovori
  Јован
  1. juna 2017.

  Poštovani, da li maloletnik(16 godina) može putovati bez roditelja preko Bugarske za Grčku?

  • Odgovori
   admin Autor
   2. juna 2017.

   Moze uz saglasnost staratelja.

 • Odgovori
  Dejan
  3. juna 2017.

  Postovgani

  Zivimo u Francuskoj i svi imamo i francuske i srpske pasose.Nasa cerka ima 12 godina i vodim je krajem juna, cim pocne raspust u Francuskoj,za Srbiju. Ja se vracam a dete ostaje tamo kod moje sestre u Beogradu.Moja sestra bi vodila nasu cerku u Grcku na more od 1 do 15.avgusta.Mi dolazimo u Srbiju tek 5 avgusta i nikako ne mozemo da budemo zajedno tamo ranije da joj kod notara odradimo saglasnost.Da li je uopste potrebna ta saglasnost ako bi dete putovalo u Grcku sa francuskim pasosem sa mojom sestrom.Napominjem da dete ima i srpski pasos.Unapred vam se zahvaljujem na odgovoru.
  Pozdrav

 • Odgovori
  4. juna 2017.

  Postovanje,
  Molim za odgovor,htela bih sa cerkicom putovati u BIH,inace zivela sam sa njenim ocem u vanbracnoj zajednici 7 god.rastali se pre 3meseca,on otisao za Alzir i ne javlja se,pa me interesuje da li je meni potrebna saglasnost posto nemamo isto prezime ja i cerkica?

  Hvala unapred.

  • Odgovori
   admin Autor
   4. juna 2017.

   Moze se desiti da Vam traze ali idite do MUP-a i tamo ce Vam dati odgovor.

 • Odgovori
  Dragan
  4. juna 2017.

  Poštovani,

  Moja dva sina treba da putuju sa sportom u Grčku. Saglasnost za izlazak iz zemlje može dati supruga, a ja sam na službenom putu u Norveškoj i nisam u mogućnosti. Ambsada Srbije mi je prilično daleko. Mogu li deca izaći iz zemlje samo sa saglasnosti supruge?

 • Odgovori
  zlata
  4. juna 2017.

  Dete koje ima 17 god.treba da putuje u Crnu Goru sa rodjacima ,zanima me da li osim saglasnosti roditelja treba da ima i neki licni dokument licnu ,pasos posto za sada nema ni jedno nidrugo .Veliko hvala unapred

  • Odgovori
   admin Autor
   13. juna 2017.

   Pasos svakako treba da ima.

 • Odgovori
  5. juna 2017.

  Želim da idem sa babom i dedom na more.Da li mi treba saglasnosnost roditelja sa 12 godina.
  Hvala

 • Odgovori
  Marija
  5. juna 2017.

  Poštovani,
  maloletno dete, 16 godina, treba da putuje kod tetke u Sloveniju.Iz Slovenije putovaće, u društvu tetke, u Italiju i Austriju. Molim za odgovor da li je dovoljna saglasnost oba roditelja za samostalno putovanje u Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Italiju.Da li je potrebno da se navedu sve zemlje kroz koje će dete proći.
  Hvala.

  • Odgovori
   admin Autor
   13. juna 2017.

   Nije potrebno nista osim pasosa, a saglasnost oba roditelja je i vise nego dovoljna

 • Odgovori
  Dragana
  5. juna 2017.

  Postovani,

  Dete ima 13 godina. Treba samo stalno da putuje avionom kod rodjaka. Ja sam razvedena, imam samostalno starateljstvo nad njom (100%). Njen otac nema starateljstvo.
  Da li joj je potreba neka vrsta saglasnosti da samostalno putuje? I ako da, kakva?
  Hvala.

  • Odgovori
   admin Autor
   13. juna 2017.

   Nije.

 • Odgovori
  7. juna 2017.

  Postovanje!Molim za odgovor,hteo bih da putujem sa cerkicom koja ima 7 godina,ima srpski pasos i moje prezime,trenutno joj majka(bivsa nevencana supruga u inostranstvu)ne mogu nikako da dodjem do njenog kontakta,dali je potrebna njena saglasnost

  • Odgovori
   admin Autor
   13. juna 2017.

