Prošle nedelje sam u jednom lokalnom frizerskom salonu provela vreme u prijatnom razgovoru sa jednim uglednim psihijatrom. Da, zvuči pomalo nestvarno. Sedele smo tako na tirkiznom kauču, jedna do druge, ćaskajući o svemu i čekajući da dodje red i na naše ulepšavanje. Tokom razgovora ova fina gospodja mi je rekla nešto jako važno: ”Najednostavnija psihoterapija je promena frizure.” Da zaista, žena je sasvim u pravu.
Uvek kada sam imala potrebu da unesem neku veliku promenu u svoj život menjala sam frizuru, a neretko i samog frizera. Promene u izgledu, posebno na glavi su jako efektne, korenite i uočljive. Fizički izgled je ono prvo što ljudi vide na nama i on predstavlja onu primarnu informaciju u procesu komunikacije sa drugima.
Način na koji vidimo sebe jako je važan za naš osećaj samospoznaje i samoostvarenja. Mišljenje o nama samima jeste samo naše, ali je formirano u velikoj meri i na osnovu komentara drugih ljudi. Često pozivamo druge da sude o našem izgledu i teško nam pada kada on nije prihvaćen na način na koji priželjkujemo.
Čovek je kompleksno biće i svaka fizička promena uzrokuje promenu na psihičkom, ali i na emotivnom nivou. Jutarnji pogled u ogledalo, u kojem najednom vidimo sebe u sasvim novom izdanju, daje veru da će se celokupan naš život promeniti i učiniti boljim. Postoje naravno i oni koji teško uvode promene u svoj izgled, oni koji se teško prepuštaju nepoznatom i neizvesnom. Upravo oni, najbolje je da krenu u promene, polazeći baš od frizure. Kosa je sama po sebu u stalnom procesu transformacije i ako u trenutku nismo najzadovoljniji njenom formom, bojom ili dužinom, znamo da će se to vremenom u svakom slučaju promeniti.
Svaki dobar i iskusan frizer je svestan svog značaja i važnosti u životu jedna žene. Jednom prilikom me je moj dragi frizer zatekao u jednom drugom salonu, na stolici ispred ogledala svog kolege. Bio je zatečen i gledao me je nemo i zgranuto. Šta sam drugo mogla nego da mu kažem. Izvini Ljubavi, malo te varam! Nakon čega su se njih dvojica pogledala prasnuvši u smeh.
Procenimo li da promenu želimo i da smo za nju spremni, sledeći važan korak je da promena frizure bude radikalna. Na taj način svom okruženju šaljemo signal da smo proces transformacije započeli i svu pažnju zadobijamo, u jednom kraćem ali za nas stimulišućem periodu, tako što će pozornost drugih biti okrenuta ka nama. Prvi korak u ovom procesu tranzicije je najvažniji i treba da bude vidljiv i upečatljiv. Uspešno savladana ova faza daje osećaj samopuzdanja i eto nas spremni smo za drugi korak, za dalje promene, teže i zahtevnije izazove.

piše Biserka Jakovljević

Nema komentara