Ovo je tema koju sam pominjala u svojim ranijim tekstovima, ali osećam da zaslužuje trajniju pažnju.

Ne postoji osoba na ovom svetu koja nema iskonsku potrebu da bude voljena, čak i onda kada to teško priznaje sebi, a i drugima. Deci je ljubav roditelja neophodna da se razviju i porastu i sastavni je deo težnje prvenstveno majke, ali i oca da se brinu o svojim potomcima na što adekvatniji način.

Ljubavni problemi u okviru partnerskih odnosa spadaju u najstresnije i najkomleksnije vrste problema koje možemo imati u svom životu. Jedan partnerski odnos, ma koliko se činio površnim, izrazito je složen i slojevit relacijski proces i zato krah jedne veze može izazvati velike emotivne posledice.

Kada smo zaljubljeni svet posmatramo kroz ružičasti kaleidoskop i naš partner nam liči na osobu bez mana. Zaljubljenost je prelepo osećanje, ali ima jednu lošu stranu, ume da nestane bez upozorenja i da razori, u trenutku, sve ono u šta smo slepo verovali. Zaljubljenost sasvim sigurno nije isto što ljubav. Ljubav nije ni strast, nije ni osećanje prožeto sujetom, nije ni želja za posedovanjem druge osobe. Čini se da je mnogo lakše opisati šta sve ljubav nije, nego šta ona zapravo jeste.

Zaljubljenost brzo prođe, pa onda ljude muči pitanje: da li je njihova ljubav prava? Postoje neke univerzalne zakonitosti koje govore o pravoj ljubavi i ako ih se držimo, velika verovatnoća je da smo na pravom putu, da što pravilnije donesemo sud o tome, da li je naša ljubav prava i da li u jednom partnerskom odnosu trebamo ostati ili ne.

Osoba koja nas iskreno voli prihvatiće i naše loše strane. Svesna je naših mana, ali nas zbog njih ne odbacuje. Onaj ko nas voli spreman je da nam puno toga toleriše i oprosti. U iskrenoj ljubavi malo je mesta razočarenju, jer poznajemo mane svog partnera i unapred smo sebe, na neki način, pripremili na situacije kada one dođu do izražaja.

Najveća laž u kojoj možemo biti, a koja je vezana za našu ljubav, jeste da će sve uvek biti divno i da je naš partner dužan da nam to po svaku cenu obezbedi. Mnogi su upali u ovu zamku i iz nje se nikada nisu oslobodili. Mnoge veze su prekinute zbog nerealnih očekivanja. Naš partner nije u obavezi da ispunjava sve naše želje, ali ima obavezu da bude uz nas u situacijama kada preživljavamo teške trenutke.

Partner koji doprinosi vašem ličnom rastu i razvoju, u bilo kojoj fazi života da se nalazite jeste prava osoba za vas. Vaš partner je suprotno od toga, bilo da ste osoba ženskog ili muškog pola, ne doprinosi razvoju vaše ličnosti ili je u određenoj meri sputava, sasvim sigurno je da to nije osoba pored koje će vaša individualnost ostvariti svoju satisfakciju.

Biserka Jakovljević, psihoterapeut

 

Nema komentara