   Dete moze preci granicu ukoliko ste joj Vi staratelj

 • Odgovori
  8. juna 2017.

  Imam 15 godina ,i moja devojka je skoro zavrsila u bolnici veoma je kriticno. Moji roditelji mi ne daju da je vidim i ako je smrtni slucaj,sad je pitanje da li bi ja mogao da predjem nekako granicu bez saglasnosti,znam da je zaista apsurdno pitanje ali vezano je za zivot i smrt.Moram da budem pored nje. Ako mozete usput da mi objasnite sta mi SVE tacno treba za put. Hvala vam unapred !

  • Odgovori
   admin Autor
   13. juna 2017.

   O kojoj drzavi se radi?

 • Odgovori
  zarko
  11. juna 2017.

  pozdrav zanima me klinac ima psaos svoj ima 12 god putovao je preko sada treba ici za crnu goru sa bakom i dekom medjutim oko saglasnosti on zivi sa majkom razvedeni sa ocem nisu u kontaktu nikakvom kontaktu vise god kada je maka vadila pasos uzela je nesto iz socijalnog dali joj i sada treba nesto i socijalnog za saglasnost

 • Odgovori
  ANA
  14. juna 2017.

  Poštovani, po rešenju o privremenoj meri dete mi je dodeljeno na samostalno vršenje rod.prava a razvod je još u toku. Da li mi za letovanje sa detetom od 6 god. u Crnoj Gori treba overena pisana saglasnost oca. Hvala unapred!

 • Odgovori
  Sasa
  18. juna 2017.

  Ja imam 17 godina I trebam sam da putujem.u Crnu Goru imam pasos,a I saglasnost trebam da izvadim,a moje je pitanje da li sa pasosem I saglasnosti oba roditelja mogu sam preci granicu?Hvala…

  • Odgovori
   admin Autor
   19. juna 2017.

   Mozete bez problema.

   • Odgovori
    Sasa
    19. juna 2017.

    A mogu li bez saglasnosti samo sa pasosem da predjem granicu?Molim Vas odgovorite mi.Hvala

 • Odgovori
  Selim
  21. juna 2017.

  Koliko vazi punomocje koje sam ja dao mojoj supruzi za dvoje dece prema crnoj gori, bosni i hercegovini, makedoniji.

  P:S.
  U braku smo

  S postovanjem

 • Odgovori
  21. juna 2017.

  Ja imam 14 godina i treba da idem na more sa sestrom koja ima 24 godine. Da li je meni potrebna saglasnost roditelja?

  • Odgovori
   admin Autor
   22. juna 2017.

   Da.

 • Odgovori
  Nikola
  23. juna 2017.

  Pozdrav, imam nepunih 17 godina, zelim da putujem u Crnu goru na more sa punoletnim pratiocem ali problem je u tome sto mi je majka u Nemackoj, vraca se svakih mesec dana, otac je u Srbiji, imam licnu kartu ali ne i pasos, treba da putujem na more 12 jula, a majka stize 13, da li mogu da predjem granicu sa licnom kartom i sa saglasnoscu samo 1 roditelja jer majka nije u mogucnosti a roditelji mi nisu razvedeni, Hvala.

 • Odgovori
  aleksandar
  25. juna 2017.

  Ja moram da pitam neobicno pitanje. Moja bivsa supruga hoce da vodi maloletnog sina u Crnu Goru bez ikakvog dogoveora. I ako ne postoji dogovor ja joj nudim saglasnost da putuje sa njom. Sta ce se desiti na granici sa Bosnom odnosno Crnom Gorom?

 • Odgovori
  25. juna 2017.

  Ja moram da pitam neobicno pitanje. Moja bivsa supruga hoce da vodi maloletnog sina u Crnu Goru bez ikakvog dogveora. I ako ne postoji dogovor ja joj nudim saglasnost da putuje sa njom. Ona odbija da uzme saglasnost Sta ce se desiti na granici sa Bosnom odnosno Crnom Gorom?

