Sezonska depresivnost pogadja sve nas u većem ili manjem obimu. Nedostatak svetlosti, hladnoća, sumorni i tmurni dani utiču nepovoljno na naše raspoloženje. Neraspoloženi smo, mrzovoljni, pospani, više vremena provodimo u krevetu, unosimo više hrane, najradije slatkiše. Osećamo umor i nedostaje nam energija. Kako se odupreti ovom jesenjem bluzu?

DSC_8364
Pre svega neophodno je da razumemo zašto nam se to dešava. Kada razumemo zašto se loše osećamo, onda je i lakše da se neraspoloženju odupremo. Kada nestanu oni lepi topli dani prvo što znamo jeste da moramo što pre da zamenimo svoju letnju garderobu. Istina, postoje i devojke koje ne obraćaju paznju na ove promene godišnjih doba, kada je njihovo oblačenje u pitanju. Naše prilagodjavanje novim vremenskim prilikama uglavnom se završava na oblačenju i to naravno nije dovoljno. Neophodno je promeniti način ishrane, ali i svakodnevne aktivnosti. Naše aktivnosti tokom jesenjih i zimskih dana ne mogu biti iste kao što su bile tokom letnjeg perioda. Priroda zamire, hladno je, kišovito, a mi tvrdoglavo očekujemo da će naše raspoloženje biti potpuno isto kao što je bilo za vreme toplih dana. To jednostavno nije moguće i nije u skladu sa prirodom.
Naš organizam tokom jeseni zahteva da više vremena provodimo u kući ili u nekom zatvorenom prostoru, tako da je potrebno osmisliti dnevni raspored koji je u skladu sa tom potrebom. Važno je da to budu konstruktivne aktivnosti, a ne spavanje, boravak u krevetu i gledanje televizije.

DSC_8344
Napolju je najednom hladno i naše telo traži više hrane iz razloga što mu je potrebno više energije. Zato je neophodno unositi više povrća i voća. Izbegavati hranu bogatu ugljenim hidratima, pogotovo slatkiše, tako izbegavamo gojenje kome su gotovo svi skloni.
U toku dana obezbediti sebi što više svetlosti. Boraviti napolju ali koristiti i veštačku svetlost od trenutka budjenja, pa sve do uveče.
Socijalni kontakti, druženja, zabave, izlasci sa prijateljima imaju izuzetno terapeutsko dejstvo kada je u pitanju neraspoloženje izazvano promenom godišnjeg doba. Čini se da su naši preci živeli u skladu sa prirodom, mnogo više nego mi danas, zato su nastale institucije slava, obimnih ručkova, sedeljki do sitnih sati, posni dani, sve ono što je potrebno da se hladni dani što lakše i brže prebrode.
Biserka Jakovljević, psihoterapeut

Nema komentara