Da li svako od nas samostalno boji i interpretira svoju budućnost? Ako imamo dovoljno vere u lepu i sjajnu budućnost da li će nam život biti naklonjeniji?

bisaaaKada ljudi govore o nekom dogadjaju iz svoje prošlosti, on je uvek obojen i lično interpretiran, tako da dve osobe po pravilu različito opisuju neko svoje zajednički doživljeno iskustvo. Život u sutrašnjem danu, danas je za nas budućnost, a već sutra je neminovno naša sadašnjost. Svakodnevna vera u bolje sutra, energetski oplemenjuje našu sadašnjost i našu budućnost. Svakodnevno osećanje tuge, razočarenja, nepoverenja u ljude i vlastite vrednosti, energetski prazni i sputava.

Irska narodna bajka o čarobnom pasulju Jack and the Beanstalk, priča je o dečaku koji odlazi na pijacu i koji sav svoj skromni imetak menja za zrno pasulja. Dečakov otac postaje zbog toga jako ljut, jer preživljavaju veliku glad i u besu baca zrno u dvorište. U toku noći, dok mirno spavaju, iz zrna izrasta stablo visoko do neba. Dečak ujutru, videvši ogromno drvo, penje se uz njega i negde visoko nailazi na zamak u kome živi strašan div. Nakon neizvesne borbe i raznih prepreka i iskušenja, dečak uspešno savladava i nadmudruje diva. Vraća se svome ocu, noseći sa sobom kokošku koja nosi zlatna jaja.

Zrno pasulja u ovoj priči jesu naše ideje. Zrno predstavlja samu viziju naše budućnosti. Ono se slobodno razvija i raste samo ako smo hrabri i ako verujemo. Ideja o onome što želimo da postignemo je vrednija od svega materijalnog što posedujemo. Ako ideju koju imamo ne cenimo i ne vrednujemo dovoljno, onda je ona teško ostvariva.

Jedino ono zrno za koje bi menjali sve što imamo, jer nam je toliko dragoceno i zato što sama pomisao o lepoti njegovog ostvarenja ispunjava zadovoljstvom, penje nas do samih vrhova čarobnog stabla i do najsladjih plodova.

Biserka Jakovljević, psihoterapeut

 

 

 

Nema komentara