Naš svet je obojen energijama posebnih vibracija. Boje su prajezik sveta i prasimbol svega poznatog. U prošlosti su ljudi mnogo bolje poznavali boje i umeli da ih koriste na raznovrsnije i drugačije načine od današnjih ljudi. Savremenom čoveku je mnogo bitnija forma i sadržaj od boje. Forma je ona koja češće daje simboliku i odredjuje značenje.

Svetlost pada na sve predmete i na sva živa bića u našem okruženju, nervni impulsi sprovode informaciju, o tim osvetljenim predmetima, do našeg mozga, na neki misteriozan način se u čovekovoj svesti informacija pojavljuje kao odredjena boja. Čini se da je naš svet bezbojan i da naš mozak prvo oboji čitavu sliku, pa slika tek tada dodje u naš svesni deo. Po svemu sudeći svet je jedno tmurno mesto koje prvo moramo nesvesno da obojimo, pa nakon toga da ga prihvatimo i zavolimo.

Svako od nas o nekoj boji ima svoje mišljenje. Neku boju volimo više od druge, dok neku baš i ne volimo i nemamo je u svom okruženju ili na svojoj garderobi. Boje deluju na naše psihičko stanje i one su hrana za naša čula. Svako čulno opažanje, bilo da je to ono što vidimo, čujemo, dodirujemo ili osećamo, utiče na naše emocije. Boje utiču na naša osećanja i to u mnogo većoj meri od one koja nam se na prvi pogled čini. Kada intezivno razmišljamo o crvenoj, nikada je ne možemo povezati sa nekim depresivnim raspoloženjem. Crvena asocira na ljubav i strast, ali i na agresivnost. Ako osobu koja je izložena stresu smestimo u crvenu prostoriju, ona će postati još napetija i nervoznija. Agresivnoj osobi prija plava boja, koja deluje umirujuće. Boje u nama izazivaju emotivne odgovore koji su naučeni od predaka ili smo ih stekli kao svoje posebne odgovore tokom života. Recimo u našoj kulturu crna je simbol tuge i žalosti, dok je u nekim drugim kulturama to bela boja.

Funkcija boja u našem životu može biti razlicita. Bojama komuniciramo medjusobno, njima možemo da se maskiramo, upozorimo na opasnost, delujemo privlačno ili odbojno svojoj sredini.

Žuta: simboliše svetlost, sreću, intelekt, komunikaciju, napetost, upozorenje, ljubomoru

Plava: simbol neba, vode, beskraja, mira, romantike, mudrosti, meditacije, hladnoće

Crvena: ljubav, plodnost, srce, libido, dinamičnost, mržnja, greh, opasnost, vatra

Ljubičasta: simboliše mističnost, magiju, moć, bogastvo, feminizam, melanholiju, ispaštanje

Narandžasta: simbol topline, pohlepe, želje, ekstaze, pažnje, upozorenja, hrabrosti, mladosti

Zelena: priroda, rast, nada, život, harmonija, otrov

Braon: Zemlja, tradicija, staromodnost, prolaznost

Crna: tama, smrt, tuga, moć, biznis

Bela: duh, smrt, čistoća, nedužnost, praznina, pročišćenje, isceljenje

Siva: simboliše prosečnost, sumornost, skromnost, eleganciju, prilagodjenost

 

Biserka Jakovljević, psihoterapeut

Nema komentara