Mala crna haljina je jedinstven odevni predmet za koji se slobodno može reći da zasigurno pristaje svakoj ženi, različitoj građi tela, bilo kom godišnjem dobu ili vremenskim uslovima, uklapa se u sve modne stilove, nezavisno od uticaja modnih trendova. To je po svemu sudeći jedan univerzalani deo garderobe, ali gledajući jednu malu crnu haljinu kao zaseban odevni predmet, lako primećujemo svu njenu posebnost i izuzetnost.

Mala crna haljina je neprolazni klasik koji se može obući gotovo u svim prilikama i može se nositi uz gotovo sve druge odevne predmete, ali njena neophodnost nije ono na njoj najvrednije. Najmagičnije u vezi ove haljine jeste što ženi koja je ima na sebi, naglašava obline i crte lice. Stavlja akcenat na oči, kosu, noge, stas… Pored svega nabrojanog, haljina ponajviše ističe ličnost jedne dame, njen karakter i lepotu koju ona nosi u sebi.

Mala crna haljina je vanvremenska kreacija velike kreatorke Koko Šanel (Coco Chanel). Šanel je savremenoj ženi, na sebi svojstven način, podarila neprolaznu eleganciju, sofisticiran stil i decidiranu seksipilnost. Tridesetih godina prošlog veka konačno je istorijski iznedren trenutak u kome su žene imale mogućnost da kažu „ne“ dugim suknjama, jezivo bolnim korsetima, volanima, strogom vaspitanju i drštvenim stegama. Stvoreni su političko-socijalni uslovi za afirmacijom ženske ekspanzije. Mala crna haljina jeste značajan modni iskorak, ali je istovremeno i mnogo više od toga. Ona je u svojoj suštini iskazan jasan politički stav. Stav u kome žena podiže svoj glas u cilju ostvarivanja svojih prava na trnovitom putu borbe za ravnopravnost. Žene su zahvaljujući ovoj haljini, dobile mogućnost da bez obzira na svoj društveni status i materijalne prilike izgledaju otmeno i elegantno.

Žena u pripijenoj maloj crnoj haljini je poput grčke statue, neponovljiva je božanska kreacija iskazana u svojoj punoj lepoti. Ova mala haljina je u svojoj biti simbol ženske emancipacije, slobode i nezavisnosti.

Biserka Jakovljevic, psihoterapeut

 

Nema komentara