Devojkama su dijamanti najbolji prijatelji, naslov je pesme velikog holivudskog ostvarenja Muškarci vole plavuše u kome je zaigrala nezaboravna Merilin Monro. U ovom kultnom filmu, pedesetih godina prošlog veka, pomenuta zanosna plavuša izvodi muzičku numeru u kojoj doslovno stoji “Kada se te bitange vrate svojim suprugama, dijamanti su najbolji prijatelji devojke.”

U popularnoj seriji Sex and the City, lik slobodoumne i nestalne Samante Dzons, nakon jednog pomirenja sa bezočnim lažljivcem Ričardom, inače vlasnikom lanca njujorških hotela, dobija na dar prsten sa velikim žutim dijamantom. Pokazivajući ga i hvaleći se svojoj drugarici, Keri, Samanta izgovara: “Sada mi barem neće biti krivo kada budemo raskinuli, ostaje mi dijamant.”

Dijamanti su hiljadama godina simbol bogatstva, čistote, posvećenosti i vernosti. U psihološkom značenju dijamanti simbolišu same muškarce. Reč dijamant potiče od grčke reči adamao, što u prevodu znači najtvrdji. Slučajno ili ne u samom korenu reči možemo primetiti ime prvog muškarca, Adama. Dijamanti se isključivo mogu seći i brusiti uz pomoć drugih dijamanata, isto pravilo važi i za muškarce.

Ovaj skupoceni, dragi kamen se ističe, poput nekog predstavnika muškog pola, koga krase viteške osobine, po svojoj jasnosti, neustrašivosti, nepobedivosti, snazi i probojnosti. Pravi muškarci su poput dijamanata, što se više bruse to su lepši, vredniji, snažniji i neustrašiviji. Valjda u tome i leži razlog zbog kojeg su danas oni pravi tako retki i dragoceni.

Biserka Jakovljević, psihoterapeut

 

Nema komentara