U jednoj od epizoda legendarnog strip klasika Alan Forda, lik nespretnog Bob Roka, vrativši se sa opasnog i teškog zadatka, ispoveda se starom i hipohondričnom Jeremiji: “ Ne bih bio živ, kada ne bih zbog nečeg umirao.“ Baš zato što smo živa bića mi neprestano zbog nečega brinemo. Ljudi se trude da uvek i po svaku cenu budu u svom poznatom okruženju i u svojoj komfornoj zoni. To je pre svega najbezbednija pozicija, jer na taj način smanjujemo mogućnost uticaja okolnosti koje teško možemo kontrolisati i koje nas vode u problem. Zona poznatog i konačnog je zaista sjajna i daje nam osećaj ušuškanosti, ali ne treba zaboraviti da postoji još nešto nama jako važno i zbog čega svakodnevno umiremo, a to su naše želje.

Naše unutrašnje želje traže od nas akciju, guraju nas da izadjemo iz zone komfornog, navode na nepoznatu i rizičnu stazu. U svakom od nas živi Bob Rok, sanjar koji žudi, akter velikih avantura, često izložen opasnosti, ali u nama živi i Jeremija, ogrnut šalovima, drema u cvećari i nema nameru da se izloži oštrom njujorškom vazduhu. Postoje dani u kojima smo Jeremija, ali i oni u kojima smo Bob Rok.

Da li ćemo i u kojoj meri preuzeti rizike pre svega zavisi od toga, šta od života želimo. Pravi smisao rizika leži u pomeranju granica. Granice ne možemo da pomeramo ako jednu istu aktivnost neprestano obavljamo na potpuno isti način, tako sebi ne omogućavamo napredovanje. Za uspeh je neophodno izaći iz stereotipije, ući u neizvesno, uložiti dodatni trud i napor. Za uspeh je neophodan bol, jer uspeh svakako ne pada sa neba i nikako nije stvar slučajnosti.

Zapravo uložen napor nas ne sprečava da preuzmemo rizik, već strah od neuspeha. Strah da se uloženo neće isplatiti u dovoljnoj meri je opravdan, a česte su situacije u kojima može puno toga i da se izgubi. Ako bi me pitali za savet, da li neki rizik treba preduzeti, ja ću vam uvek i na svakom mestu reći, da se u njega upustite. Svaki uložen napor i fokusiranost na ono što sebi postavimo kao cilj, mora dati rezultat. Uspeh ne mora biti potpun, moguć je i neuspeh, ali uvek na kraju bar nešto dobijamo, najmanje, bogati smo za jedno neprocenjivo iskustvo. Uvek imajte na umu da naš život ima svoj ograničen rok trajanja i da svakako umiremo, da li zbog briga ili zbog želja, vi izaberite.

Biserka Jakovljevic, psihoterapeut

Nema komentara