Trenutno se na našim TV kanalima prikazuje bosanska humoristička serija Lud, zbunjen, normalan. Serija prožeta sarajevskim humorom i duhom nekadašnjih Mućki, opisuje život porodice Fazlinović i predstavlja pravo osveženje u odnosu na ostali TV program koji nam nudi bizarni hardcor rijaliti sadržaja.
U jednoj epizodi živopisni lik, filozof Čombe, slučajno u kafiću nailazi na devojku koja mu se jako dopada i pri tom izgovara sledeću rečenicu: “Bubo, čitav dan te tražim ne bi li te slučajno sreo!” E, toga ima samo na TV-u. Za sve što sam se ikada trudila da nekako ispadne slučajno, zapravo se sasvim slučajno nikada nije desilo, ali zato je život samo za mene režirao mnoge nestvarne, nepredvidljive i slučajne situacije.
Veliki švajcarski psiholog Jung je slučajnostima nazivao povezivanja bez uzroka. Slučajnosti, govorio je, imaju odredjen smisao i značenje, ali se ne mogu objasniti uzročno- posledičnim vezama. Slučajnosti su za njega bili odgovori Univerzuma na naše misli.
Stvari se same po sebi možda dešavaju slučajno, ali razlog zbog čega se nešto dešava i način na koji se ostvarilo sasvim sigurno nije slučajan. Razlozi za pojavu slučajnosti su sasvim namerne.
Čoveku je teško da prihvati život poput stihije, bez kontrole i smisla. Zato ima potrebu da veruje u skrivene matrice. Verovanje da se dva entiteta u ovom svetu jednog trenutka u nekoj tački preseka moraju sresti, liči na matematiku, ali daje nadu u život koji vodimo. Lakše je nositi se sa problemima i teškoćama ako uvidjamo svrhu i značenja nego da mislimo da je sve slučajno i bez smisla.
Slučajnosti kao da imaju svoj buntovan život i nikako nisu tu kada nam trebaju. One ne postoje da bi nama bilo ugodno. Možemo se truditi, preklinjati, pokušavati, ali se one neće deseti na način na koji mi to priželjkujemo. Slučajnosti nemaju svoju vremensku, niti prostornu dimenziju. Pojavljaju se iznenada, kada im se najmanje nadamo, stvar su trenutka, utiču na naš život, boje ga emotivno i daju mu smisao. U trenutku kada ih postanemo svesni dodirnemo beskraj, Univerzum je jednostavno čudesan, a mi smo voljeniji od onoga što mislimo da jesmo.
Biserka Jakovljević, psihoterapeut

Nema komentara