  • Odgovori
   admin Autor
   27. juna 2017.

   Trebace joj saglasnost, ipak.

 • Odgovori
  27. juna 2017.

  dete od 16 meseci je u srbiju.i za dve nedelje treba da ga dovede moja sestra u francusku.inace i ja i muz smo u francusku, da li je obavzeno da se overi saglasnost ili je dovoljno da ja i muz popunimo i posaljem sestri da ima za put? ili da li moze moja sestra da overi u policij u Paracin?

 • Odgovori
  Snezana
  29. juna 2017.

  Moja cerka ima 15 godina i zeli da putuje sa drugaricom vrsnjakinjom kod njene mame u Nemacku, da li je dovoljna saglasnost oba roditelja?

  • Odgovori
   admin Autor
   5. jula 2017.

   Jeste.

 • Odgovori
  Marko
  29. juna 2017.

  Postovani, mene interesuje da li mogu kao stariji maloletnik da predjem granicu uz saglasnost roditelja ali bez punoletnog pratioca?

 • Odgovori
  Jovana
  3. jula 2017.

  Pozdrav ,ako moze brz odgovor za par dana putujemo na more.
  Ovako ja i muz imamo dete 4 god.
  Zivimo zajedno vencani, na istoj smo adresi.
  Dete nosi ocevo prezime a ja koje devojacko i dodato njegovo, tj zadrzala sam moje i uzela njegovo.da li moram da imam tu saglasnost.posto sam procitala negde sa ako smo na istoj adresi a prelazi se sa jednim roditeljem da ne mora.U maju smo isto isli zajedno na more.ovaj put ja sa njom i mojim ocem i sestrama.hvala puno

 • Odgovori
  11. jula 2017.

  Poštovani,
  Molila bih Vas na pomoći, ja kao majka putovala bi u inostranstvo u Sloveniju kod supruga sa kojim sam u braku, samnom bi isao i sin 4 godine, preko R Hrvatske. I dete i ja imamo biometrijski pasoš. Nemam saglasnost od supruga ali mi putujemo kod njega. Da li cu imati problema na granicnom prelazu, da li mi je potrebna saglasost od supruga? Postoje neke informacije da R Hrvatska ne trazi saglasnost drugog roditelja od 2015 ako su u braku i ako im je isto prezime, ne znam da li je to tačno.. i da li u R Sloveniji traze papir? Hvala unapred.

  Pozdrav.

 • Odgovori
  Ljilja
  12. jula 2017.

  Poštovani! Povela bih na more u Crnu Goru ,sina moga rođenog brata,koji ima 14 godina i živi u Hrvatskoj.Dete ima hrvatski i srpski pasoš.
  Kakvu saglasnost trebaju dati roditelji za njegovo putovanje.Ja imam srpski pasoš.Letovanje sam dobila na poklon pa Vas molim brz odgovor

  • Odgovori
   17. jula 2017.

   postovanje,htela bih da vodim cerkicu na odmor u cg,medjutim posto sam razvedena,dete je povereno meni,i znam da mi treba saglasnost bivseg supruga.posto uvek pravi probleme za taj dokument da li postoji mogucnost prelaska granice preko socijalne sluzbe i slicno?detetu je potrebno more iz zdravstvenih razloga,a on iz inata moze da se izivljava godinama

   • Odgovori
    admin Autor
    18. jula 2017.

    Ukoliko je dete dodeljeno Vama na staranje, ne treba Vam saglasnost. Srecan put!

 • Odgovori
  Sanja
  13. jula 2017.

  Brat i ja imamo nepunih 17 god..imamo hrvatske pasose…zivimo u Srbiji a isli bi u posetu kod oca u Nemacku…Da li je potrebna saglasnost oba roditelja..?molim vas da mi neko odgovori..

  • Odgovori
   admin Autor
   18. jula 2017.

   Posetite najbliyu stanicu MUP / a, oni ce Vam dati preciyan odgovor.

 • Odgovori
  Svetlana
  16. jula 2017.

