Nedavno sam upoznala simpatičnu gospođu koja je pričala o tome kako se udala u svojoj šesnaestoj godini, delovala je zadovoljno i srećno i bila je puna saveta o tome šta je prava ljubav. Bila sam pomalo šokirana. Šta neko ko je u svojoj šesnaestoj uplovio u bračne vode zaista zna o pravoj ljubavi?

Na pismenom iz matematike u drugoj godini srednje škole dobiješ neki stvarno težak zadatak, satima pokušavaš da dođeš do rešenja, ne ide. Od rešenja si sve dalje, a sve bliže svom očaju, zato što ćeš čitav raspust provesti u kući zbog loše ocene. Šta ti preostaje? Samo to da se vratiš na gradivo iz petog. Da se iz početka posvetiš matematici njenim zakonima, formulama i teoremama, utvrdiš polako gradivo iz šestog, sedmog, osmog pa pomalo kreneš da kapiraš i onaj nerešivi zadatak.

Ima dece koja marljivo uče od početka školovanja, na vreme ispunjavaju svoje radne obaveze, vole školu i njoj su posvećena, podrugljiivo ih nazivaju štreberima. Ljubavni štreber je ona gospođa sa početka priče.

Prava ljubav je slična matematici zato što je za obe neophodna istrajnost, strpljenje, mudrost i zrelost. Matematiku srećom lako možeš da izbegneš tokom života, dovoljno je da se preusmeriš na neko zanimanje od društvenog značaja. Ljubav i ljubavne neuspehe gotovo je nemoguće zaobići.

Neuspesi na ljubavnom planu proganjaju čoveka sa istim neprijatno nesnosnim osećanjem i u dvadesetoj i u tridesetoj i u sedamdesetoj. Šta nam je činiti? Verovali ili ne neophodno je vratiti se na gradivo iz petog. Šta je u ljubavi gradivo iz petog? Biti iskren, nevin i pun poverenja. Iskren najpre prema sebi, ali i prema drugima. Ljubav se usložnjava, slično matematici, i zahtevi pred nama postaju sve teži za rešavanje. Ako ne poznajemo osnovne računske operacije teško da ćemo bilo šta postići. Ako ne posedujemo bazičnu iskrenost naš uložen napor ili bilo koja žrtva koju prilažemo, učini će se nedovoljnom. Jedino što dobijamo zauzvrat jesu neuspeh i stid.

Neko sa šesnaest godina sa lakoćom rešava vektorske zadatke, a neko sa pedeset ne zna ni tablicu množenja. U ljubavi ste ili prirodni talenat i sa šesnaest vam je apsolutno sve jasno ili ostajete apsolutni početnik čitavog svog života.

David Bowie je to i opevao u velikom muzičkom hitu kultnog filma Absolute beginners.

Biserka Jakovljević, psihoterapeut

Nema komentara