Ova kolumna se razlikuje od ostalih po tome što ću vam na samom početku zadati jedan jednostavan test: Zamislite sebe u situaciji da imate dovoljno finansijskih sredstava da do kraja života ne morate da radite. Raspolažete bogatstvom koje vam omogućava da ne morate da brinete o svojim računima. U materijalnom smislu imate sve što želite. Zapravo, vaš jedini problem je taj što se previše dosađujete. Toliko vam je dosadno da ste shvatili da nečim ipak morate da se bavite. U ovakvim životnim okolnostima koje bi to bilo vaše zanimanje?

  1. Ako ste na test odgovorili na način da je ono isto ili veoma slično zanimanju kojim se trenutno bavite, može se zaključiti samo jedno: vi ste izuzetno srećna osoba.
  2. Ako se vaš odgovor vidno razlikuje od vaše trenutne životne situacije, vreme je da konačno smanjite raspon između ličnih želja i realnih okolnosti. Kako?

Odgovor koji ste dobili ovim testom oslikava vašu želju, snagu i strast. Za postizanje uspeha ova tri činioca su neophodna, ako oni nedostaju uspeh će izostati. Uspeh jednostavno nije moguće ostvariti bez da ga po izuzetno visokoj ceni želimo.

Život kakav za sebe priželjkujemo proizvod je naše mašte i ne postoji osoba na ovom svetu koja u potpunosti živi život onakav kakav želi. Naša stvarnost ima jednu divnu osobinu, a koju često zaboravimo, ona je zapravo izuzetno sklona promenama.

Da bi podigli kvalitet svog života neophodno je približiti se onome što želimo. Nikada ne bih savetovala da redukujete svoje snove na način da svoje težnje menjate za neke ostvarljivije. Samo istinske unutrašnje težnje jesu one prave strasti koje nas greju u trenucima kada nam stvari ne idu na ruku. U danima kada ređamo neuspehe ono jedino što nas teši jeste pomisao da ćemo jednog dana, u budućnosti, brati slatke plodove. Uvek je korisnije menjati sadašnje životne okolnosti. Nerealno je očekivati da ćemo u potpunosti živeti scenario iz snova, ali svakog dana se malim korakom možemo približiti onome što želimo. Male promene čine naše življenje kvalitetnijim mnogo više nego što smo u stanju da razumemo.

Jednom kada čovek pronađe svoju strast otkriva sve ono što ga pokreće, dobija na dar posebnu vrstu energije, koja postaje moćno gorivo za realizaciju najfantastičnijih ambicija.

Biserka Jakovljević, psihoterapeut

Nema komentara