Badnja večera

Badnja večera je posna ali bogata. Na stolu treba da obiluju i slatka i slana jela da bi godina bila bogata. Tradicionalno se sprema pasulj, riba, pogača bez kvasca i obavezno suvo voće. Obavezan je i beli luk kome se pridaje magijski značaj, kao i med i orasi. Na stolu treba da se nađu i rumene jabuke, novac, kukuruz, pšenica i so a raznolikost i bogatstvo praznične trpeze simboliše želju za dobrim životom u kući.

Pogača se na početku večere lomi, domaćin uz čašu crnog  vina govori zdravicu.

Recept za posnu česnicu

Zamesiti  čvrsto testo od kilograma oštrog belog brašna,šolje ulja, 2 kašičice soli, kesice praška za pecivo i kisele vode koliko je potrebno. Oblikovati pogaču, staviti u podmazanu tepsiju, izbockati viljuškom i odozgo premazati slanom vodom. Odmoriti je u tepsiji oko  20minuta a zatim staviti u zagrejanu pećnicu i peći oko 30 minuta..

Salata od kukuruza i pasulja

250 gr crvenog pasulja

250 gr kukuruza šećerca

(I pasulj I kukuruz mogu iz konzerve)

Veza mladog luka ili jedan praziluk

So, biber

Maslinovo ulje

Limun

2

Ako kuvate pasulj i kukuruz ,odvojeno skuvati i dobro ocediti i ohladiti. Ako koristite iz konzerve, samo ocedite od tečnosti. Sipati u činiju, dodati seckan luk. Posoliti i pobiberiti po ukusu i preliti maslinovim uljem i limunovim sokom. Ostaviti u frižderu da se ohladi.
Goca Janjić

Nema komentara