ROK ZA ZAMENU VOZAČKIH DOZVOLA ISTIČE 10.JUNA

0

Krajnji rok za zamenu vozačkih dozvola ističe 10. juna, a do sada je više od 3.000 ljudi podnelo elektronski zahtev za zamenu stare, papirne, za novu vozačku dozvolu u obliku plastične kartice.

Iz Direkcije za elektronsku upravu Srbije savetuju građane da zahteve za nova dokumenta podnose preko portala “eUprava”, da bi izbegli čekanje pred šalterima.

Usluga “eVozačka” je, kako je saopšteno, jedna od kompleksnijih na portalu “eUprava” i ima “izvesna ograničenja u upotrebi”.Za korišćenje te usluge neophodni su čipovana lična karta i čitač kartica.

“Vozačkoj je moguće pristupiti preko pretraživača “Internet Explorer”, a za elektronsko podnošenje zahteva neophodni su čipovana lična karta i čitač kartičnih dokumenata. Usluga ima izvesna ograničenja, i podnošenje zahteva preko eUprave nije moguće za vozače kojima je pravo upravljanja motornim vozilima ograničeno ili dozvola izdata na kraći rok po uverenju o zdravstvenoj sposobnosti. eVozačku ne mogu koristiti građani stariji od 65 godina života, kao ni oni koji pored stare imaju i vozačku dozvolu izdatu od strane druge države. Takođe, preko eVozačke moguće je podneti zahtev samo za izdavanje prve kartične dozvole”, napominje Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu i dodaje.

Stojanović napominje da se u ovom času procenjuje da će u naredne dve nedelje više od 180.000 vozača, koji još uvek nisu ušli u proceduru, podneti zahtev za izdavanje nove kartične vozačke legitimacije. Zbog toga je, kako kaže, važno da građani ne čekaju “poslednji čas”, kako ne bi napravili kolaps na šalterima ili Portalu.

eVozačka omogućava građanima, da bez dolaska u policijsku stanicu, zamenu vozačke dozvole izvrše putem Interneta. Nakon što je zahtev uspešno poslat preko Portala eUprava, a uplata taksi proknjižena, korisnik dobija informaciju da se njegova vozačka dozvola nalazi u policijskoj stanici, prema mestu prebivališta, i da može da je podigne.

Ova usluga u rad je prvi put puštena aprila 2014. godine. Od tada je uslugu MUP-a, eVozačke iskoristilo više od 8.000 korisnika nacionalnog Portala eUprava – u 2016. godini njih 576, a od početka 2017. do danas više od 4.000.

iKragujevac.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime