Mnogi moji klijenti imaju potrebu da mi ispričaju neki svoj važan san i obično žele da čuju moje mišljenje o značenju onoga što su sanjali. Najčešće zahtevaju od mene da analiziram njihov san i dam mu smisao kroz primenu simbolike. Ja ipak mislim da je uvek mnogo važnije ono značenje koje san ima za onog ko je taj san i sanjao, nego bilo kakva interpretacija jednog psihoterapeuta. Uverena sam da vlasnik jednog posebnog sna poseduje i ključeve njegovih tajnih odaja.

Mnogi su mi govorili i o tome da gotovo nikada ništa ne sanjaju. Ja verujem da svako od nas poseduje snove, ali ih se ne seća iz razloga što ih brzo zaborave nakon buđenja. U primarnom neposrednom pamćenju podaci se zadržavaju oko 30 sec i to u obimu od 5 do 9 informacija, zatim dolazi do brzog gašenja tragova pamćenja. Snovi pripadaju sistemu koga karakteriše prolazni i nestabilni karakter i njihov sadržaj je često lišen onoga što je nama razumljivo. Proces buđenja u kome imamo zadatak da postanemo svesni novog dana je veliki ometajući faktor našem sećanju . Kada prepričavamo ono što smo sanjali bezmalo uvek dodajemo i nešto novo, dajemo smisao nećemu sirovom, onome što je gotovo uvek nerealno i teško prihvatljivo.

Jedan on načina da se čovek izbori sa nezgodnim životnim problemima jeste da utone u dug period spavanja. San je lekovit, okrepljujuć, puni energijom. Mnogi ovo intiutivno osećaju i spavanju se rado prepuštaju. Verovali ili ne važni životni planovi mogu se značajno promeniti nakon samo jedne prospavane noći. Snovi mogu da utiču na naše izbore i odluke ponekad u mnogo većoj meri nego misli koje imamo u budnom stanju. San o automobilskoj nesreći nas može uznemiriti više nego vest o saobraćajnoj nesreći koja se stvarno dogodila i o kojoj smo saznali iz novina.

Zato bi bilo korisno da se potrudite da zapamtite svoje snove, stvarate mogućnost da oni dospeju u svesni deo psihe tako što ih priželjkujete. San je vaša potreba za komunikacijom sa dubljim aspektom vašeg bića. Ovo je sasvim dostupan i lak način da saznate puno toga o sebi, ali i o svetu koji vas okružuje.

Biserka Jakovljević, psihoterapeut

Nema komentara