piše Biserka Jakovljević

fotoMnoge mlade devojke postavljaju mi pitanja o tome, kako da nadju momka ili kako da se udaju. Ja ne znam šta da im odgovorim, već uvek ispričam svoju priču.

Nakon sto sam upoznala svog muža izgovorila sam ultimativno sledeću rečenicu. Ako želiš sa mnom da se zabavljaš moraš prvo da me oženiš. On je naravno pokušao da izbegne sudbinu, tako što mi je bezuzpešno objašnjavao kako bi bilo bolje da se prvo zabavljamo, da se što bolje upoznamo, pa da spontano nastupi pogodan trenutak kada ćemo ući u brak. Pošto nisam od izrečenog odstupala, morao je da pristane i evo nas zabavljamo se već petnaest godina. Ovo nije savet, niti dobar primer, već samo ilustracija, da je ljubav lutrija i da od samih životnih okolnosti zavisi kakvog ćemo partnera dobiti i kakva će nam ljubav biti.

Pored hazarske strane ljubavi, ona je i vaša kreacija. Vi kreirate stvar od samog početka. Od samog izbora. Negujete ili gušite ljubav, činite da se razvija u ovom ili ovom pravcu. Donosite odluku kada je kraj svemu ili odlučujete da ostanete u nečemu što vam ne odgovara.

Svi mi želimo da budemo voljeni i želimo da naš partner bude vredan nas i naših osećanja. Želimo najbolje za sebe i biramo partnera sa verom u sjajnu budućnost. Zaljubljeni smo i život nam liči na pesmu, a naš partner na osobu bez mana. Zaljubljenost je prelepo osećanje, ali ima jednu lošu stranu, da ume da nestane bez upozorenja i da razori, u trenutku, sve ono u šta smo slepo verovali. I šta tada? Ako nekoga istinski volimo onda prihvatamo i njegove loše strane . Ljubav je složenije, sadržajnije i postojanije osećanje od zaljubljenosti koja je eterična i prolazna. U iskrenoj ljubavi nema mesta razočarenju, jer poznajemo mane svog partnera i unapred smo sebe, na neki način, pripremili na situacije kada one dodju do izražaja. Najveća laž u kojoj možemo biti, a koja je vezana za našu ljubav, jeste da će sve uvek biti divno i da je naš partner dužan da nam to po svaku cenu obezbedi.

Kako znati da je ljubav prava? Odgovor se nalazi u vašem unutrašnjem doživljaju. U osećaju da je vaša veza, brak, ljubav ili bilo šta drugo tome slično, ono što vas ispunjava. Za taj odnos ste jedino vi kompetentni i merodavni da date kritiku.

Postoje ipak neka univerzalna pravila, koja ako usvojite i primenite, nikada vas ne mogu odvesti na pogrešan smer. Pravilo je, da osoba koja doprinosi vašem ličnom rastu u razvoju, u bilo kojoj fazi života da se nalazite, jeste osoba za vas. Ako je vaš partner suprotno od toga, bilo da ste osoba ženskog ili muškog pola, ako ne samo da ne doprinosi razvoju vaše ličnosti, već je i u većoj meri sputava, sasvim sigurno to nije ljubav u kojoj će vaša individualnost osetiti satisfakciju u bilo kom smislu.

Postoje još po neka pravila, ali o tome nekom drugom prilikom.

Nema komentara