Žena svom muškarcu treba da oprosti bezmalo sve. Oprostite mu sve neizgovorene reči i neprospavane noći, sve isplakane suze i to što vam je slomio srce. Oprostite mu što vas zapostavlja, što voli drugu, što vas ostavlja, što zaboravlja sve vama važne datume i dogadjaje.

Muškarac ima pravo da bude slobodan, hrabar i nezavistan. Što su oni neustrašiviji mi ih tada sve više volimo. Ali ono što je primarna obaveza svakog muškarca, kada je slabiji pol u pitanju, u svetu u kome živimo i kakvim ga poznajemo, jeste da nas štiti. Muškarci su prirodno jači, snažniji i krupniji od nas, a to svakako nije samo radi estetike. Njihova iskonska uloga jeste da nas štite i brane od svih opasnosti koje nam stoje na putu. Poneki predstavnik muškog roda, ponekad zaboravi svoju drevnu ulogu i ne samo da prestane da štiti ženu, već i sam doprinosi ugrožavanju njene bezbednosti, života, zdravlja i integriteta. Svaki muškarac koji je nečasno postupio prema ijednoj ženi, tako što je doprineo da joj bude izmaknuto tlo pod nogama, nije uvredio samo nju, već čitav ženski rod. Obaveza muškarca je da zaštiti sve slabije od sebe, a svakako i ženu koju više ne voli, a i onu koja sada pripada nekom drugom muškarcu. Svako drugačije vladanje i ponašanje je odraz kukavičluka, nečasnih namera, muškarca nedostojnog ženske naklonosti i pažnje.
Vašem muškarcu oprostite sve, ali nikada to, što je vašu bezbednost ili egzistenciju namernim postupanjem doveo u opasnost. Naša uloga u ovom svetu je da se brinemo o deci, o slabima, bolesnima, starima, o životinjama i svima onima kojima je naša briga potrebna. Da bi svoju misiju ostvarile potrebna nam je zaštita svih muškaraca koji žive u našem okruženju. Svaka od nas, ima celovito pravo na takvu vrstu pažnje, samim svojim rodjenjem. Muškarac koji nam to pravo uskrati, čini greh nama, sebi i čovečanstvu.

Biserka Jakovljević, psihoterapeut

Nema komentara