bisaaaDanašnje žene su rastrzane izmedju kuće, posla, školovanja, karijere, dece i same svesne, da ne mogu u isto vreme da budu podjednako uspešne na svim poljima. Tada se stvara osećaj krivice, nezadovoljstvo, kriza identiteta. Ono najpogubnije u svemu je što se odražava u vidu krize braka i porodičnih vrednosti. Sve kasnije se stupa u bračnu zajednicu, žene sve kasnije radjaju decu, porodice imaju manji broj potomaka, briga o pokoljenju više nije prioritet, brak kao institucija preživljava veliku krizu i postavlja se pitanje, da li će u budućnosti porodica opstati u formi u kojoj je poznajemo.

Kada bi slavne, ponosne feministkinje znale, a koje su nekada zarad naše slobode, na trgovima spaljivale brushaltere i veštačke trepavice, koliko danas koristimo botokse, hijalurone, silikone, umetke, ekstenzije, sočiva, dodatke, nadogradnju i ostala čudesa, pomislile bi, da je njihova borba bila uzaludna. Više nego ikada robujemo komercijalnim standardima lepote i zaboravljamo šta nam je bio viševekovni san. San o oslobadjanju od stega, san o životu u slobodi, o mogućnosti da živimo kako želimo, da se obrazujemo i same biramo onog koga volimo. Koliko žena je živelo na Zemlji, a da nije ni slutilo da je san moguć.

Žene su puno toga dobile modernim načinom života, u to nema sumnje. Život današnjih žena je puno lakši i vidno slobodniji. Postavlja se pitanje da li su predstavnice nežnijeg pola emancipacijom nešto i izgubile. Pored mnogobrojnih obaveza koje su sebi natovarile, svakako su izgubile džentlmensko ophodjenje muškaraca prema njima.

U neprestanoj utakmici sa muškarcima, u želji da dokažemo da sve možemo isto, a često i mnogo bolje, oslabljena je muška instiktivna potreba da nas štite, paze i brane. Prestali su odavno da nas doživljvaju poput nežnih krhkih cvetova, postali smo njihovi ozbiljni rivali i konkurenti. Meni često smeta što mi niko od prestavnika jačeg pola, ne pridržava kaput, ne pomera stolicu, ne doliva piće, ne pali cigaretu. Naravno, postoje časni izuzeci, ali njih brzo stavim pod lupu. Da li su to retki, neizumrli primerci džentlmena na svetu ili to rade iz skrivenih namera? Da li ja, kao emancipovani prestavnik ženskog roda, uopšte imam pravo da zahtevam manire i džentlmenski tretman od muškaraca, kada sam u prošlosti slomila mnoga srca i pobedila u puno čemu mnoge od njih?

Biserka Jakovljević, psihoterapeut

 

 

Nema komentara