bisaaaKao psihoterapeut i solidan poznavalac drevne feng shui veštine, dozvoliću sebi slobodu, da na ovim redovima istražim i pronadjem vezu izmedju ove dve naizgled sasvim razlićite stvari. Izmedju feng shuija i psihoterapije.

Krenimo od samog značenja reči feng shui, a to je vazduh i voda. Ako bi otišli korak dalje u pokušaju da pronadjemo spregu sa psihologijom onda bi simbolično voda predstavljala emocije, a vazduh komunikaciju.

Feng Shui je nastao u Kini, pre mnogo vekova i isključivo su aristokratske porodice imale ekskluzivno pravo da koriste ova tajna znanja. Smatralo se da je to njihova prednost, u odnosu na sve one koji ova znanja ne poseduju i ne dozvoljeno praktikovanje kažnjavano je smrću. Dobro čuvana tajna se ipak proširila po čitavom svetu i danas je u većoj ili manjoj meri dostupna svima. Feng Shui uči da težimo harmoniji sa prirodom i da živimo u skladu sa njenim pravilima, kako bi nam život bio lepši i uspešniji. Ova stara kineska veština govori o tome, kako da stvorimo što zdravije okruženje i kako što bolje da uredimo svoj životni i poslovni prostor. Teži da iznadjemo načine da prepoznamo energetske prepreke i blokade u našem okruženju, a nakon toga i da pokušamo da ih otklonimo.

Psihoterapijski proces takodje vodi ka pokušaju oslobadjanja energetskih blokada, ali unutar naše psihe, nastalih usled potisnutih, neprijatnih, često traumatičnih sadržaja, nerešenih odnosa, gubitaka… ona se bavi okruženjem, ali okruženjem u društveno-socijalnom smislu, prvenstveno se misli na porodicu i na odnose u njoj, ali i na šire okruženje u kome obitavamo.

Obe veštine govore da treba živeti u skladu sa prirodom. Današnjim načinom života otudjeni smo od prirode koja nas okružuje, ali i od svoje sopstvene. Obe škole kao svoje ciljeve postavljaju sklad, jednostavnost, duševni mir, spokoj. U oba učenja pronalazimo zahtev da se odbaci sve ono što nam donosi štetu, nemir, što nam predstavlja opasnost, stvara brige i remeti naše fizičko i psihičko zdravlje. To nije lako postići ni u jednom ni u drugom konceptu. Ljudi se teško odriču i okrznute šoljice iz koje ispijaju jutarnju kafu i emotivne veze u kojoj odavno nema komunikacije.

Proces čišcenja može se naučiti. Potrudite se da prepoznate šta je to što vam šteti. Budite hrabari i dajte sebi dozvolu da nešto svoje odbacite. Razumite prirodu svog bola zbog odbacivanja i gubitka. Zašto je to važno? Proces čišćenja je ključ, jer tako se stvara dobro tlo, jaka baza, to predstavlja zaštitu i sigurnost za nove stvari u budućnosti.

Biserka Jakovljevic, psihoterapeut

Nema komentara