  Postovani, moj suprug radi na brodu i za par nedelja ce doci do Kotora, pa bih sa cerkicom isla u Crnu Goru da ga posetimo. Da li nam je u tom slucaju neophodna njegova saglasnost i kako bismo je nabavili posto on nije tu? Unapred hvala na odgovoru!

 • Odgovori
  17. jula 2017.

  Postovani. Imam jedno pitanje za Vas. Dakle imam mladjeg brata koji ima 11 godina, i majka je ostavila punomoc na meni ( njegovoj sestri) da putuje sa mnom u inostranstvo (Hrvatsku), medjutim izbila mi je poslovna ponuda tako da necu moci da putujem, da li ja sada kada imam punomoc mogu da prebacim na moju baku? Da bi mogao sa njom da predje granicu. (Mama nije u Srbiji, radi u Nemackoj, ona je jedini staratelj) Hvala unapred

  • Odgovori
   admin Autor
   18. jula 2017.

   Baka ce morati da dobije punomoc.

 • Odgovori
  Oliver
  3. avgusta 2017.

  Poštovani,
  maloletno dete, treba da putuje zajedno sa tetkom u Austriju, dok bi se u povratku vratilo samo autobusom. Da li je u tom slučaju dovoljna samo jedna saglasnost za napuštanje zemlje ili je potrebno nešto i prilikom povratka.
  Hvala.

 • Odgovori
  Milica
  5. avgusta 2017.

  Postovani zanima me da li deca za ulazak u Makedoniju moraju da imaju pasos ili moze kao I za Crnu Goru na izvod

 • Odgovori
  Sasa
  6. avgusta 2017.

  Postovani. Sin moga brata od tetke je boravio kod nas (CH) dosao je avionom sa babom (uz saglasnast roditelja da sme da putuje sa njom). Sad bi/mora da se vrati avionom – sam, roditelji ga cekaju na aerodrumu. Decak ima 14 god. Problem?

 • Odgovori
  Miloslav
  7. avgusta 2017.

  Postovani,ja radim u Slovackoj a supruga treba da putuje sa sinom u Slovacku,dali je potrebna moja saglasnost

 • Odgovori
  Sandra
  9. avgusta 2017.

  Postovani,
  Interesuje me da li obrazac saglasnost roditelja za prelazak granice mozemo sami da napisemo u slobodnoj formi i navedemo oba deteta u sagnasnosti kako bi kod notara overili jednu saglasnost?

 • Odgovori
  10. avgusta 2017.

  Poštovani,
  Imam ćerku od 16 godina(uskoro 17) koja treba da putuje u Hrvatsku, sama, za par dana. Taj put je iskrsao, a s obzirom na to da je moj suprug trenutno na službenom putu u inostranstvu i ne postoje nikakve šanse da on pismeno pošalje potpisan formular za saglasnost, ona će ići bez saglasnosti. Da li mislite da je moguće da u najboljem redu pređe granicu? (Inače smo oboje obavešteni o putu i svojevoljno je puštamo) Hvala.

 • Odgovori
  Ardijan
  12. avgusta 2017.

  Postovani interesuje me za dete 16 godina napunio je ima licna kartu jel sme da prede granicu u makedoniju sam bez roditelja ?

 • Odgovori
  Helena
  11. oktobra 2017.

  postovani
  imam vise pitanja, ja zivim u Velikoj Britaniji. posedujem EU pasos i dvojno drzavljanstvo. od nedavno sam razvedena i starateljstvo je pripalo ocu sa tim da moraju da dolaze kod mene na raspustima dok se ne priviknu na ovaj zivot i tada ako su spremni mogu da dobijem starateljstvo nad njima, e sad moje pitanje je da li je moj bivsi muz u mogucnosti da im bez mog prisustva napravi vizu (spajanje porodice,poslala bih svu papirologiju koja mu je potrebna za to)? mislim ovo da uradim da ne bih morala da placam za vizu koja je preskupa, i da li meni treba saglasnost njegova iako imamo isto prezime u dokumentima? i da li istu moram da prevedem na engleski jezik?
  molim vas za hitan odgovor jer se blizi putovanje a ja nisam u mogucnosti da prisustvujem za izdavanje vize i td.

