piše Biserka Jakovljević, psihoterapeut

bisaaaMnoge moje prijateljice i mnoge klijentkinje često se nadju u sličnim životnim situacijama. Naime, upoznaju muškarca za koga im je od samog početka jasno da im se jako dopada, krene onaj period medjusobnog upoznavanja i udvaranja, taman postanu svesne da su se zaljubile, a on se odjednom više ne javlja. Kliše koji se nebrojano puta desio. Zašto?

Da bi odgovorila na ovo pitanje neophodno je zamisliti daleku prošlost i vreme u kome su muškarci bili lovci, živeli smo u pećinama i život je bio krajnje jednostavan. Nije bilo telefona, niti drugih modernih stvari koje više komplikuju naš život nego što nam ga olakšavaju.

Život muškaraca je neretko bio izložen stradanjima tokom lova, u borbama, ratovima ili plovidbom na otvorenim morima. Nastupila bi tužna vremena u kojima je muškaraca bilo u mnogo manjem broju nego žena. Neki su mišljenja da i danas muškaraci manjkaju, bar onakvi kakvi ženama trebaju. Da bi se ljudska vrsta održala, postalo je društveno prihvatljivo ponašanje u kome jedan muškarac, u isto vreme, ima više partnerki. Sama biologija muškarcu omogućava da više žena u isto vreme sa njim može da zatrudni, dok žena može da nosi jednog potomka od samo jednog muškarca i to puno meseci.

Verovali ili ne, u današnjem muškarcu živi njegov predak, pritajen lovac, koji voli da lovi žene sa istom strašću kao on nekada životinje. Muškarci u svom ličnom obrascu još uvek imaju zapisane modele po kojima teže da osvoje što veći broj žena, da bi obezbedili što veći broj potomaka. Naravno ovo su samo rudimentalni ostaci koji se svesno ne ispoljavaju i postoje kao deo kolektivnog nesvesnog. Na ponašanje jednog čoveka utiču individualni resursi, modeli vaspitanja, zahtevi društva, istorijski kontekst i još mnogo toga, ali i kolektivno nesvesno pamćenje.

Ako je muškarcu toliko važno da iznova osvaja, a za trajno vezivanje nema kapacitete, zašto žena po svaku cenu žudi za vezivanjem? Žene takodje nesvesno poseduju rudimentalne ostatke u kojima kratka avantura uglavnom ne može glatko da dovede do trudnoće. Da bi obezbedile svoju trudnoću moraju partnera da zadrže dovoljno dugo pored sebe. Ako im taj prvi korak uspe, sledi novi izazov, jer dok nose potomke su trome i ranjive tako da je prisustvo partnera jako poželjno. Da ne govorimo o tome koliko je muškarac ženi neophodan dok odgaja decu. Generalno žene uvek vrebaju zgodnu priliku da pridobiju muškarca koji će se za njih vezati i koji će im obezbediti sigurnost. Razlog zbog kojeg su žene često povredjene u emotivnim vezama leži uglavnom u njenoj spremnosti da učini sve za muškarca da bi on ostao dovoljno dugo sa njom.

Naravno moderno doba ima svoje trendove i sasvim drugačije zahteve, sve veći broj žena svesno odlučuje da samostalno živi i odgaja decu.

Drage moje, ne očajavajte i ne zurite u svoje mobilne telefone. On se jednostavno neće javiti. Muškarcu zadovoljstvo predstavlja čin samog osvajanja i lampica za beg se pali, čim nešto počne da liči na ozbiljno vezivanje. On uostalom i nije bio za vas, jer nije mogao da odgovori vašim potrebama.

Nema komentara