Reditelj Goran Marković gost FPNJ

0

Naš proslavljeni reditelj, pisac i profesor Goran Marković, biće gost Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini u okviru pratećeg programa 48. Dana komedije, u ponedeljak 25. marta 2019. u 17 časova.

Njegov opus čine neki od kultnih domaćih filmova: „Specijalno vaspitanje“, „Variola vera“, „Sabirni centar“, „Tito i ja“, „Turneja“ itd.; zatim pozorišni komadi: „Male tajne“, „Delirijum tremens“, „Vila Sašino“, „Majstori, majstori“, „Govorna mana“ i drugi.

Pokazao je i svoje glumačko umeće i to u filmovima „Specijalno vaspitanje“, „Balkan ekspres“, „Lijepe žene prolaze kroz grad“ i drugim. Kao pisac izdaje nekoliko radova, knjige „Češka škola ne postoji“, „Male tajne“ i „Tri priče o samoubicama“, zatim kratki roman „Tito i ja“ i dnevničku prozu „Godina dana“.

Dobitnik je više od 30 domaćih i stranih nagrada i priznanja za filmsko i pozorišno stvaralaštvo, među kojima su dve Zlatne arene u Puli, nagrada za najbolju režiju filma „Tito i ja” u San Sebastijanu, Gran pri za „Kordon” u Montrealu i Sterijina nagrada za najbolji savremeni tekst – „Turneju”. Dobitnik je i nagrade Vitez poziva za 2009. godinu i francuskog ordena umetnosti i književnosti 2012. godine.

Goran Marković kao profesor emeritus predaje režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a kao kolumnista piše za „Politiku”. Član je Evropske akademije za filmsku umetnost u Briselu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime