piše Biserka Jakovljević, psihoterapeut

fotoGrčevito se trudimo da zadržimo posao koji radimo, stan u kom živimo, partnera i kada stvari ne idu u našu korist, kada nam deca porastu i žele da se osamostale trudimo se da ostanu sa nama, ni po koju cenu ne menjamo fruzuru, boju kose, prijatelje koji nam to odavno nisu, gomilamo stvari koje godinama nismo koristili, a čitav naš život je u stvari neprestana bujuca promena.

Promena je jedina stvar koja će se u budućnosti garantovano desiti u našem životu, jer ni samo naše telo nije isto kao što je bilo pre samo par godina. Rastemo, razvijamo se, stagniramo, starimo. Svesni smo promena ali ne želimo ih. One nam pričinjavaju bolna iskustva. Svaka promena unosi strah i nemir u naš život. Strah od nepoznatog i neizvesnog, strah da ćemo napraviti grešku i doživeti neuspeh. Trudimo se da budemo oprezni i da igramo na sigurno. Sebe čuvamo od poraza. Život nas često iznenadi i taman kad pomislimo da je sve kako treba, nešto iskrsne, dodje do promene i stvori se problem.

     Žašto je život je satkan od promena? Suština je u neprestanom kretanju energije. Sve oko nas i mi kao deo makrosistema, u neprestanom smo procesu kretanja. Kretanje stvara prelazak energije iz jednog oblika u drugi. Ovo je svima blisko kada razmišljamo o prirodi i živom svetu, ali je potpuno apstraktno i nedokučivo kada treba sagledati iz društveno-psihološkog okvira.

Na psihološkom planu mi uvek želimo, da se ono što nam u ovom trenutku ne odgovara promeni i to što pre, a ono sto je po našoj meri ostane zauvek. To je uslovljeno time što je svaki čovek u većoj ili manjoj meri egocentrično biće ili drugačije rečeno sebe uvek stavlja u centar sveta koji ga okružuje.

Šta možemo da uradimo da bismo ublažili negativan efekat promena koje nas čekaju u budućnosti? Prvo, što možemo, jeste da ih sami stvaramo. Možemo da osmislimo promene, da ih planski uvodimo u svoj život i da predvidjamo posledice. Najboje je kada sami pristupimo menjanju. Na ovaj način ublažavamo negativan efekat, jer delimično možemo da kontrolišemo.

Kada se promena desi bez najave i stvara nam bol, patnju, problem uvek je dobro pronaći i onaj mali, ali dobar, efekat koji ona nosi sa sobom. Pokušajte da pronadjete nešto dobro i korisno što vam nova situacija donosi, ma koliko sve izgleda bezizlazno.

“ U svakom porazu ja sam video deo slobode i kad je gotovo za mene, znaj, tek je počelo.” Milan Mladenović

2 Komentara

 • Odgovori
  Tanja
  1. novembra 2014.

  Draga Biserka, ovaj tekst ti je divan i rado sam ga podelila na fejs stranici Savetovalista Komunikacije. Samo nastavi tako divno da pises posto definitivno imas sta da kazes.

  • Odgovori
   Biserka
   1. novembra 2014.

   Hvala Tanja