Mnoge moje čitateljke obratile su mi se sa različitim pitanjima vezanim za veze za jednu noć. Zbog toga ću na ovim redovima pokušati da istražim ovaj fenomen, savremenih muško- ženskih odnosa. Ovu društveno- psihološku pojavu, na našim prostorima, možda je ponajviše istraživao, na sebi svojstven način, roker, pesnik i muzičar Bora Djordjević. On je nesumnjivo jedan od naših najznačajnijih savremenih umetnika i njegova ljubavna poezija je puna pravih remek dela. U mnogim svojim tekstovima govori i o vezama kratkog daha iliti za jednu noć. Tema se provlači što implicitno, što eksplicitno i to možemo primetiti gotovo u njegovom celokupnom umetničkom stvaralaštvu. Recimo, u pesmi Evo ti za taksi govori o svom tom beznadju veze koja se jedino zasniva na seksualnom podvigu i to iz svog iskrenog, autentičnog, muškog konteksta.

Kada govorimo o vezama za jedni noć moramo imati na umu da one to zaista nikada nisu i ne mogu biti.

Seksualno- emotivan odnos sa drugom osobom je najintimniji deo nas i svaka veza, ma koliko se na prvi pogled činila površnom i nebitnom, ima mnogo više odjeka na naš život od onog što možemo i da pretpostavimo. Takvo jedno iskustvo u svakom slučaju predstavlja nas same i utiče u znatnoj meri na naš osećaj samopoštovanja. Ne možete pobeći od sećanja koje će na odredjen način trajno i nesvesno obojiti i sve vaše ostale seksualne i emotivne odnose. Fizički, psihološki, emotivni i relacijski aspekti jednog odnosa teško su odvojivi i najčešće predstavlja jednu kompaktnu celinu. Ako prema aktuelnoj osobi ne gajimo ljubav, simpatiju, prijateljstvo, sasvim je sigurno da ćemo imati neka druga, ali jako nepoželjna osećanja. Ne treba uopšte da iznenadi, ako su takva sećanja prožeta osećanjima srama, krivice, odbojnosti, nelagodnosti. Prosto neizvodljivo je i nemoguće baš ništa ne osećati. Uostalom možda je i najpogubnije nemati nikakvih osećanja, to je siguran znak da smo potpuno otudjeni od svoje prirode i svog unutrašnjeg bića.

Niko od nas nije mašina i ne treba to da bude, ako smo i doživeli neko iskustvo, za koje se kasnije ispostavilo da nam baš i ne ide na ruku, to je samo šansa više i prilika da upoznamo sebe, svoju prirodu i sve treba razumeti kao putokaz šta za sebe želimo u budućnosti.

Biserka Jakovljević, psihoterapeut

Nema komentara