Dočekali smo obe Nove godine, Badnji dan, Božić, Materice, Svetog Nikolu i još štošta nešto. Nezaobilazno nas proganja misao da krećemo u nešto novo i da su nam u to ime neophodni sasvim sveži planovi. Naši planovi se nažalost najčešće pretvaraju u spisak odluka koji po pravilu ostaje samo kratkoročno izlistan i koji će se brzo zaturiti u nekoj od fijoka naše podsvesti. Hajde da ovog puta uradimo nešto drugačije! Hajde da ne razmišljamo o svojim odlukama, planovima, željama, zabranama hajde da se fokusiramo isključivo na svoje navike!

Svi imamo mnoštvo navika i neke od njih su svakako dobre, ali ima onih izuzetno po nas štetnih. Ako uspemo da se oslobodimo bar jedne loše navike mi ćemo neizostavno podići kvalitet svog života na znatno viši nivo.

Šta su to zapravo navike?

Navika je naučeni oblik ponašanja koji se formira ponavljanjem kroz isvestan vremenski period. Kada se jedno naše izdvojeno ponašanje ponavlja tokom vremena u jednom trenutku o njemu prestajemo da razmišljamo i pre ili kasnije nas napušta potreba da vrednujemo da li je ono samo po sebi dobro ili loše. Navika je naš lični autopilot kojim se prepuštamo tokom leta da bi ga učinili što prijatnijim. Jezdimo bez potrebe da se pitamo kuda nas zaista sve to vodi. Jednom kada doletimo do određene destinacije postavljamo sebi pitanje: kako smo to i zašto pobogu dovde dogurali.

Zašto su navike loše po nas?

Navike su korisne u situacijama kada nismo u mogućnosti da intezivno razmišljamo o kontekstu prostora, vremena i kauzalnosti u kojima se trenutno nalazimo. Korisno je i neophodno ponekad mozak pustiti da radi šta on želi, a on po svemu sudeći ne želi da se bez veće potrebe opterećuje. Problem nastaje onda kada navike utiču preko svake mere na naše mišljenje. Navike su destruktivne kada im se previše prepuštamo, kada nedovoljno procenjujemo prirodu situacije u kojoj se nalazimo i kada dozvoljavamo da zavladaju našim životom. Što su navike prisutnije u našem svakodnevnom ponašanju to je kvalitet našeg života lošiji.

Za što uspešniji početak Nove godine dovoljno je doneti samo jednu jedinu odluku: uložiću trud i oslobodiću se svoje loše navike. Ovo je proveren, brz i efikasan način uz pomoć kojeg poboljšavamo svoje lično zadovoljstvo. Oslobađanje od jedne navike podrazumeva mukotrpan i bolan proces. Naš mozak se tako lako ne odriče svojih povlastica.

Jednom kada se oslobodite svoje loše i stare navike uvidećete u čemu vas je ona toliko sputavala i najednom ćete osvestiti svu dobrobit njenog nepostojanja. Oslobađanjem mi menjamo način razmišljanja, uvodimo sasvim novu dimenziju gledanja na stvari koje smo koliko juče podrazumevali. Pružamo šansu svojoj kreativnosti, razlog tome je što drugim očima sve različito vrednujemo.

Biserka Jakovljević, psihoterapeut

 

Nema komentara