bisaaa Šetam tako gradom sa svojim mužem u malo kasnijim satima, negde u samom centru susrećemo tri devojke u ultra minićima, na visokom štiklama i u neverovatno tankim čarapama. Prizor i ne tako čudan, da nije mesec februar, debeo minus i vetar koji šiba. Gledamo se nemo i zabrinuto i sami imamo žensku decu i pitamo se, svako za sebe, da li da se obratimo tim promrzlim devojkama, ali ipak samo zgranuto i nemo prolazimo.

Ono što mnoge i zrele žene ne znaju o svom telu, a što je jako važno, jeste da se svaka od nas radja sa odredjenim brojem jajnih ćelija. Jajne ćelije miruju unutar našeg tela i naš je zadatak da ih brižljivo čuvamo, što bolje umemo, sve dok ne dodje trenutak za njihovu oplodnju. Nove jajne ćelije se ne mogu stvoriti, niti one koje posedujemo poboljšati. Naprotiv, puno stvari može pogoršati njihov kvalitet, a to su infekcije, bolesti, povrede, rani seksualni odnosi, abortusi, hladnoća, stres, zračenja, lekovi, hemijske supstance, loša ishrana, anoreksija, gojaznost i još mnogo toga.

Pre jedno desetak godina vladala je masovna moda, na našim prostorima, da devojke nose spuštene farmerice i kratke jakne, pri tom su im u sred zime stomak i ledja bili potpuno goli i hladnoći izloženi. Zahvaljivala sam Bogu, u tim trenucima, što nisam devojka i što ne moram da furam modne trendove po svaku cenu. Danas srećom, ne vidjam devojke po jezivoj zimi sa golim stomacima, ali noge u najtanjim finim čarapama česta su pojava. Istina, ovaj način oblačenja u cilju privlačenja muške pozornosti, nije karakteristika samo današnjeg doba, žene na ovim prostorima, to ponosno nose, još od vremena nastanka mini suknje i tadašnjih takozvanih najlon čarapa. I sama sam to često oblačila, po neizdrživoj hladnoći, ali me je srećom na vreme opametila jedna davna Nova godina i upala jajnika i bešike uz užasne bolove i krvarenja. I meni su, naravno mnogo puta govorili da se utopljavam i da se čuvam, ali proklestvo žena sa ovih prostora je, da su za dobar izgled spremne da se podvrgnu i neopisivo bolnoj torturi.

Ako po svaku cenu ne želite da se odreknete ultraminića i štikli i pored jezive ciče napolju, znaj te, da i za to postoji rešenje. Uvek možete čizme i toplu garderobu skinuti pošto dodjete na željeno mesto izlaska i izloženosti pogledu do koga vam je stalo.

Biserka Jakovljević, psihoterapeut

Nema komentara