piše Biserka Jakovljević

fotoPortal Business Insider je sproveo anketu u kojoj je cilj bio ispitati pojavu seksa na radnom mestu. U anketi je učestvovalo preko 2500 ispitanika, što prestavlja značajan uzorak za objektivnost podataka. Naime 54% ispitanika je odgovorilo da je bar jednom bilo u seksualnoj vezi sa kolegom ili koleginicom, 35,5% je potvrdno odgovorilo da je u seksualnoj vezi bilo sa svojim nadređenim, a da je seks u kanselariji imalo 48,6% od onih koji su potvrdno odgovorili na prvo pitanje. Iz ovog se može izvesti zaključak da seks na radnom mestu nije tako retka pojava i da se mit o tome da su ovome najčešće skloni zaposleni u zdravstvu i u ugostiteljstvu dovodi u pitanje.

Ako tražimo razloge koji su doveli do uvreženog mišljenja o tome da je seks najčešći kod lekara i sestara i kod radnika u hotelijerstvu verovatno proizlazi iz činjenice da su im prazne sobe i kreveti zbog prirode posla dostupni, a njihovo radno vreme se odvija često u noćnim satima, ali ovo više možemo posmatrati kroz fenomenološku pojavu, jer smo često svedoci da se to prosto dešava u svim delatnostima.

Da bi se pokušao objasniti ovaj savremeni fenomen seksa na radnom mestu pre svega treba imati u vidu da on i nije toliko stvar modernog doba i da je istorijski bio zastupljen u skladu sa procesom ekonomskog razvoja.

Trećinu svog života provodimo na poslu, tu smo okruženi ljudima koje dobro poznajemo ili bar verujemo u to da ih dobro poznajemo. To su ljudi koji su sa nama prošli naše profesionalne, ne retko i lične krize, često nam pritekli u pomoć i na koje smo mogli da se oslonimo u teškim trenucima. Sa ljudima na poslu stvara se osećaj poverenja, poverenje dovodi do bliskosti, bliskost se može manifestovati kroz razne načine, naravno nužno ne dovodi do seksa, ali seks može biti jedna od manifestacija. Tako da danas imamo primere da su veze na poslu prerasle u uspešne brakove. Takođe postoji istraživanje koje govori o tome da su skladni brakovi veoma česti kod partnera koji se bave istim zanimanjem.

Seks na poslu ne proističe samo iz emotivno-psihološkog konteksta već često može biti sredstvo za napredovanje u poslu i zadobijanja određenih privilegija. Takođe postoje osobe koje na taj način zadovoljavaju svoje najrazličitije seksualne fantazije. Na primer, svest o tome da se osoba upušta u nešto zabranjeno i da postoji opasnost da bude otkrivena je ono što dodatno stimuliše i uzbuđuje.

Seks na radnom mestu fenomenološki možemo posmatrati kao emotivno-psihološku potrebu do primarne fizičke manifestacije, često je konbinacija različitih motiva i konpleksna je pojava.

Kada govorimo o ovoj pojavi moramo navesti i njene loše strane. Pre svega, posao svima nama predsavlja naše egzistencijalno uporište i svaka afera na poslu preti da nam ugrozi poslovnu klimu i ujedno našu egzistenciju. Takođe nakon okončanja bliskih odnosa sa kolegom ili koleginicom prinuđeni ste da delite isti životni i radni prostor i da održite solidnu poslovnu komunikaciju. Najbezbednije je poštovati staro pravilo da poslovni i privatni život ne treba mešati.

 

Nema komentara