  Pozdrav

 • Odgovori
  Ema
  16. oktobra 2017.

  Imam 16 godina, sta mi je potrebno od dokumenata osim pasosa da idem sama u nemacku, avionom?

 • Odgovori
  18. novembra 2017.

  Imam sina od 5 godina,na razvodu braka dobili smo i bivsa supruga i ja podeljeno starateljstvo!Zanima me da li meni treba neki dokument kad prevodim dete preko granice!Hvala unapred

 • Odgovori
  Jelena
  20. novembra 2017.

  Postovani, nadam se da mozete da mi pomognete. Treba krajem godine da putujem sa detetom od 3 godine u Švedsku, muz je u inostranstvu, nikako ne moze da da saglasnost. Pasos je izdat dok je on bio tu, tada je i data saglasnost da dete moze da putuje, ako se ne varam. U braku smo, imamo isto prezime, istu adresu. Da li bih smela da krenem na put? Unapred hvala!

  • Odgovori
   admin Autor
   22. novembra 2017.

   Da.

   • Odgovori
    Jelena
    23. novembra 2017.

    Neizmerno hvala! Jako sam se uplasila kada sam shvatila da su karte rezervisane, a da nemam taj dokument. Ne bi skodilo da ponesem izvod iz knjige vencanih i potvrdu iz suda da nismo u brakorazvodnom postupku? Uostalom, najvaznije od svega je pitanje: da li imaju pravo da me vrate sa granice ili samo mogu da provere tako sto ce da pozovu mog supruga?

 • Odgovori
  Milos
  21. januara 2018.

  Postovani, trebao bih da putujem u Nemacku sledece nedelje, otac mi je tamo a majka ovde. Maloletan sam i imam 16 godina, Prvo bih pitao da li maloletan mogu da predjem granicu iako imam oba ovlascenja. A drugo pitanje je, posto mi je majka ovde,a otac tamo, sta treba da se navede u njenom ovlascenje a sta u njegovom. Hvala unapred 🙂

 • Odgovori
  Jovana
  30. januara 2018.

  Postovani,
  pocetkom marta najbolja drugarica (17) planira da dodje za Nemacku kod mene u posetu na nedelju dana. Ima srpski pasos pa me interesuje da li bi na granici bilo ikakvih problema i da li treba da dobije saglasnost od oba roditelja ili je jedan dovoljan? I kako najlakse da dodje do tog formulara za saglasnost.
  Hvala unapred!

 • Odgovori
  Petar
  1. februara 2018.

  Postovani,
  da li je za dete od 6 god. koje putuje turisticki u Bugarsku sa jednim roditeljem, potrebno da saglasnost drugog roditelja bude overana u konzulatu Bugarske?
  Unapred hvala

 • Odgovori
  Sanja
  25. februara 2018.

  Poštovani,
  Interesuje me da li mi treba pismena saglasnost supruga iz Engleske za putovanje u istoj zemlji? Naime on tamo živi i sada treba i mi da idemo ali ja nemam njegovu saglasnost pa me zanima da li mi treba pošto on nije u zemlji.
  Hvala na odgovoru.

 • Odgovori
  25. aprila 2018.

  Zanima me da li mogu preci granicu bez saglasnosti oca isla bi za Nemacku sa detetom od dve godine stim sto nisam vencana sa suprugom a dete se vodi na oca molim vas odgovorite mi jer mi je jako bitno..hvala

 • Odgovori
  Jelena
  6. maja 2018.

  Dragi,imam jedno pitanje.Naime samohrani sam roditelj decaku od 8 godina,planiramo ove godine na more.Danas smo saznali da bivsi muz i otac deteta nije u Srbiji i da se nece vratiti do zime,radi u Nemackoj.E sad kako da ja dobijem tu saglasnost,s tim da dete i ja nismo na istom prezimenu

 • Odgovori
  ivana
  30. maja 2018.

  postovani,treba mi informacija ja sam razvedena od mog supruga a dete putuje u grcku sa trenerom igraju turnir.Problem je sto je moj bivsi suprug u zatvoru, pa me zanima kakva je onda procedura.

 • Odgovori
  Milenko
  14. juna 2018.

  Postovanje..interesuje me da li je potrebna punomoc za decu,3 i 6 godina za putovanje iz Srbije u Nemacku u posetu kod oca..majka ih vodi..svi imaju pasose… hvala unapred

 • Odgovori
  Milos
  16. juna 2018.

  Poštovani,imam pitanje u vezi putovanja u CG , deca bi sama da idu na more, a sa njima ne ide niko stariji od 18 godina, da li je to moguce i ako jeste kako? Hvala unapred.

 • Odgovori
  Jelena
  26. juna 2018.

  Postovani,
  da li je za turisticko putovanje maloletnog deteta sa jednim od roditelja potrebna saglasnost drugogo roditelja za ulazak u R.Nemacku sa tranzitom iz Bugarske (avio let)? Ukoliko jeste, da li je dovoljno da saglasnost bude na srpskom jeziku i overena kod javnog beleznika ili je neophodno istu prevesti na nemacki jezik?
  Hvala unapred

 • Odgovori
  Milovan
  30. juna 2018.

  Poštovani,
  da li je potrebna saglasnost roditelja da deca od punih 17 i 18 godina samostalno pređu našu granicu, i prođu kroz Mađarsku, na putu do Beča. Deca poseduju biometrijske pasoše i samostalno su već putovala u Španiju 2017.godine.

 • Odgovori
  Darko
  20. jula 2018.

  Trenutno sam u inostranstvu,na kratko.Mojoj supruzi ne daju saglasnost za putovanje deteta na more bez mog prisustva.Sta treba uraditi ?

 • Odgovori
  Nikolina
  2. avgusta 2018.

  Postovani
  Dali je za putovanje maloljetnog djeteta u Tunis pored ovjerene saglasnosti oba roditelja neophodan i prevod iste i na koji jezik se radi prevod?
  Unaprijed zahvalna

 • Odgovori
  Sara
  7. avgusta 2018.

  MORAJ PRITI:

  Pozdrav svima Moje ime je Sara, hoću da vam zahvalim velikom dr Ogundeleu što mi je vratio moju sreću, vidio sam njegov kontakt na internetu još jedna dama koju je on ranije pomogao. Ne znam kako da izrazim ono što je učinio za mene jer je učinio više od VELIKA za mene, jer mi je vratio ljubavnika ne samo moj ljubavnik, već sada moj muž nakon što je raskinuo sa mnom već 6 godina. Stvarno cenim veliku pomoć koju mi ​​je dodelio i mislim da sam najsrećnija žena ovde na zemlji. Sretan sam što sam opet vratio mog čovjeka, sve što je učinio za mene bio je samo za 24 sata kakav je snažan čovjek, on je vratio mog muža koji je otišao 6 godina za samo 24 sata, zahvaljujem gospodine. Složio sam se s njim da delim svoj dobar rad na internetu, pa čak i na radio stanici. Ako želite da se zahvalite Dr Ogundele za mene ili vam je potrebna njegova pomoć, Dr Ogundele ima moć da reši bilo koji problem, možete ljubazno doći preko e-maila: ogundeletempleofsolution@gmail.com. Za WhatsApp i Viber Chat: +27638836445.

 • Odgovori
  vladimir
  15. avgusta 2018.

  Poštovani,

  Supruga ide sa decom u Crnu Goru sa dvoje maloletne dece. Da li je potrebna saglasnost? Napominjem da smo u braku.

  Hvala.

 • Odgovori
  vojislav
  11. oktobra 2018.

  moj unuk ima 13 godina zivi 7 godina u nemackoj kod oca koji ima jedini roditeljsko pravo pitanje je moj unuk zeli na raspust da dodje u srbiju iz nemacke bez pratnje oca koji je nosilac roditeljskog prava i koji je sprecen da doputuje sluzbeno odnosno radi u nemackoj takodje punih 7 godina, kako moj unuk moze da doputuje za srbiju da vidi svoju majku za vreme zimskog raspustamoze li ga dovesti trece punoletno lice i sta je njemu potrebno od saglasnosti